După ani de zile în care au primit asigurări că totul este perfect legal în ceea ce priveşte finanţarea fostei echipe de fotbal Poli Timişoara, faptul că DNA a demarat o anchetă i-a îngrijorat pe mai mulţi consilieri judeţeni care au solicitat să li se pună la dispoziţie, retroactiv, toate rapoartele Curţii de Conturi, inclusiv cele pe chestiuni legate de finanţarea fotbalului. Deşi solicitările au fost făcute la penultima şedinţă de plen, acest lucru nu s-a întâmplat până în prezent.
Lămuriri cerute preventiv
Faptul că DNA face verificări legate de finanţarea fostei echipe de fotbal Poli Timişoara, inclusiv la nivelul Consiliului Judeţean, nu i-a lăsat indiferenţi pe mai mulţi consilieri judeţeni, care au cerut încă de la penultima şedinţă de plen lămuriri legate de rapoartele Curţii de Conturi pe această temă. „Noi, consilierii judeţeni, dăm un vot de oportunitate şi legalitatea o clarifică domnul secretar sau suntem responsabili şi de modul cum se decontează documentele care intră în contabilitate? Nu vrem să ajungem să dăm explicaţii la DNA”, au delarat câţiva consilieri judeţeni care au cerut să aibă acces la procesele verbale semnate de Curtea de Conturi cu CJ Timiş pe tema finanţării fotbalului.
Tot ei au precizat, în privinţa noilor finanţări acordate actualei echipe ACS Poli, că, dacă dau un vot de oportunitate prin care premiazpperformanţa, aşa cum spune legea, atunci sunt de acord: „Dacă ni se spune că se decontează, ca pe vremea domnului Iancu, deplasări şi alte asemenea chestii la care noi nu avem acces şi nu ştim cum le decontează executivul consiliului judeţean, atunci nu vrem să fim responsabili”.
Ca de obicei, reprezentanţii conducerii CJ Timiş au dat asigurări că totul este în regulă: „În ceea ce priveşte decontarea cheltuielilor şi a tuturor sumelor de bani acordate ACS Poli vă putem spune că cei din aparatul de specialitate din CJ Timiş, respectiv persoanele cu atribuţii în acest sens, verifică toate decontările care se fac şi nu credem că există niciun fel de pericol. Acum este vorba de o asociere făcută cu Universitatea Politehnica Timişoara şi Primăria Timişoara şi nu este situaţia care a fost anterioară acestei asocieri în care judeţul Timiş a fost asociat cu o societate comercială pe acţiuni. De aici au intervenit acele probleme dar acum este situaţia total schimbată.”
În ceea ce priveşte probleme legate de finanţarea fostei echipe, tot reprezentanţii conducerii administraţiei judeţene au menţionat că banii daţi de CJ Timiş au fost lăsaţi „ca măsură de recuperat de la Poli” sunt înscrişi la masa credală, Politehnica Timişoara aflându-se în insolvenţă. Pe de altă parte, susţin ei, CJ Timiş „a dat tot concursul organelor abilitate în ceea ce priveşte prezentarea unor documente solicitate. În plus, există un proces pe rol, prin care măsura lăsată de Curtea de Conturi a fost atacată în contencios administrativ”. În prezent, CJ Timiş se judecă la Curtea de Apel Timişoara, următorul termen fiind în decembrie.
Aceste informaţii nu i-au prea liniştit pe consilierii care au cerut explicaţii, mulţi menţionând că află pentru prima oară că administraţia judeţeană se judecă cu Curtea de Conturi pe tema rapoartelor legate de finanţarea Poli. În aceste condiţii, au insistat pe ideea punerii la dispoziţie a tuturor rapoartelor Curţii de Conturi din ultima perioadă. „Deocamdată, nu am primit aceste documente solicitate. După 1 decembrie voi cere însă se se pună la dispoziţie o cameră, unde să studiem aceste documente, care sunt publice, până la urmă. Nu ni se face niciun favor punându-ni-se la dispoziţie aceste rapoarte, ci e vorba de o obligaţie legală. Noi dăm un vot de oportunitate, nu dispoziţii de plăţi de impozite, deplasări şi aşa mai departe. Şi de fiecare dată am primit asigurări că totul este legal”, spune consilierul judeţean independent (fost PSD) Marcel Mihoc.
O anchetă aşteptată de mult
După câteva rapoarte ale Curţii de Conturi care arătau nereguli legate de finanţarea fostei echipei de fotbal de către CJ Timiş şi Primăria Timişoara, şi după sesizări oficiale făcute pe această teamă, în urmă cu o lună Direcţia Naţională Anticorupţie a solicitat Primăriei Timişoara documente legate de finanţarea clubului de fotbal Politehnica, din perioada 2008 – 2011. Ulterior, procurorii DNA au venit în vizită, pe acelaşi motiv, şi la CJ Timiş.
În rapoartele anuale, Curtea de Conturi menţionează că finanţarea fostului club de către Primărie şi CJ Timiş a fost la limita legalităţii. La CJ Timiş, a stabilit că sumele achitate Politehnicii Timişoara SA au determinat o pagubă adusă bugetului judeţean, la nivelul plăţilor efectuate, de zece milioane de lei, „având în vedere că această finanţare a fost efectuată cu încălcarea legislaţiei în vigoare, menite să reglementeze operaţiunile de angajare, lichidare, ordonanţare şi plată a sumelor destinate susţinerii performanţelor sportive”. Auditorii au solicitat stabilirea întinderii prejudiciului (care include atât paguba, cât şi beneficiile nerealizate până la data recuperării integrale a prejudiciului) şi luarea măsurilor legale pentru recuperarea acestuia, având în vedere valoarea estimată de auditorii publici externi la nivelul sumei de peste 11.4 milioane de lei, reprezentând sume alocate de CJ Timiş către fosta echipă de fotbal Politehnica Timişoara.
Ultimele comentarii