Consiliul Judeţean Timiş a „uitat” de transferul stadionului „Dan Păltinişanu” către Primăria Timişoara

Consilier local: „Stadionul a fost luat abuziv de la Consiliul Local, pe vremea lui Năstase”

Deşi până la un anumit punct părea de acord să transfere Stadionul „Dan Păltinişanu” la Primăria Timişoara, Consiliul Judeţean pare să fi uitat de această promisiune, pregătind pentru următoarea şedinţă de plen noi tarife de închiriere.

 

Contract „în alb”

Pentru următoarea şedinţă de plen, Consiliul Judeţean Timiş a pregătit un proiect privind aprobarea închirierii Stadionului „Dan Păltinişanu” Timişoara, ceea ce demonstrează că, deocamdată, nu intenţionează transferul promis către Primăria Timişoara.

Contractul-cadru pentru închirierea stadionului, propus pentru aprobare consilierilor judeţeni, este „în alb”, fără tarife, nici măcar ca şi praguri minime şi maxime. Totuşi, pentru a nu se mai repeta situaţii din trecut, în care se uita să se plătească chiria pe stadion, perioade lungi, sau se organizau evenimente de amploare fără să intre vreun leu la bugetul judeţean (cum e cazul concertului cântăreţei columbiene Shakira, din 2006), în noul contract de închiriere au fost incluse clauze conform cărora nerespectarea termenului de plată a chiriei atrage plata unor penalităţi de 2% din cuantumul sumelor neachitate la termen, calculate pentru fiecare lună sau fracţiune de lună, începând cu ziua următoare datei la care obligaţia devine scadentă şi până la data stingerii sumei datorate inclusiv. Iar în cazul în care chiriaşul refuză să predea stadionul sau nu îl eliberează la încetarea contractului, acesta datorează 10.000 de lei pe zi, fără să fie nevoie să se dovedească existenţa vreunui prejudiciu.

 

Transferul, subiect ocolit

Aducerea acestui contract spre aprobare în plenul CJ Timiş arată că, de fapt, administraţia judeţeană nu e să cedeze administrarea stadionului către Primărie. Aceasta în condiţiile în care, încă de acum doi ani, consilierii locali au cerut, oficial, dreptul de administrare asupra stadionului.

„Sport Club Municipal are în strategie preluarea centrului de fotbal de copii şi juniori şi cooptarea unor ramuri sportive al căror specific de activitate presupune folosirea stadionului. Consiliul Local Timişoara îl va pune la dispoziţie, în condiţiile legii, tuturor structurilor sportive din Timişoara şi din judeţ, pentru desfăşurarea de acţiuni şi evenimente”, se arăta în referatul unui proiect pe această temă, întocmit în 2015.

„Eu cred că trebuie să răspundem că suntem deschişi la toate variantele, dar trebuie să luăm în calcul personal, chestiuni financiare. Intenţia noastră este ca acest stadion să fie folosit de structurile sportive, nu să avem un stadion şi să stăm să ne uităm la el”, declara pe această temă, anul trecut, fostul preşedinte al CJ Timiş Sorin Grindeanu.

„Stadionul este oricum al oraşului. El a fost luat de către Guvernul Năstase, prin Hotărâre de Guvern, deci peste capul Primăriei Timişoara şi dat Consiliul Judeţean, condus pe atunci, de către Dan Ioan Şipoş. Nu am fost consultaţi atunci în niciun fel”, îşi aminteşte consilierul local Adrian Orza, fost viceprimar al Timişoarei. În opinia sa, dincolo de transferul stadionului, ar trebui să se acorde mai multă atenţia asupra utilizării sale. „Şi aici ne întoarcem la problema cu finanţarea sportului. Trebuie să se înţeleagă că o echipă valoroasă este un motiv de mândrie locală, dar şi un factor de unitate. A tot fost dată în buclă recent imaginile cu un jucător de fotbal care dă un gol pe stadion, şi sare să se bucure pe gard, spre o tribună goală, în locul în care ar fi trebuit să fie galeria”, mai spune Adrian Orza.

 

 

Print Friendly, PDF & Email