Doar 2% din Hotărârile adoptate de Consiliu Local au iniţiatori consilieri

Au existat şi suficiente cazuri în care hotărâri propuse de consilieri au fost adoptate şi nu au fost puse în aplicare

Sedinta Consiliul Local TimisoaraAsociaţia ProDemocraţia – Clubul Timişoara au realizat, prin intermediul unor solicitări de informaţii, o situaţie a contribuţiei consilierilor locali la actul decizional la nivelul Primăriei. Tabloul care se conturează în acest mod nu e deloc unul prea optimist, în ceea ce priveşte iniţiativele consilierilor, care se concretizează în maxim zece proiecte adoptate pe an, dintr-un total de câteva sute, propuse de Executiv şi adoptate cu majoritatea care sprijină conducerea Primăriei.

 

O treime din consilierii timişoreni nu a avut nicio iniţiativă de proiect

Clubul Timişoara al ProDemocraţia a dorit să realizeze o analiză cu privire la asumarea de iniţiative legislative de către aleşii locali, la nivelul Municipalităţii Timişoara, şi a realizat în acest sens o serie de cereri de informaţii de interes public, pe baza cărora a putut să contureze un tablou cât de cât exact al rezultatului iniţiativelor aleşilor locali.

În a doua jumătate a anului 2012, dintr-un total de 332 hotărâri de consiliu local adoptate, zece au avut ca iniţiatori consilierii locali. În 2013, dintr-un total de 639 de hotărâri adoptate, nouă au fost iniţiate de consilieri, iar în prima jumătate a anului 2014, din 293 hotărâri, şapte au fost iniţiate de consilierii locali. Aşadar, în prima jumătate a mandatului (iunie 2012 – mai 2014), din totalul de 1.264 de Hotărâri de Consiliu Local adoptate, doar 26 au avut drept iniţiatori consilierii locali, adică doar 2%.

Dacă se analizează situaţia referitoare la numărul total de iniţiative de hotărâri în raport cu cele adoptate se poate vedea că lucrurile nu diferă cu mult, deoarece diferenţa dintre cele propuse – 38 la număr – şi cele adoptate – 26 – este doar de 12 hotărâri – acestea fiind respinse în plen, retrase de iniţiator sau amânate până la identificarea resurselor necesare aplicării lor. Cele 38 de iniţiative aparţin unui număr de 17 consilieri locali din totalul de 27 de membri ai Consiliului Local. Aşadar, 10 dintre consilierii locali (37%, reprezentând peste o treime din plen) nu şi-au asumat nicio iniţiativă legislativă în cadrul consiliului local.

“Referitor la această situaţie în care raportul între iniţiativa legislativă concretizată în hotărâri, dintre primar (executivul CLT) şi consilierii locali (legislativul municipalităţii), este de 98% la 2%, media individuală a proiectelor de hotărâre iniţiate de consilierii locali este 1,4 proiecte pe cap de ales local în doi ani (38 iniţiative / 27 consilieri locali) şi semnificativ peste o treime dintre consilierii locali (37%) nu au iniţiat nici un proiect de hotărâre de CLT (individual sau în comun, adoptat sau nu), se poate constata că lipsa de proiecte de hotărâre iniţiate de consilierii locali poate reflecta o reprezentare redusă de către aceştia a intereselor comunităţii”, spun reprezentanţii APD Timişoara.

Tot aceştia specifică faptul că, având în vedere sistemul electoral utilizat în România în alegerile locale – sistem proporţional pe listă închisă blocată – responsabilitatea morală principală pentru selectarea consilierilor locali, şi implicit pentru prestaţia lor în timpul mandatului, o au partidele politice.

“În acest context, apelăm la liderii politici locali – membrii birourilor de conducere municipale ale partidelor din Timişoara – să intervină şi să contribuie cu resursele de autoritate şi materiale pe care le au la dispoziţie, ca organizaţie politică, pentru creşterea activităţii aleşilor lor în cadrul CLT, să adopte criterii obiective de evaluare a activităţii aleşilor în vederea realizării selecţiei persoanelor care să fie incluse pe viitoarele liste electorale locale şi să pună la dispoziţia consilierilor resurse materiale şi logistice (spaţiu pentru audienţe, transport, telecomunicaţii etc) care să le permită acestora o comunicare mai intensă cu cetăţenii pentru a prelua problemele comunităţii”, precizează conducerea APD Timişoara.

“Este mai grav că unele iniţiative ale consilierilor din Opoziţie au fost adoptate, şi nu s-au mai aplicat”

Stefan Sandu, consilier local PDLConsilierul local PDL Ştefan Constantin Sandu, indicat ca unul dintre aleşii locali cu cele mai multe iniţiative, spune că există o similitudine între activitatea parlamentarilor şi cea a consilierilor locali – dacă unii contribuie la iniţiative colegilor de grup, alţii sunt doar o parte a unei maşinării de vot. “Deşi nu am observat în ultima perioadă să se blocheze proiecte doar pentru că vin din partea Consilierilor Opoziţiei, este mai grav că unele iniţiative ale acestora au fost adoptate, şi nu s-au mai aplicat. Adică, Primăria a făcut un joc de imagine, declarându-se a fi de acord cu nişte iniţiative făcute pentru binele oraşului, după care le-a ignorat complet”, menţionează alesul local.

Un exemplu foarte bun în acest sens este proiectul creării unor spaţii pentru producătorii locali în pieţe, care, deşi este adoptat de mai bine de doi ani, nu a fost pus niciodată în aplicare.

Print Friendly, PDF & Email