Creştere alarmantă a infracţiunilor comise în şcolile din Timiş

Peste 20% din şcoli nu au niciun fel de pază

Curte scoalaProblema infracţionalităţii în instituţiile şcolare revine în actualitate în Timiş, unde, conform informaţiilor prezentate de Prefectură, a crescut destul de mult numărul de infracţiuni comise în perimetru unităţilor de învăţământ. În acelaşi timp, din cauza constrângerilor bugetare, peste 20% din şcolile din Timiş nu-şi permit asigurarea pazei.

 

Mai multe infracţiuni în perimetrul şcolilor

Conform Prefecturii Timiş, care a contabilizat datele legate de siguranţa în şcolile din judeţ, de la începutului anului şcolar 2014 – 2015 şi până în prezent, se înregistrează un trend ascendent. Conform analizei realizate de Poliţia Timiş, citată de Prefectură, există o creştere cu 10,71% a infracţiunilor comise în incinta şi zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar, având ca autori sau victime elevi cu vârste cuprinse între 14 – 18 ani, dar şi cadre didactice.

Conform aceloraşi date, centralizate la recentul Colegiu Prefectural, „cu toate că subunităţile teritoriale de poliţie şi alte structuri ale MAI, în colaborare cu unităţile de învăţământ, au desfăşurat o multitudine de activităţi pentru prevenirea şi combaterea fenomenului violenţei specifice acestui domeniu, au existat totuşi unele situaţii în care incidentele şcolare produse în această perioadă au avut un impact negativ asupra climatului de siguranţă civică din mediul şcolar.”

Raportul pe această temă, făcut public de Prefectura Timiş, mai arată că, din fericire, crima organizată rămâne deocamdată, departe de şcolile din judeţ.

În aceste condiţii, la nivelul Poliţiei Timiş a fost întocmită o analiză pe linia asigurării cu pază a unităţilor de învăţământ preuniversitar de pe raza judeţului Timiş, pentru noul an şcolar 2015 – 2016, rezultând că numărul unităţilor de învăţământ preuniversitar care nu au niciun fel de pază a scăzut de la 63,51% la 24,88 %. Or, în condiţiile în care a crescut numărul şcolilor păzite, dar a crescut şi infracţionalitatea în şcoli, se poate pune sub semnul întrebării calitatea serviciilor de pază asigurate în aceste instituţii şcolare. „Prin lege, unităţile şcolare au obligaţia să asigure siguranţa elevilor, şi se pot organiza, luând măsurile pe care le cred cele mai potrivite, fie că e vorba de sisteme de securitate, camere de luat vederi şi aşa mai departe. Nu există o obligaţie legată de asigurarea pazei fizice”, ne-a declarat Aura Danielescu, inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş.

Clasamente de risc realizate de Poliţie

Pentru diminuarea numărului de infracţiuni comise în incinta şcolilor, a fost întocmit un plan de măsuri care prevede, printre altele, o clasificare a unităţilor şcolare în funcţie de paza asigurată şi gradul de risc. Astfel, se va realiza „evaluarea unităţilor de învăţământ  preuniversitar, atât din punct  de vedere al asigurării cu pază şi elemente de protecţie, cât şi referitor la  situaţia operativă înregistrată în anul precedent”, situaţia urmând să fie transmisă Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Se mai doreşte, prin acelaşi program, realizarea de proiecte şi campanii de prevenire a violenţei în mediul şcolar, şi analizarea aspectelor privind modul de asigurare cu pază a unităţilor şcolare şi identificarea de soluţii  de  remediere a deficienţelor constatate şi întocmirea de informări către Consiliul Judeţean şi Prefectură.

Nu în ultimul rând, se doreşte desemnarea unor poliţişti care să gestioneze şi să răspundă de prevenirea şi combaterea fenomenului  antisocial în mediul şcolar, dar şi a unui unui  cadru didactic, din fiecare unitate de învăţământ preuniversitar, care să  răspundă de siguranţa şcolară.

Totodată profesorii vor avea obligaţia să informeze autorităţile de profil ori de câte ori identifică situaţii de risc. Astfel, în planul de măsuri a fost inclusă „obligaţia cadrelor didactice de a aduce la cunoştinţa conducerii unităţilor de învăţământ şi a Poliţiei orice manifestare de conduită a elevilor sau a  diverselor persoane din zona unităţilor de învăţământ ce poate prezenta un risc la siguranţa şcolară.”

Print Friendly, PDF & Email