Perspectiva anului 2021, când Timișoara va avea titlul de Capitală Europeană a Culturii, îi lasă indiferenți pe guvernanți, acuză deputatul PNL Marilen Pirtea. Astfel, Timișoara nu are alocați, în 2018, bani publici din bugetul național pentru pregătirea anului 2021.
Deputatul PNL de Timiş Marilen Pirtea anunţă că, în decembrie anul trecut, în etapa dezbaterilor parlamentare, a depus mai multe amendamente la Legea bugetului public pe 2018, prin care a solicitat alocarea de finanțări semnificative și punctuale pentru inițierea proiectelor de investiții importante pentru zona noastră, printre ele, Centura de Sud a Timișoarei, Sala polivalentă de 16.000 locuri, Stadionul de 35.000 locuri, Spitalul Clinic Regional de Urgență şi Institutul Oncologic. Din cauza faptului că amendamentele au fost înaintate de Opoziție, spune deputatul liberal, toate amendamentele au fost respinse în bloc.
Marilen Pirtea se arată îngrijorat de faptul că e posibil ca Municipalitatea să nu poată găsi resursele necesare pentru deschiderea unor investiții majore în Timișoara şi ca acestea să nu mai poată fi amânate încă un an. „Niciun argument rezonabil și de bun-simț nu este destul de convingător pentru guvernanți. Alianța PSD-ALDE se pare că este decisă să promoveze alte obiective de investiții cu funcționalitate culturală, nicidecum cele necesare Timișoarei și Banatului, centrul de atracție al Europei culturale din 2021, unde se estimează că vor ajunge câteva sute de mii de turiști, invitați, oameni de cultură, din mass-media, lideri europeni și personalități internaționale”, acuză Marilen Pirtea.
Acesta mai spune că guvernanții au anunțat ieri că lucrează la modificarea programului de guvernare, inclusiv în componenta obiectivelor culturale a căror realizare intenționează să o finanțeze. „E vorba de șase obiective culturale majore: o sală polivalentă de 15.000 de locuri și trei clădiri pentru operă, în cele trei centre istorice, Cluj, Iași și Craiova, dar și două muzee în capitală, Muzeul Național de Artă și Muzeul Național de Istorie. În schimb, Timișoara, desemnată Capitală Europeană a Culturii în 2021, nu are alocați în 2018 bani publici din bugetul național pentru pregătirea anului 2021, deși Guvernul, prin Ministerul Culturii Naționale, și-a asumat această obligație în fața Comisiei Europene”, atrage atenţia parlamentarul PNL.
Acesta le solicită public tuturor parlamentarilor aleși în Timiș, indiferent de apartenența politică, să promoveze cu prioritate interesul major al Timișoarei și al Banatului, acela de a fi demarate din acest an investițiile în obiectivele ce vor avea funcționalitate culturală, fără de care este puțin probabil ca Timişoara şi, implicit, România să se facă remarcate în Europa printr-un programul cultural de ținută în 2021: „Acesta este unul dintre puținele momente în care, indiferent de opțiuni politice, parlamentarii de Timiș pot să le transmită colegilor și liderilor guvernamentali că o decizie corectă în favoarea realizării investițiilor culturale din Timișoara este în avantajul României, în 2021, oportunitatea găzduirii programului de Capitală Europeană a Culturii fiind oferită prin rotație țărilor membre UE o dată la 15 ani.”
Ultimele comentarii