Compozitorul valsului „Valurile Dunării”, Iosif Ivanovici, Cetăţean de Onoare al Timişoarei

Foto: Primăria Timişoara

Primăria Timişoara i-a acordat compozitorului valsului Valurile Dunării, timişoreanul Iosif Ivanovici, titlul de Cetăţean de Onoare, post mortem, al municipiului Timişoara, anunţă Agerpres.

 

Distincţia a fost înmânată strănepotului compozitorului, pianistul Andrei Ivanovici, de către viceprimarul Dan Diaconu.

Iosif Ivanovici (1845 – 1902) a intrat copil de trupă în fanfara Regimentului 6 Infanterie din Galaţi, unde a luat lecţii de clarinet sub îndrumarea lui Alois Redl şi a fost unul dintre cei mai talentaţi interpreţi din regimentul său, a studiat muzica la Iaşi sub îndrumarea pedagogului Emil Lehr. Ulterior, a fost dirijor al mai multor formaţii de muzică militară.

În timpul petrecut la conducerea muzicii Regimentului 6 Linie din Galaţi, compune în anul 1880 celebrul vals «Valurile Dunării». Publicistul lugojean Cristian Ghinea a făcut o descoperire interesantă legată de cunoscuta compoziţie. O scurtă perioadă de timp, Ivanovici a fost capel-maistru al fanfarei militare din Lugoj, ocazie cu care a cunoscut-o pe Sara Fried, o domnişoară de origine evreiască din Lugoj, care l-a inspirat să scrie valsul ce va face ocolul pământului, aducându-i celebritatea, lucrarea fiind tipărită la aproape fiecare editură muzicală străină”, a declarat Dan Diaconu, în cuvântul de Laudatio.

Piesa a fost prezentă şi la Expoziţia Universală de la Paris din 1889, în aranjamentul orchestral semnat de Emile Waldteufel, bucurându-se de un succes fulminant. Din 116 compoziţii scrise de autori reputaţi, Valurile Dunării a fost aleasă pentru a fi imnul oficial al Expoziţiei Universale de la Paris, care a marcat şi inaugurarea celebrului Turn Eiffel.  Astfel, piesa a devenit imediat cunoscută în întreaga lume, revista berlineză Die Musik numindu-l pe Ivanovici, în 1903, „regele valsului românesc”.

Într-un film de colecţie, Dishonored (1931), actriţa Marlene Dietrich interpretează la pian o variantă a valsului lui Ivanovici, iat în anul 1946, regizorul Alfred Green a realizat un film biografic, The Jolson Story, unde protagonistul interpretează valsul sub denumirea de The Aniversary Song, variantă cântată mai târziu de artişti celebri precum Tom Jones, Frank Sinatra şi Andrew Williams. O altă variantă se poate asculta pe coloana sonoră a filmului Mayerling (1968).

În ceea ce priveşte cariera, Iosif Ivanovici avansează până la gradul de inspector general al muzicii militare din România, iar datorită funcţiilor deţinute intră în contact şi cu Casa Regală a României. Astfel, scrie câteva lucrări pentru Palat, respectiv valsurile Farmecul Peleşului, Carmen Sylva, Balul Reginei, Carol Marş, Les adores, Souvenir de Sinaia. Se stinge din viaţă în anul 1902, în locuinţa sa din Bucureşti,  lăsând moştenire lumii întregi peste 350 de piese muzicale valoroase.

Filarmonica Banatul a programat pentru mâine un concert simfonic organizat în parteneriat cu Asociaţia Salvaţi Patrimoniul Timişoarei, dirijat de Gheorghe Costin, care-l va avea ca solist pe pianistul Andrei Ivanovici, care va interpreta Concertul pentru pian şi orchestră nr. 1 în si bemol minor op. 23, de Piotr Ilici Ceaikovski.

Print Friendly, PDF & Email