Culinaria Banatica continuă povestea aromelor din Banat

Sursă foto: Culinaria Banat

În prima parte a lunii noiembrie, Culinaria Banatica a pregătit două evenimente care vor purta publicul într-o călătorie culinară şi culturală în inima Banatului.

 

În 7 noiembrie are loc primul eveniment: Cinele Culinaria Banatica – Despre gulaşuri, papricaşuri şi alte tocăniţe. Publicul este invitat să exploreze lumea tocăniţelor, istoria şi etimologia acestor preparate, descoperind asemănările şi deosebirile dintre denumirile acestora la noi şi în alte culturi. Participanţii vor avea ocazia să deguste o varietate de tocăniţe făcute după reţete autentice, cu carne de vânat, dar şi reinterpretări contemporane ale acestor delicii culinare. Evenimentul va avea loc de la ora 19, la Popasul Căprioarei (de pe strada Pădureni nr. 669).

Cel de-al doilea eveniment al săptămânii, Lecturile Culinaria Banatica (7) – Carte de bucate de la Szeged, va avea în 10 noiembrie, de laora 18, la Casa Calfelor Kolping (de pe strada Dr. Ioan Bonţilă nr. 12 – 14).  Sunt invitate trei Mihaela Bucin, etnolog şi conferenţiar la Universitatea din Szeged, cu o vastă experienţă în studiul limbii şi literaturii romane, Anca Becan,  redactor al cotidianului „Săptămâna românească”, cu o pasiune pentru cultură şi tradiţiile locale, şi Camelia Burghele, etnolog şi antropolog cultural specializat în magia terapeutică tradiţională şi dinamica proceselor culturale din satele româneşti tradiţionale. Toată atenţia se va centra pe Cartea de bucate de la Szeged, un bestseller cu o istorie de 150 de ani. Această carte a fost creată de bucătăreasa Tereza Doletsko, „tanti Rézi”, în urmă cu mai bine de un secol, devenind un adevărat simbol culinar în Szeged.

Accesul la ambele evenimente este gratuit.

Evenimentele organizate în cadrul proiectului Culinaria Banatica sunt o oportunitate unică de a explora şi a savura gastronomia autentică a regiunii Banatului. Acest proiect se adresează unui public divers cu o pasiune comună pentru preparatele culinare, cu un interes deosebit pentru cultura locală şi istoria gastronomică şi o sete de cunoaştere care cuprinde domenii culturale şi istorice mai largi. Iniţiativa este destinată atât locuitorilor din întreaga regiune a Banatului şi din zonele învecinate, precum şi persoane cu interese culturale şi gastronomice din întreaga ţară şi din întreaga lume.

Evenimentul face parte din Programul cultural naţional Timişoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 şi este finanţat de Centrul de Proiecte, cu fonduri de la Ministerul Culturii.

 

 

Print Friendly, PDF & Email