De când CFR, prin politica indusă de Ministerul Transporturilor, a decis să-şi închirieze o parte din infrastructură către operatorii privaţi de transport feroviar, au apărut informaţii legate de faptul că, în anumite regiuni, această privatizare parţială a fost o imensă greşeală. Vestul ţării pare să fie una dintre aceste regiuni, judecând după un avertisment oficial transmis din mediul sindical timişean către Ministerul Transporturilor.
În unele locuri, a dispărut şi gara…
Chiar dacă, sporadic, au mai fost transmise semnale din sistemul feroviar, legate de efectele nedorite ale închirierii unei părţi a infrastructurii feroviare către operatorii privaţi, situaţia pare să se agraveze în prezent, prin deciziile privind concesionările de trasee proaspăt reabilitate de către CFR, inclusiv în vestul ţării.
Acesta este şi motivul pentru care structura regională timişeană a Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă a decis să înainteze Ministerului Transporturilor un avertisment oficial pe această temă, subliniind „beneficiile” pe care le-a avut Statul în Timiş prin închirierea unor trasee feroviare către operatorii privaţi.
Astfel, structura regională a federaţiei sindicale susţine că este o eroare cedarea prin închiriere către operatorii privaţi a secţiilor de cale ferată, aducând ca prim argument starea tehnică dezastruoasă a secţiilor închiriate şi starea avansată de degradare şi devalizare a patrimoniului şi dotărilor.
Sindicaliştii din Regionala Timişoara spun că, în mod concret, Statul român, prin intermediul Ministerului Transporturilor, respectiv Compania Naţională CFR SA, a investit sume considerabile pentru întreţinerea şi reabilitarea secţiilor şi liniilor de circulaţie până la transferul prin închiriere către operatorii privaţi care ulterior „le-au exploatat excesiv, dar fără a investi în întreţinerea sau reprararea acestora, aducându-le la un stadiu avansat de degradare şi uzură”. Conform acestora, edificatoare este starea liniilor închiriate din zona Banat, şi anume Reşiţa – Berzovia – Oraviţa, Oraviţa – Iam, Buziaş – Gătaia – Jamu Mare, Cărpiniş – Ionel, Jebel – Giera şi Voiteni – Gătaia. În privinţa secţiilor Nadab – Grăniceri, respectiv Caransebeş – Bouţari, Ioan Boloş, liderul timişean al Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă, spune că, după ce în prealabil au fost închiriate, ulterior au fost returnate către CFR SA, în stare impracticabilă.
Reprezentantul sindicatului timişean mai spune că de notorietate este faptul că de pe aceste secţii de circulaţie închiriate au început să dispară instalaţii, elemente de exploatare feroviară, dar şi active (clădiri şi anexe). „Pe secţia Ineu – Cermei, acest proces a culminat cu dispariţia totală a clădirii gării din staţia Cermei. Oare cine evaluează şi impută aceste pagube provocate sistemului feroviar, care aparţine, totuşi, Statului român ?”, se întreabă liderul sindical.
O afacere extrem de profitabilă în vestul ţării
Acesta se arată contrariat şi de faptul că pe raza de activitate a Sucursalei Regionale CFR Timişoara au fost închiriate peste 40% din totalul liniilor de căi ferate (circa două treimi din judeţul Timiş), în timp ce în alte zone ale ţării aceste înstrăinări nu au amploarea din Banat.
„Ne abţinem să facem speculaţii, dar persistă suspiciunile privind orientarea predilectă, spre partea de vest a României a conducerii CFR, privind stabilirea secţiilor neinteroperabile. Nu este o coincidenţă, ci este tentaţia operatorilor privaţi spre zonele de şes, deoarece constituie un imens avantaj în exploatarea, întreţinerea liniilor, unde sunt curbe şi lucrări de arte puţine, respectiv cheltuieli mai mici pentru remorcarea trenurilor”, spune, la rândul său, Constantin Petreanu, reprezentantul timişean al Federaţiei Sindicale „Drum de Fier”. Care explică această situaţie şi prin faptul că, în zona de şes, costurile carburantului pentru tractarea trenurilor sunt mai mici decât într-o zonă de şes sau de munte.
Reprezentanţi ai Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă din Regionala Timişoara susţin că, din experienţele anilor anteriori, se constată că aceste decizii aduc beneficii sau, altfel spus, prosperitate financiară, doar operatorilor privaţi şi estimează că vor determina în continuare spolierea Statului român: „O parte din aceşti operatori privaţi menţin, cu minime cheltuieli, starea tehnică a liniilor la limita inferioară a standardelor impuse de siguranţa circulaţiei trenurilor, a gradului de confort, iar prin aceste rabate realizează beneficii importante (a se vedea topul oamenilor de afaceri din România). Investiţii minime, dar profituri consistente pentru operatorii privaţi, iar la expirarea contractelor de închiriere şi repreluare a secţiilor de către CFR SA, investiţii majore din partea Statului român pentru reabilitarea lor”. Sindicaliştii mai spun că, prin aceste închirieri, Statul român nu făcut altceva decât să-şi fure singur căciula.
