Primăria Timișoara anunţă reziliază contractul de proiectare pentru reabilitarea zonei Piața Victoria. Primarul Dominic Fritz spune că Piața Victoriei rămâne însă o prioritate pentru noua administraţie locală și că va propune Consiliului Local iniţierea unui concurs de arhitectură.
„Este o poveste fără sfârșit aici. E vorba despre un contract de proiectare care trebuia să se încheie în patru luni. A fost câștigat contractul în februarie 2018, și firma era obligată să predea documentațiile de avizare a lucrărilor, un proiect de reabilitare și avize în 60 de zile. Asta nu s-a întâmplat, Primăria a amenințat cu penalități. Documentația a fost revizuită între 2018 și 2019 de patru ori și tot în octombrie firma a cerut revizuirea contractului, au fost refuzați, iar în octombrie 2020, după trei ani şi jumătate, Direcția Dezvoltare a propus rezilierea contractului. Vechea conducere nu a fost de acord, iar acum e în sarcina mea să reziliez contractul, pentru că, după ce nu ai primit ce ai cumpărat după trei ani și jumătate, nu mai ai încredere”, declară primarul Timişoarei, Dominic Fritz.
Acesta spune că Piața Victoriei rămâne o prioritate pentru noua administraţie locală și că va propune Consiliului Local iniţierea unui concurs de arhitectură care să fie finalizat până în 2022, în 2023 să se lucreze la proiectul tehnic, iar în 2024 să înceapă lucrările. Dominic Frizt spune însă că Primăria nu va încredinţa reabilitarea zonei centrale a oraşului unei singure firme.
În 2018, Primăria Timişoara căuta proiectant pentru reabilitarea Pieței Victoriei. Contractul a fost scos la licitație, iar după selecția ofertelor depuse de patru firme, în luna februarie 2018, câștigătoare a fost declarată o firmă din Brașov, Stigma Building Management SBM SRL. În martie acelaşi an, a fost semnat contractul cu o valoare de 344.700 de lei, în baza lui firma fiind obligată să predea documentațiile de avizare a lucrărilor și avizele din certificatul de urbanism în termen de 60 de zile. După aceea, avea alte 60 de zile la dispoziție pentru predarea documentației tehnice. Aceeași firmă trebuia să asigure și asistența tehnică după începerea lucrărilor. Doar că nu a predat documentațiile de avizare a lucrărilor până la finele lunii mai 2018, așa că proiectantul a fost notificat că va fi penalizat. A cerut o prelungire a termenului de predare, care nu i-a fost acordată însă. Apoi, proiectantul a trimis o parte din documentele solicitate, însă experții din Primăria Timișoara au constatat că acestea fie nu fuseseră elaborate respectând prevederile legale în vigoare, fie erau sumare, fie lipseau unele avize, printre care și cel de la Direcția Județeană pentru Cultură Timiș. În iunie 2018, proiectantul a depus din documentațiile de avizare a lucrărilor, revizuite, dar tot lipseau unele avize.
„A urmat o corespondență lungă și chiar întâlniri cu proiectantul din care a reieșit că acesta nu avea cum să ducă la bun sfârșit acest contract. Pe scurt, documentația pe care trebuia să o întocmească a fost revizuită de patru ori, ultima fiind predată în februarie 2019, la aproape un an de la începerea contractului și tot era neconformă”, reamintesc reprezentanţii Primăriei Timişoara.
Invocând faptul că alte instituții încearcă blocarea acestui proiect, în noiembrie 2019 proiectantul a cerut din nou revizuirea contractului, însă a fost refuzat, întrucât acuzațiile sale nu au fost confirnate. „Pentru că aparatul de specialitate al Primăriei era convins de faptul că această colaborare nu poate continua, în octombrie 2020, după trei ani și jumătate de la semnarea contractului, Direcția de Dezvoltare a propus rezilierea contractului, însă vechea conducere a Primăriei s-a opus”, mai spune Dominic Fritz.
Ultimele comentarii