Deputatul PNL Marilen Pirtea spune că solidaritatea și respectarea tuturor recomandărilor medicale și de conduită în spațiul public, din această etapă a pandemiei, sunt esențiale, dar precizează că şi autorităţile trebuie să ia în calcul câteva măsuri concrete eficiente, punctuale și realiste pentru traversarea perioadei de carantinare.
Pentru perioada Sărbătorilor Pascale – atât pentru Paștele catolic, cât și pentru Paștele ortodox – este previzibilă multiplicarea situațiilor de aglomerație, de încălcare a distanței pandemice minime din spațiile comerciale, chiar o anumită panică legată de aprovizionarea specială cu produse de sezon, estimează deputatul PNL Marilen Pirtea.
În acest context, spune el, autorităţile trebuie să ia în calcul prelungirea programului centrelor comerciale şi chiar eliminarea restricțiilor de program. În paralel, să se gândească la introducerea unor măsuri asiguratorii prin care magazinele își vor restrânge numărul de coșuri și cărucioare disponibile la intrări, pentru a fi respectat numărul maxim de persoane admise în magazine, calculat în funcție de suprafața lor utilă. „Astfel de măsuri, dublate de respectarea strictă a obligativității în purtarea măștilor medicale și în termoscanare, pot asigura o respectarea a siguranței epidemiologice, fără să fie redus programul de funcționare al magazinelor”, declară Marilen Pirtea.
În plus, pentru o rapidă intervenție în cazul localităților cu incidența infectărilor cu Sars-CoV-2 mai mare de 7,5 la mie, pentru susținerea segmentului din economia locală afectat de restricţii – hoteluri, restaurante și cafenele –, deputatul liberal spune că ar trebui luată în calcul o soluție realistă de schimbare a formatului pentru compensațiile financiare acordate de stat; e vorba despre despăgubiri pentru reducerea activității acordate în baza OUG 10/2021.
Astfel, explică el, raportarea la un număr mediu de angajați pe care aceste societăți comerciale îl aveau în 2019, înainte de pandemie, ar conduce la o măsură mai eficientă a compensării pierderilor: „De ce să înlocuim criteriul cifrei de afaceri? Pentru că este un criteriu deseori inconsistent pentru HoReCa, nerealist. Numărul de angajați dinainte de pandemie este măsura exactă a mărimii unei afaceri în HoReCa, a dinamicii și corectitudinii acesteia, pentru toate societățile unde managementul a procedat legal și și-a înregistrat toate contractele de muncă la ITM, iar compensațiile pentru pierderile datorate interdicțiilor din pandemie, calculate pe baza acestor cifre – număr de angajați înainte de pandemie – ar putea constitui astfel o bază mai realistă a ajutorului de stat.”
Ultimele comentarii