Mai mulţi consilieri locali timişoreni spun că aşteaptă de luni bune prezentarea unor rapoarte de activitate din partea Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală Europeană şi avertizează că nu se poate întări colaborarea atâta timp cât nu cunosc în detaliu realizările şi planurile asociaţiei.
Consilierii locali vor mai multe informaţii
Activitatea Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală Europeană a fost unul dintre subiectele dezbătute recent de către consilierii locali timişoreni, după ce s-a anunţat la ultima şedinţă de plen că a avut loc adunarea generală a Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală Europeană şi s-au lansat „Polii de cultură”, un alt proiect care doreşte să elaboreze o strategie culturală pe 10 ani 2014 – 2024, unde Timişoara Capitală Cultural Europeană e un punct foarte important.
„Anul trecut, când s-a aprobat în Consiliul Local să i se atribuie Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală Europeană acel spaţiu de pe strada Alba Iulia, am insistat să se aprobe un amendament care să instituie obligativitatea prezentării unor rapoarte de activitate ale asociaţiei, ca să ştim ce se face cu acel spaţiu şi cu ce se ocupă cei de la asociaţie. Şi, cu toate că s-a aprobat acest amendament, nu am primit încă niciun raport.”
Consilier local Adelina Tîrziu
În acest context, s-a venit cu recomandarea ca din grupurile de consilieri să se numească un membru din fiecare grup în Asociaţia Timişoara Capitală Culturală Europeană. „Trebuie să putem fi activi şi să luăm informaţiile calde, pentru că au fost nişte lucruri foarte importante care s-au discutat recent pe această temă şi poate nu conştientizăm că proiectul 2021 trebuie pregătit anul acesta şi anul următor”, au spus consilierii locali care au susţinut numirea de reprezentanţi ai Consiliului Local în asociaţie.
Aceste discuţii au readus în atenţie însă un alt aspect care i-a nemulţumit pe mai mulţi aleşi locali, legat de faptul că au fost solicitate rapoarte ale asociaţiei şi, în ciuda cererilor repetate, nu s-au primit acest gen de informări. Consilierul local PDL Adelina Tîrziu a ţinut să le reamintească colegilor săi că, în urmă cu un an, printr-un amendament, s-a stabilit ca această asociaţie să prezinte Consiliului Local atât un raport asupra activităţii desfăşurate în ultimele trei luni, cât şi o prognoză asupra unei activităţi sau a unei serii de activităţi, ce se vor desfăşura în următoarele trei luni. „Ţin să menţionez că, deşi această hotărâre de consiliu a fost adoptată în urmă cu un an de zile, nu s-a prezentat nici măcar un raport asupra acestei activităţi deci cred că prima dată ar trebui să beneficiem de aceste rapoarte şi să vedem cum ne putem implica în această asociaţie”, mai spune Adelina Tîrziu.
În opinia sa, pentru o colaborare mai strânsă între Consiliul Local şi această asociaţie, este necesar să se cunoască în detaliu activitatea şi proiectele asociaţiei.„Anul trecut, când s-a aprobat în Consiliul Local să i se atribuie Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală Europeană acel spaţiu de pe strada Alba Iulia, am insistat să se aprobe un amendament care să instituie obligativitatea prezentării unor rapoarte de activitate ale asociaţiei, ca să ştim ce se face cu acel spaţiu şi cu ce se ocupă cei de la asociaţie. Şi, cu toate că s-a aprobat acest amendament, nu am primit încă niciun raport. Am avut o discuţie în acest sens cu reprezentanţii asociaţiei încă din iunie-iulie a anului trecut, şi tot nu ni s-a prezentat un astfel de document”, ne-a declarat Adelina Tîrziu.
Discuţii şi la Consiliul Judeţean legate de atribuirea de spaţii
Atribuirea de spaţii către Asociaţia Timişoara Capitală Culturală Europeană a creat discuţii ulterioare şi la Consiliul Judeţean. În ianuarie, cu ocazia publicării unui proiect legat de propunerea consilierului judeţean P.S.D. Adrian Negoiţă, care a solicitat plenului C.J. Timiş ca spaţiul liber din Bastion să fie repartizat Comisiei de cultură, învăţământ, tineret şi sport, unde să-şi poată desfăşura şedinţele împreună cu Asociaţia Timişoara Capitală Culturală, C.J. Timiş a recunoscut că nu a reuşit să ocupe spaţiile din complexul renovat al Bastionului, conform specificaţiilor din proiectul de finanţare. “Pentru aceste spaţii s-a organizat licitaţie, fiind ocupate o parte din ele. Spaţiul ce face obiectul propunerii nu s-a ocupat, neavând solicitanţi”, spun reprezentanţii administraţiei judeţene.
În spaţiul respectiv, care are o suprafaţă totală de 376,56 de metri pătraţi, ar fi trebuit să funcţioneze, conform proiectului, o cafenea, un depozit de cafenea, o sală de seminar şi un atelier de editare foto/video, plus terasă. Tocmai suprafaţa mare a dus la discuţii legate de această atribuire, consilierul judeţean PPDD Petru Juravle, precizând cu această ocazie: “Amendamentul meu a pornit de la premisa că 342 de metri pătraţi din Bastion nu se pot justifica pentru acea comisie. Dacă se poate justifica această suprafaţă, atunci poate că fac şi o echipă de dansuri acolo.”
Ultimele comentarii