Laptele din programul guvernamental, absent în şcolile din Timiş

După poticneli repetate în procesul de organizare a licitaţiei, programul guvernamental “Cornul cu lapte” a fost redus la jumătate în Timiş, în sensul că se mai distribuie doar cornuri. Consiliul Judeţean spune că încearcă să reia licitaţia în următoarele săptămâni.

 

„Cornul cu lapte” numai cu corn

În prima zi de şcoală din semestrul al doilea, din produsele distribuite în programul guvernamental „Cornul cu lapte” au mai rămas doar cele de panificaţie.

Consiliul Judeţean Timiş, care administrează procesul la nivel judeţean, transmite că „au fost nişte încurcături în procedură”, din cauza cărora, deocamdată, nu s-a reuşit găsirea unui distribuitor corespunzător de produse de lactate.

Problema laptelui şi cornului trenează încă din vara anului trecut, când a expirat fostul contract de furnizare a produselor în şcoli. La licitaţiile organizate de CJ Timiş firmele de specialitate nu s-au prea înghesuit, invocându-se printre altele greşeli legate de stabilirea preţurilor produselor lactate, din motive legate de noile cote de TVA. Conducerea CJ Timiş anunţă că procedura de achiziţie a demarat din nou, iar în 23 februarie e termenul-limită de depunere a ofertelor.

Situaţia este una paradoxală, în condiţiile în care Timiş există firme care asigură produsele lactate din programul „Laptele şi cornul” din numeroase alte judeţe.

„Avem furnizori de lapte care fac distribuţie pe aceste program în peste 20 de judeţe. Şi noi, în Timiş, rămânem fără lapte în şcoli. Mi se pare o situaţie scăpată cu totul de sub control, şi cred că toţi cei din conducerea Consiliului Judeţean ar trebui să-i verifice pe cei care se ocupă de aceste proceduri, să vadă exact ce nu merge. Probabil că e şi acesta un efect al schimbărilor din administraţie, gen pleacă unul, vine altul”, crede consilierul judeţean PNL Tiberiu Lelescu.

 

Un program vechi fără verificări serioase

Deşi Curtea de Conturi a făcut audituri complexe pe programe mult mai mici, care au implicat fonduri publice, până în prezent lipseşte un astfel de control derulat pe programul naţional de distribuţie de produse alimentare în şcoli „Cornul cu lapte”.

Aceasta, deşi sunt 14 ani de când Guvernul cumpără pentru fiecare şcolar şi preşcolar un corn şi o cutie de lapte pe zi, pentru care s-au dat deja peste un miliard şi trei sute de mii de euro. Inclusiv în Timiş banii se cheltuiesc fără ca vreo instituţie să fi evaluat vreodată câţi copii mănâncă şi câţi aruncă aceste produse.

Oficial, 58.306 elevi beneficiază în Timiş de acest pachet pentru care Guvernul alocă zilnic 1 leu şi 27 de bani, pentru un corn simplu de 80 de grame, şi un pachet de lapte de 200 de mililitri. Aceasta înseamnă 74.048,62 de lei pe zi, adică peste 1.600.000 de lei pe lună. Pe un singur judeţ. Este o sumă care ar merita măcar un audit generalist, pentru a se vedea în ce măsură este investită într-un mod justificat.

În ultima perioadă, Guvernul a primit nu doar din sectorul eguvernamental, ci şi din Parlament numeroase solicitări de restructurare a acestui program guvernamental. Conform unei astfel de interpelări, ar fi cazul ca programul să fie adaptat realităţilor sociale prezente.

Print Friendly, PDF & Email

Articol scris de

jurnalist Timpolis, mircea.pavelescu@timpolis.ro