Câştigarea în instanţă de către Primăria Timişoara a dreptului de a primi de la Regia Româniafilm cinematografele din oraş nu a rezolvat problema. Din cauza situaţiei neclare în care se găseşte de o bună perioadă de timp Româniafilm.
Câştigate, dar nepreluate
Primăria Timişoara a reuşit să obţină recent în instanţă o decizia definitivă prin care şapte cinematografe din Timişoara trec din proprietatea RADEF, în proprietatea Primăriei.
Deşi scriptic situaţia este una clară, conducerea Primăriei susţine că operaţiunea de preluare a celor şapte cinematografe obţinute în instanţă este obstrucţionată de RADEF.
„Noi va trebuie să recurgem la executare silită. Nu s-a reuşit să obţină o hotărâre judecătorească, o dispoziţie prin care executorii judecătoreşti să poată trece la treabă, pentru că s-a schimbat Codul de procedură şi e mai complicat. Nu sunt suficiente doar hotărârile din instanţă, pentru ca executorii să treacă la punerea în practică, ci se mai impune parcurgerea unei etape”, declară primarul Nicolae Robu.
„Este o stare de incertitudine la nivelul RADEF care are efecte directe şi asupra acestui proces de predare a cinematografelor, deşi decizia este clară. În mod normal, reprezentanţii Ministerului Culturii ar fi trebuit să treacă imediat la predare, cu atât mai mult cu cât multe dintre aceste săli sunt într-o stare avansată de degradare. Şi cele funcţionale nu mai bani nici de săpun la toaletă sau hârtie igienică”, spune Maria Bikfalvi, liderul Sindicatului Liber RomâniaFilm.
O victorie momentan fără urmări
La începutul acestui an conducerea Primăriei Timişoara anunţa ceea ce considera a fi o „victorie uriaşă în instanţă a Primăriei Timişoara”, respectiv decizia definitivă şi irevocabilă a Înaltei Curţi privind obligarea RADEF să predea Primăriei Timişoara şapte cinematografe, cu tot cu grădinile de vară conexe, în termen de 30 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti. Adică, până la sfârşitul lunii februarie. În sentinţă se mai arată cî, dacă RADEF refuză încheierea protocolului de predare-primire, hotărârea instanţei va ţine loc de protocol de predare-primire.
Cele şapte cinematografe sunt: Dacia, de pe strada Zborului, Timiş, din Piaţa Victoriei, Victoria, de pe strada Ciprian Porumbescu, Arta, de pe strada Iancu Văcărescu, Unirea, de pe strada Mureş, Fratelia, de pe strada Izlaz şi Freidorf , de pe strada Andreescu.
„Un al 8-lea cinematograf, Studio, va trebui şi el predat Primăriei de către RADEF şi sperăm ca asta să se întâmple fără un nou proces. Reamintim că cinema Studio ajunsese proprietate privată şi a fost readus în patrimoniul statului prin demersurile Primăriei Timişoara”, declara cu această ocazie primarul Nicolae Robu.
Ultimele comentarii