Întreţinerea spaţiilor verzi din Timişoara, rămasă liberă de contract

Parcul Catedralei TimisoaraParcurile din Timişoara au rămas fără servicii de întreţinere, după expirarea contractului încheiat anterior de Primărie. În mod normal, Horticultura, ca serviciu al Primăriei, ar fi trebuit să preia aceste lucrări, însă există neînţelegeri legate de preţul prestaţiilor. Oricum, o parte dintre consilierii locali spun că lipseşte contabilizarea exactă a serviciilor de acest gen, atâta vreme cât Registrul spaţiilor verzi, promis de multă vreme, este încă la stadiul de proiect.

 

Noi contracte, la tarife care încă se negociază

Vechile contracte de întreţinere a spaţiilor verzi din Timişoara au expirat, lucru care se poate constata în majoritatea parcurilor. Municipalitatea, deşi avea intenţia să atribuie aceste lucrări societăţii proprii de specialitate – respectiv Horticultura –, nu s-a înţeles asupra preţului, deşi s-a aprobat o Hotărâre de Consiliu care oficializează preluarea acestor lucrări. Aşa că acum se analizează dacă se va lucra cu Horticultura sau dacă se va organiza, până la urmă, o nouă licitaţie.    

“Există această intenţie de a se încredinţa lucrările de întreţinere, prin atribuire directă, societăţii Horticultura. Însă a rămas deschisă discuţia legată de preţuri. S-a spus că firma care a câştigat licitaţia anul trecut avea tarife prea mici, şi nu se pot efectua lucrări de întreţinere cu tarife similar. Şi s-a venit cu idea că tarifele pentru Horticultura să fie de bun simţ. Fiind societatea Primăriei, nu există interes legat de obţinerea de profit, ci doar pentru servirea cetăţenilor, însă la preţuri reale”, spune consilierul local PDL Ştefan Constantin Sandu.

În ultimii ani, în Consiliul Local au existat nu o dată discuţii aprinse legate de costurile de reabilitare sau modernizare a unor spaţii verzi din municipiu. Consilierii locali spuneau că probleme existau şi în fosta administraţie. Aleşii municipali susţineau că, în mod normal, costurile de proiectare în cazul unor astfel de lucrări nu ar trebui să depăşească 7% din valoarea lucrării, cu tot cu studiul de fezabilitate, cu studiul de prefezabilitate, cu proiectările aferente. Or, erau cazuri în care doar studiul de fezabilitate ajungea să reprezinte 15 – 20% din valoarea lucrării.

Costuri de întreţinere total diferite faţă de cele din alte municipii

Legat de spaţiile verzi din Timişoara şi de reabilitarea acestora, Institutul de Politici Publice făcea public un studiu de analiză a preţului diverselor utilităţi şi lucrări publice în marile municipii din ţară, studiu în care se menţiona că, în pofida sumelor alocate pentru spaţiile verzi, Timişoara nu a reuşit să crească suprafaţa de spaţiu verde pe cap de locuitor cu mai mult de 1%, din 2008. Totodată, raportorii I.P.P. precizau că, dacă la Timişoara întreţinerea unui metru pătrat de spaţiu verde costă 1,6 lei, există multe oraşe unde aceeaşi întreţinere este mult mai ieftină – 0,2 lei la Botoşani sau 0,6 lei la Suceava.

Tocmai de aceea, s-a tot discutat în ultimii ani despre necesitatea întocmirii Registrului spaţiilor verzi, un document cerut şi de Curtea de Conturi, care să ajute Primăria să aibă o evidenţă exactă a spaţiilor verzi şi, implicit, a suprafeţei pentru care plăteşte reabilitări şi întreţinere. “Din păcate, nici măcar nu s-a mai discutat despre ce se întâmplă cu acest registru, care trebuia făcut de multă vreme”, mai spune Ştefan Constantin Sandu.

Alesul local spune că, în ceea ce priveşte mărirea spaţiilor verzi, se va veni în Consiliul Local cu o propunere ca timişorenii să poate concesiona parcele mici de teren în afara oraşului, pe care să le poată lucra sau amenaja, şi astfel, să crească suprafaţa verde pe cap de locuitor. Astfel, s-ar crea nişte “oaze verzi”, pe lângă oraş, care nu ar presupune costuri de întreţinere şi administrare pentru Municipalitate.

Print Friendly, PDF & Email