Realizarea de documentaţii costisitoare – studii de fezabilitate şi prefezabilitate care apoi nu mai se mai concretizau – era un subiect în vogă la şedinţele de plen de la Primăria Timişoara, mai ales în fosta administraţie Ciuhandu. Problema se mută acum la Consiliul Judeţean Timiş.
Proiecte pe hârtie
Consiliul Judeţean Timiş a alocat, în ultimii ani, fonduri pentru documentaţia preliminară aferentă unuia dintre proiectele pe care s-a mizat şi în campania electorală, şi anume, realizarea unui Centru judeţean multifuncţional pentru susţinerea afacerilor. Acesta urma să fie amplasat în Timişoara, pe strada Sfântu Ioan, pe un teren primit de la Ministerul Apărării. CJ Timiş a făcut şi demersuri pentru evaluarea impactului asupra mediului şi, mai recent, a actualizat fosta documentaţie.
La ultima şedinţă de plen a fost propus un amendament pentru întocmirea unui studiu de fezabilitate pentru construirea unei parcări supraterane, pe acelaşi teren pe care se intenţiona realizarea Centrului pentru susţinerea afacerilor. Condiţii în care mai mulţi consilieri judeţeni au ripostat, precizând că nu este normal să se cheltuiască fonduri pentru documentaţiile unor proiecte care apoi nu se mai concretizează.
Consilierul judeţean PNL Marian Vasile aminteşte că s-au investit bani mulţi în actualizarea proiectului pentru centrul multifuncţional, care era prevăzut a fi o investiţie derulată cu fonduri europene. „Acest spaţiu trebuia valorificat în sensul construirii unui centru multifuncţional pentru susţinerea afacerilor. S-au investit bani publici pentru proiectul respectiv, dar şi pentru actualizarea lui. Conducerea CJ Timiş a reuşit să-l piardă, deşi era un proiect major care ar fi generat venituri. Există, la momentul actual, o dublare a folosirii banului public pentru acelaşi obiectiv”, mai spune Marian Vasile.
În replica, preşedintele CJ Timiş, social-democratul Titu Bojin, a menţionat că proiectul pentru Centrul multifuncţional de afaceri a fost reactualizat şi va fi utilizat, dar pentru un alt amplasament, pentru că pe strada Sfântul Ioan nu se poate construi în subteran. Situaţie în care ar fi nevoie de o nouă modficare a documentaţiei, pentru care s-ar aloca din nou bani publici, după cum spune Marian Vasile.
Poligonul agroalimentar, un alt proiect irealizabil?
A fost, de asemenea, criticată şi alocarea de fonduri publice pentru demersurile preliminare realizării unui poligon agroalimentar pe un teren proprietate a CJ Timiş, de la Covaci. O investiţie despre care o parte din consilierii judeţeni spun că are şanse slabe de finalizare.
Consilierul liberal Liviu Cocean a precizat că pentru acest proiect s-a cheltuit un milion de euro pentru proiecte şi studii, deocamdată fără nicio finalitate.
“Proiectul ne-a fost prezentat ca unul cu semnificaţii istorice, şi singura finalitate care s-a văzut până acum a fost excursia de documentare cu specialist, zice-se de primă mână, în Spania, pentru că doar acolo mai există aşa ceva. Una peste alta, sunt zeci de documentaţii realizate de-a lungul timpului pentru care nu s-a mai concretizat nimic, au rămas doar proiecte pe hârtie”, declară un alt consilier PNL, Marius Martinescu.
Acest poligon alimentar – prevăzut a se întinde pe 63 de hectare – a fost prezentat drept cea mai mare investiţie din ultimii 25 de ani, din Timiş.Prin realizarea acestuia se urmărea, conform planurilor CJ Timiş, dezvoltarea industriei alimentare, a micilor şi marilor producători locali şi regionali, prin expunerea lor la proiecte internaţionale, optimizarea comerţului extern şi a serviciilor de logistică, dezvoltarea industriilor şi serviciilor adiţionale, dezvoltarea activităţilor complementare, maximizarea profitului şi eficientizarea spaţiului alocat şi, nu în ultimul rând, atragerea de investiţii private şi asigurarea de stabilitate pentru companiile comerciale en-gros.
Ultimele comentarii