Consiliul Judeţean cere colaborare între Primăria Timişoara şi Romsilva, pentru tăierea arborilor periculoşi

La nivelul Consiliului Judeţean Timiş s-a venit cu ideea ca să se realizeze o colaborare constantă cu Romsilva, pentru tăierea sau toaletarea copacilor periculoşi. Asta, ţinând cont de faptul că multe din decesele şi rănirile cauzate de furtuna de acum trei săptămâni de la Timişoara au fost produse de arbori rupţi sau smulşi de vijelie. Reprezentanţii Romsilva spun însă că actualul cadru legal nu le permite să intervină în intravilan.

 

Un parteneriat dorit la nivel judeţean

Cum la Timişoara cele mai multe pagube materiale, dar şi majoritatea deceselor şi vătămărilor produse de furtuna din 17 septembrie au fost cauzate de către pomi căzuţi, la Consiliul Judeţean Timiş s-a cerut să se ia măsuri pentru realizarea unei colaborări între autorităţile locale, Romsilva şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Scopul ar fi tăierea sau toaletarea arborilor care reprezintă un pericol, în caz de fenomene meteo extreme.

„După ce se implementează planul de intervenţie rapidă, cred că ar fi fo12arte potrivit ca împreună cu Romsilva – şi subliniez din nou, cu care trebuie să se întărească relaţia de colaborare –, să se facă un plan pentru coafarea, amenajarea copacilor care sunt foarte periculoşi în anumite zone populate alte Timişoarei”, s-a precizat în plenul Consiliului Judeţean.

Consilierul judeţean PNL Marian Vasile se declară convins că există cazuri multe, „şi chiar ştiu câteva oficiale”, în care s-au înaintat cereri către Primăria Timişoara, care le-a trimis la Romsilva, cereri care vizau coafări, amenajăr ee arbori. „Romsilva spune că nu are utilajele necesare şi că ar trebui să se apeleze la ISU. De aceea, ar trebui să se facă un plan la nivel judeţean, pentru zonele populate urbane şi rurale, pentru ca ISU cu utilajele proprii să intervină pentru a preveni ceea ce se poate întâmpla şi în viitor”, mai spune Marian Vasile.

Cadrul legal actual, în loc să încurajeze asemenea colaborări inter-instituţionale, le limitează. „Potrivit legii, noi nu putem interveni în intravilan. În intravilan competenţa este doar a Primăriei. În extravilan noi am intervenit cu tăieri şi toaletări ori de câte ori a fost necesar”, declară directorul Nicuşor Ţîţu, directorul Direcţiei Silvice Romsilva Timişoara.

De la nivelul Timişul au fost făcute însă solicitări pentru înlăturarea barierelor legislative care împiedică realizarea unor astfel de parteneriate, şi rămâne de văzut dacă li se va da curs.

 

Mijloace limitate

După cum s-a putut vedea şi la Timişoara, în cazul unui fenomen meteo extrem, mijloacele şi capacitate de intervenţie ale Primăriei sunt limitate, trebuind ajutate, în astfel de situaţii, de către instituţii de profil.

Potrivit raportului Direcţiei de Mediu a Primăriei Timişoara, anul trecut s-au efectuat lucrări de tăieri corecţie la 17.630 arbori, s-au defrişat 1.466 de arbori cu diametrul de 10-30 de  centimetri, 429 de arbori cu diametrul de 31-60 de centimetri şi 87 de arbori cu diametrul peste 60 de  centimetri, „aceştia fiind arbori bolnavi, uscaţi, periculoşi sau răsăriţi spontan” .

Probabil că fără aceste lucrări periodice, care ar fi eficientizate prin sprijinul oferit de Romsilva, bilanţul victimelor furtunii de la Timişoara ar fi fost mult mai mare.

 

Print Friendly, PDF & Email