Un proiect inedit își găsește loc, în perioada următoare, la Biblioteca Universității Politehnica Timișoara și la Casa Artelor. Este vorba despre Virus Diary / Jurnal de virus, un proiect conceput și dezvoltat de Dan Perjovschi, artist de anvergură internaţională, desenator, ilustrator, autor de performance şi, de vreo 30 de ani, editorul artistic al Revistei 22.
„Ideea jurnalului a apărut în martie 2020, ca o formă de adaptare la restricțiile determinate de pandemie. Ulterior, Dan Perjovschi a invitat şi alți artiști să se implice, proiectul devenind unul colectiv. Virus Diary a fost exact ce trebuia. A scos artiştii şi publicul din starea de amorțeală, oferind o altă perspectivă asupra incertitudinilor și anxietăților provocate de pandemie”, declară organizatorii evenimentului.
La proiect au contribuit creatori din România, Spania, Germania, SUA, Marea Britanie, Austria, Italia, Portugalia, Grecia, Cehia, Bulgaria, Uruguay, Indonezia, Columbia, Franţa, Malaezia, China, Japonia, Polonia, Republica Moldova, Ungaria și Muntenegru.
Artiştii implicaţi în mod constant în proiect sunt: Dan Perjovschi, Ana Kun, George Roşu, Gloria Luca, Tudor Pătraşcu, Aldo Giannotti, Olivier Hölzl, Cosmin Haiaş, Răzvan Cornici, David Böhm & Jiří Franta, Cathy Burghi, Benedek Levente, Oana Lohan, Cristian Răduţă, Minitremu, Bartha Sándor, Restu Ratnaningtyas, Marishka Soekarna, Magdalena Pelmuş, Luciana Tămaş, Zara Alexandrova, Zoran Georgiev, Roberto Uribe Castro şi Alina Andrei. Lor li se alătură câteva zeci de artiști invitați.
Dublul vernisaj ale proiectului are loc în 20 mai, de la ora 18, la sediul Bibliotecii Universității Politehnica Timișoara, cu un tur ghidat al primei părți a expoziției și continuă la ora 19, la Casa Artelor, unde, pe scena din Curtea cu castan, va avea loc un performance al artistului Florin Arhire.
Tot în cadrul acestui proiect au loc și o serie de ateliere găzduite de Biblioteca Universității Politehnica Timișoara. Astfel, în 21 mai, de la ora 11, are loc un atelier de desen și colaj cu Alina Andrei, intitulat Indoor Survival Plan. În 27 mai, de la ora 16, Tudor Pătrașcu susține atelierul de desen cuvinte/idei/desene, iar în 3 iunie, de la ora 16, are loc atelierul-discuție cu George Roșu De ce nu există talent și de ce nu ești creativ. Cele trei ateliere sunt susținute în limba română și sunt deschise oricui, indiferent de vârstă sau pregătire. Înscrierile se fac la acest link.
Orarul de vizitare al dublei expoziții Virus Diary / Jurnal de virus va fi în perioada 21 mai – 5 iunie, de luni până joi, între orele 9 – 20, vinerea, între 9 – 18,la Biblioteca Universităţii Politehnica, iar la Casa Artelor, marți până joi, între orerle 11 – 16, vinerea, de la 11 la 18.00,iar sâmbăta şi duminica, între orele 14 – 18.
Iniţial, Jurnalul de virus a fost publicat online de White Cuib, fiind o formă de work-in-progress. Ulterior, expoziţia a ajuns şi pe pereţi reali, în Muzeul de Artă din Satu-Mare, în ABM Confecciones Art Space, din Madrid, la Borderline Art Space, în Iaşi, la Centrul Multicultural al Universității Transilvania, din Braşov, în Consulatul General al greciei din New York, ca parte a proiectului Occupy #3, la B5 Studio, în Târgu Mureș.
Citiţi şi:
- Dan Perjovschi: “Nu sunt avangardist, cum spune ICR. Sunt mainstream, de aia, MoMa, şi Pompidou, şi Tate, şi Kiasma, şi Modern Musset”
- Lia Perjovschi: „Sunt un fel de Mary Poppins care vine cu un geamantan din care «cresc» anumite lucruri”
Ultimele comentarii