Linii proaspăt reabilitate, închiriate de Stat, în Timiş
Aceste semnale au venit din partea sindicatelor în contextul în care, deşi se promitea că, pe partea de vest a ţării, nu se vor mai concesiona tronsoane CFR, pentru că, oricum, s-a concesionat aproape tot ce se putea, şi relaţia cu concesionarii nu este tocmai una perfectă, surse din sistem au dat ca sigură iminenta închiriere a unuia dintre traseele cu un număr mare de călători care mai rămăsese în portofoliul Statului: Timişoara Sud – Buziaş – Lugoj. Traseu recent reabilitat de către Stat. Cu alte cuvinte, Statul a cheltuit bani pentru reabilitarea unei linii pe care, în loc să o folosească, o închiriază către operatorii privaţi.
Dovada că închirierea acestui tronson nu este doar un zvon este confirmată de mai multe interpelări parlamentare care au fost trimise în ultima perioadă, pe această temă, Ministerului Transporturilor. Se neglijează însă faptul că această linie, inaugurată în 1986, este o variantă alternativă în caz de evenimente feroviare, catastrofe pentru secţia de circulaţie Timişoara – Recaş – Lugoj, fiind utilizată şi în circulaţia trenurilor Inter-regio spre Simeria.
Decizia de concesionare a acestui tronson este considerată cu atât mai ciudată cu cât aceeaşi linie a fost reabilitată recent de către Stat, iar infrastructura şi dotările acestei linii nu mai necesită reparaţii cel puţin zece ani.
În plus, Sucursala de Transport Feroviar de Călători Timişoara a realizat luna trecută o analiză a circulaţiei pe acest tronson, concluzia fiind destul de clară: „Atât din punct de vedere al veniturilor încasate raportate la cheltuieli, cât şi din cel al utilizării statice, raportat la profilul călătorilor, considerăm necesară continuarea operării trenurilor de călători pe această secţie de circulaţie”. Rămâne de văzut dacă Guvernul va ţine cont de aceste aspecte, studii şi semnale.
Cert este că, în ultimii ani, în vestul ţării, a fost continuată politica de concesionare de linii neinteroperabile unor operatori privaţi. La ultima tranşă de concesionări, de pe raza Regionalei CFR Timişoara au fost scoase la licitaţie pentru închiriere liniile Simeria – Pestiş (9,6 kilometri), Simeria – Hunedoara (15,8 kilometri), Jebel – Liebling (9,8 kilometri), Timişoara Est – Radna (64,1 kilometri), Cărpiniş – Ionel (16,9 kilometri), Lupeni – Lupeni Tehnic – Livezeni (31 de kilometri), fiind vorba în total de 147 de kilometri de cale ferată.
Operatorii privaţi primesc în continuare subvenţii pentru traseele din aşa-numitul pachet minim social, în care sunt incluse trenuri care trebuie să circule, orice s-ar întâmpla, pe anumite relaţii. Valorile compensaţiei acordate pentru 2013 pentru pachetul minim social aprobat sunt următoarele: pentru trenurile Interregio, de 44,526 de lei pe mia de călători/kilometru şi 15,20 lei pe tren/kilometru, iar pentru trenurile Regio, 178,106 de lei pe mia de călători/kilometru şi 15,20 lei pe tren/kilometru.
Printre traseele din pachetul social cu legătură directă cu Timişul, pentru care Statul a acordat subvenţii în acest an, se numără: Iaşi – Timişoara, Lugoj – Buziaş, Lugoj – Margina, Lugoj – Simeria, Timişoara Nord – Aradu Nou, Timişoara Nord – Baia Mare, Timişoara Nord – Beclean pe Someş, Timişoara Nord – Buziaş, Timişoara Nord – Caransebeş, Timişoara Nord – Drobeta Turnu Severin, Timişoara Nord – Jimbolia, Timişoara Nord – Lugoj, Timişoara Nord – Mangalia, Timişoara Nord – Oradea, Timişoara Nord – Reşiţa, Timişoara Nord – Sibiu, Timişoara Nord – Stamora Moraviţa, Timişoara Nord – Târgu Jiu şi Timişoara Nord – Târgu Mureş. Se poate observa că printre ele se numără şi acest ultim traseu pe care Statul vrea să-l închirieze în Timiş.
Conform unor surse din interiorul sindicatelor feroviare, subvenţia către operatorii privaţi ar fi plătită extrem de operativ, câteodată şi în avans, spre deosebire de sistemul de plată către CFR Călători.
Ultimele comentarii