Contract „variabil” pentru toaletele ecologice din Timişoara

toalete ecologice foto diana (11)Municipalitatea timişoreană pregăteşte un nou contract pentru închirierea şi ecologizarea de toalete ecologice mobile în Timişoara. Ca şi la contractele anterioare, şi acesta prevede o „marjă de variaţie” foarte mare şi cuprinde informaţii vagi legate de obligaţiile de ecologizare.

 

Un nou contract, aceleaşi probleme

Primăria Timişoara a făcut public noul caiet de sarcini legat de achiziţionarea de servicii de închiriere şi ecologizare a toaletelor ecologice mobile, intenţionând să realizeze un nou contract-cadru de acest fel, pentru o perioadă de un an.

Contractul se reînnoieşte, spun reprezentanţii Primăriei, „ca urmare a impactului favorabil asupra populaţiei şi imaginii oraşului în urma iniţiativei Primăriei Timişoara de a amplasa toalete ecologice pe domeniul public”, deşi acest „impact favorabil” menţionat nu se potriveşte cu reclamaţiile primite de Municipalitate cu privire la carenţele legate de ecologizarea acestor toalete.

Se poate remarca, în noul caiet de sarcini, că, la fel ca şi până acum, şi noul contract va avea o marjă de variaţie destul de mare, în sensul că numărul de toalete ecologice prevăzut este de „minim 25 bucăţi, acestea putând fi suplimentate în funcţie de nevoile achizitorului, la un maxim de 85 de bucăţi pe perioada contractului”, iar serviciile de întreţinere  pot varia între un minim de 3.900 de servicii şi un număr maxim de 17.200 de servicii. Vidanjarea, întreţinerea şi asigurarea condiţiilor de igienă a cabinelor de toaletă de către prestator se va face de trei ori pe săptămână, la fiecare cabină de toaletă, de la data instalării acestora, iar în anumite perioade şi pentru anumite locaţii specificate, la solicitarea achizitorului, aceste operaţii putând fi suplimentate”, se precizează în caietul de sarcini.

Surse de miros şi microbi

Pentru contractul precedent, care se încheie acum, Primăria era gata să dea 3,4 milioane de lei pe aceste servicii, într-un contract al cărui caiet de sarcini a fost contestat. Valoarea de atribuire nu a fost departe de această sumă, contractul fiind atribuit pentru suma de 3,38 de milioane de lei. Şi acel contract a lăsat o marjă estimativă destul de mare, acesta prevăzând în­chirierea a minimum 103 toalete publi­ce şi a maximum 135, şi un număr minim de 16.060 şi maximum de 31.060 de servi­cii de întreţinere prestate.

Timişorenii au mai dat însă peste situaţii în care unele WC-uri publice fie erau închise, fie deschise, emanau mirosuri care îi împiedicau pe eventualii “temerari” să le treacă pragul. Nemulţumirile timişorenilor au răzbătut şi din petiţiile adresate Primăriei şi asumate de Municipalitate. Astfel, după ce a fost apostrofaţi în legătură cu menţinerea curăţeniei, pe portalul Primăriei reprezentanţii unităţii administrative precizau că “întreţinerea acestor toalete se face în zilele de marţi, joi şi sâmbătă, iar dacă este nevoie, chiar şi zilnic”. Vinovaţi pentru disfuncţionalităţi au fost indicaţi oamenii străzii, care mai dorm în ele şi aruncă în vasul toaletei tot ce le prisoseşte: haine, adidaşi, lenjerie intimă, şi mai fură şi manetele din fier de la uşi, pe care le vând la fier vechi, prestatorul susţinând că există situaţii în care schimbă “şi zece manete în fiecare zi”.

Oricum, Timişoara nu stă cu mult mai bine nici în ceea ce priveşte toaletele publice fixe – 11 wc-uri publice administrate de Primărie, amplasate în Piaţa Unirii (închis în prezent), în Piaţa Traian, Parcul Botanic,  Piaţa Ţepeş Vodă, Parcul Central, strada Ciprian Porumbescu, strada Iuliu Maniu, Parcul Uzinei, Parcul Carmen Sylva, Parcul Copiilor  şi Parcul Rozelor.

Print Friendly, PDF & Email