Consilier local: „Timişorenii trebuie să ştie cum au rămas şi fără terenul din zona Hotelului Timişoara. În Primărie toată lumea e mută, surdă şi oarbă”

Hotel TimisoaraUn consilier local se arată revoltat de modul în care Primăria acceptă să piardă terenuri din patrimoniul Timişoarei în defavoarea unor firme private. În baza unei hotărâri de guvern din 1991, care, acuză acesta, permite jaful din patrimoniul local şi cel al Statului. „Nu este admisibil să se dea terenuri din patrimoniul Timişoarei, gratuit, unor grupuri private de interese. Dar toată lumea e mută, surdă şi oarbă.”

 

Consilierul local PNL Petrică Folică spune că în timpul şedinţei de plen al Consiliului Local Timişoara, de la finalul săptămânii trecute, a primit proiectul de hotărâre prin care Primăriei i s-a solicitat să aprobe Planul Urbanistic Zonal privind extinderea Hotelui Timişoara, de pe str. Mărăşeşti nr. 1 – 3. „Contrar regulamentului, proiectul nu a fost anterior trimis spre discutare şi avizare în Comisia de Urbanism şi Dezvoltare, comisie din care fac şi eu parte. Din acest motiv, am solicitat explicaţii domnului secretar Ioan Cojocari. Întrebându-l dacă apreciază că proiectul este în regulă. Răspunsul secretarului a fost, citez: «Dosarul este beton»”, spune consilierul local Petrică Folică. Ce înseamnă “beton” nu a reuşit să afle.

Petrică Folică mai spune că acest teren a aparţinut timişorenilor, iar acum aparţine unei firme private, SC Bega Turism SA, proprietatea oamenilor de afaceri Emil şi Marius Cristescu, iar timişorenii trebuie să ştie cum au rămas şi fără acest teren. „Am întrebat ce sumă a încasat Primăria din vânzarea terenului. Domnul Cojocari a răspuns că terenul a fost pierdut în instanţă, în baza HG 834. Prin urmare, SC Bega Turism SA a dobândit gratuit terenul, iar Municipalitatea a fost deposedată de acest teren şi nu a încasat niciun leu”, atrage atenţia Petrică Folică.

Acesta reaminteşte că, în urma prestaţiei juriştilor Primăriei, au fost pierdute în instanţă mai multe alte terenuri valoroase care au aparţinut timişorenilor. Şi oferă ca exemple terenul de 46.000 de metri pătraţi pe care este situat campingul şi stejărişul de la Pădurea Verde, terenul pe care este situat Hotelul Continental şi parcarea de lângă acesta, terenul pe care este magazinul Bega şi parcarea adiacentă.

Datoria mea şi a tuturor consilierilor este de a administra patrimoniul oraşului în interesul timişorenilor. Trebuia ca anterior şedinţei de plen proiectul să fie prezentat şi avizat în Comisia de dezvoltare şi Urbanism, iar Departamentul de Urbanism trebuie să justifice cum a aprobat acestei firme private să ia un teren situat central care, în plus, a fost luat gratuit din patrimoniul timişorenilor”, mai spune Petrică Folică. Acuzând că, la şedinţa de plen, niciun reprezentant al Departamentului de Urbanism nu a fost prezent în sală, pentru a aduce lămuriri.

Motiv pentru care, anunţă consilierul local, a solicitat ca proiectul să fie scos de pe ordinea de zi. Nu a ţinut nimeni cont de propunerea sa: „Domnul primar nu a fost de acord cu retragerea proiectului, iar majoritatea membrilor Consiliului Local au votat pentru aprobarea acestui proiect. În semn de protest, eu m-am retras din şedinţa de plen.”

Petrica FolicaPetrică Folică aminteşte că a cerut, în repetate rânduri, ca Primăria să nu mai cedeze gratuit terenuri care aparţin timişorenilor, în baza HG. 834/1991. „Nu este admisibil să se dea terenuri din patrimoniul Timişoarei, gratuit, unor grupuri private de interese. Dar toată lumea e mută, surdă şi oarbă”, atrage atenţia Petrică Folică.

În cei 26 de ani, care au trecut de la Revoluţie, timişorenii au văzut cum întreprinderile aflate în patrimoniul Statului, au fost falimentate, fabricile, tăiate şi vândute la fier vechi, industria Timişoarei fiind, în cele din urmă, lichidată. În anul 2015, noi timişorenii, nu putem accepta ca şi terenurile din centrul Timişoarei să fie luate gratuit de aceleaşi grupuri de interese care au distrus industria. Nu putem permite jaful din patrimoniul local sau al Statului, în baza unei hotărâri date de un Guvern de tovarăşi puşi pe înavuţire din patrimoniul statului, în anul 1991, în vremurile iliesciene, în care s-a produs reinstaurarea la putere a nomenclaturii securisto-comuniste. După aderarea României la UE, legislaţia trebuia armonizată cu cea europeană, în decurs de cinci ani. HG 834/1991 este în contradicţie cu legislaţia europeană, cu orice normă morală şi cu bunul simţ” mai spune consilierul local.

Petrică Folică atrage atenţia că nici jurnaliştii prezenţi la şedinţa de plen a Consiliului Local Timişoara nu au adresat nicio întrebare şi nu au făcut niciun comentariu referitor la devalizarea patrimoniului Timişoarei: „Subiectul, se pare, nu este de interes pentru aceştia şi nu constituie o problemă pentru restul administraţiei locale”.

Petrică Folică anunţă că va cere Guvernului anularea HG 834/1991 şi recuperarea tuturor terenurilor oferite gratuit, cu dedicaţie, unor grupuri private de interese. Adăugând că va sesiza şi instituţiile europene, ambasadele ţărilor europene şi pe cea a SUA de la Bucureşti.

 

Citeşte şi:

Se pregăteşte înstrăinarea terenului de sub Hotelul Continental, cotat la nouă milioane de euro?

 

Terenul din spatele magazinului Bega a devenit proprietatea fraţilor Cristescu

Print Friendly, PDF & Email