Directorul Spitalului Athena, din Timişoara, a fost arestat

Directorul spitalului Athena din Timişoara, Dan Szabo, a fost arestat preventiv, de către Judecătoria Timişoara, iar asistenta-şefă a aceleiaşi unităţi medicale este cercetată în stare de libertate. Cei doi sunt acuzaţi de înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Internări fictive şi trecere în evidenţe de tratamente medicale nefăcute

Athena Hospital TimisoaraProcurorul-şef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Timişoara, Ione­la Bălan, a anunţat că, joi seară, Jude­cătoria Timişoara a decis arestarea pre­ventivă, pentru 29 de zile, a directo­ru­lui Spitalului Athena, din Timişoara, Dan Szabo, iar asistenta-şefă, Claudia Dota, este cercetată în stare de liberta­te, cu interdicţia de a părăsi localita­tea, ambii fiind cercetaţi pentru internări fictive şi trecerea în evidenţe de trata­mente medicale care nu au fost făcute, încasând apoi bani de la C.J.A.S. Timiş.

“Persoana care este directorul Spi­talului Athena a fost arestată pre­ventiv, pentru 29 de zile, în urma unei decizii a Judecătoriei Timişoara. Aceas­tă decizie poate fi atacată cu recurs. Cea de-a doua persoană care fusese reţinută şi care este asistenta-şefă este cercetată în stare de libertate, însă nu poate părăsi localitatea tot pentru 29 de zile”, declară Ionela Bălan, citată de Mediafax.

Procurori ai Parchetului Judecăto­riei Timişoara şi poliţişti au făcut o percheziţie, săptămâna trecută, la Spi­talul Athena, din Timişoara, exis­tând suspiciuni că spitalul ar fi făcut inter­nări fictive şi ar fi trecut în evidenţe tra­tamente medicale care nu au fost făcu­te, încasând apoi bani de la C.J.A.S.

Ulterior, trei persoane – directo­rul Spitalului Athena, Dan Szabo, asis­tenta-şefă, Claudia Dota, şi contabila – au fost duse la audieri, în urma per­cheziţiilor, primii doi fiind reţinuţi pentru 24 de ore.

“Au fost ridicate foarte multe docu­mente la finalul percheziţiilor, iar di­rectorul şi două angajate ale Spitalului Athena urmează să fie audiaţi. Procu­rorii Parchetului de pe lângă Judecă­toria Timişoara fac cercetări faţă de cei trei angajaţi ai Spitalului Athena, din Timişoara, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, exis­tând suspiciuni că aceştia au indus în eroare reprezentanţii C.J.A.S. Timiş, prezentând spre decontare servicii me­dicale fictive. În acest scop au fost în­tocmite fişe de observaţii clinice pe numele unor pacienţi fictivi, în care se menţionează prestarea de servicii me­dicale nereale”, mai spune procurorul Ionela Bălan.

Posibil prejudiciu: 150.000 de lei

Potrivit Poliţiei Timiş, prejudiciul adus Statului este de 150.000 de lei.

Imediat după percheziţii, Minis­terul Sănătăţii a solicitat C.N.A.S., referitor la Spitalul Athe­na, să între­prindă “toate demersurile legale care se impun pentru rezolvarea situaţiei, astfel încât sistemul sanitar şi pacienţii să nu aibă de suferit”.

Ministerul Sănătăţii consideră că situaţia este deosebit de gravă şi îşi ex­primă “încrederea totală în colabora­rea dintre C.N.A.S. şi celelalte autorităţi abilitate ale statului că vor fi luate de­ciziile corecte în conformitate cu preve­derile legale, astfel încât vinovaţii să răs­pundă în faţa legii, iar drepturile pa­cienţilor la sănătate să fie respectate”.

Cazul de la Timişoara, mai arată Mi­nisterul Sănătăţii, demonstrează, încă o dată, “necesitatea dezvoltării şi intensificării de către C.N.A.S. a acţiu­nilor de control pentru gestionarea corect­ă a banilor asiguraţilor români şi, implicit, pentru apărarea dreptului la sănătate a pacienţilor”.

Reacţia Athena Hospital

Reprezentanţii Spitalului Athena declară, prin vocea purtătorului de cu­vânt, Cătălina Chiş, că toate docu­men­­tele solicitate au fost puse la dispoziţia anchetatorilor şi că tot personalul spitalului a colaborat cu autorităţile, „exprimându-şi în acelasi timp încre­derea că vor fi luate deciziile corecte, în conformitate cu prevederile legale”. Totodată, dau asigurări că investigaţia „nu intervine în buna desfăşurare a activităţii intraspitaliceşti, Athena Hospital continuând să ofere servicii medicale în regim continuu. Obiectivul nostru rămâne acelaşi: acordarea asistenţei medicale în condiţii optime şi cu profesionalism”.

Inaugurat în anul 2010, în urma unor investiţii de peste 12 milioane de euro, Athena Hospital este unul dintre cele mai mari centre medicale private din ţară. În cadrul spitalului funcţionează şi o Clinică de Obstetrică-Ginecologie. Potrivit site-ului unităţii medicale, spitalul are o suprafaţă de 5.000 de metri pătraţi şi poate asigura anual 4.000 de intervenţii chirurgicale şi 5.000 de naşteri. Capacitatea de spitalizare este de 128 de paturi.

Print Friendly, PDF & Email