Contractul de deratizare a Timişoarei, de trei ani blocat în instanţă

Soluţie de rezervă sunt ciufii de pădure

Contractul de deratizare a Timişoarei continuă să fie blocat în instanţă, în urma contestării procedurii de atribuire. Până la soluţionarea litigiului, dacă situaţia o ia razna din cauza înmulţirii îngrijorătoare a rozătoarelor, singura soluţie rămân contractele cu atribuire în regim de urgenţă sau… colonizarea ciufilor de pădure.

 

Blocaj fără perspective deocamdată

Conducerea Primăriei Timişoara continuă să fie sesizată, constant, cu privire la absenţa unui contract de deratizare şi perspectiva înmulţirii rapide a rozătoarelor în anumite zone din oraş. „Nu se poate ca un oraş capitală europeană să nu aibă un contract de deratizare. Trebuie să existe o soluţie… rozătoarele mişună în parcuri, în parcările de la marile centre comerciale, în cartiere”, se arată într-una din aceste petiţii, transmisă conducerii Primăriei Timişoara.

Deocamdată însă executivul Primăriei este blocat de lege într-un litigiu prin care se contestă atribuirea acestui contract, litigiu care are deja vechime pe rol. „Nu avem contract de deratizare pentru că suntem blocaţi de trei ani în instanţă cu licitaţia declanşată atunci”, spune primarul Nicolae Robu.

Anul trecut, în vară, Primăria Timişoara a semnat un contract temporar de deratizare şi dezinsecţie, în regim de urgenţă, după ce vreme de doi ani de zile Timişoara nu a avut parte de astfel de operaţiuni. Din cauza existenţei virusului Zika şi a unui avertisment primit de la Ministerul Sănătăţii, Municipalitatea a activat clauza de forţă majoră şi a organizat o procedură accelerată de atribuire a unui contract temporar.

Probabil că, dacă litigiul pe rol nu se va soluţiona, aceeaşi soluţie, păguboasă pentru buget, din cauza preţului de atribuire mai mare, va trebui utilizată şi în acest an.

Acesta în condiţiile în care terenurile virane năpădite de ambrozie, coşmarul oricărui timişorean alergic la polen, par să fie şi mediul perfect pentru colonii tot mai mari de şobolani. În cele peste 100 de terenuri virane cu ambrozie contabilizate doar de Poliţia Locală şobolanii par să găsească un cadru perfect pentru înmulţire, ţinând cont că multe din aceste zone sunt şantiere abandonate unde fundaţiile sau construcţiile lăsate la roşu le oferă rozătoarelor adăposturi perfecte.

Anul trecut, Direcţia de Mediu anunţa că nu s-au efectuat de o bună perioadă de timp lucrări de deratizare, dezinsecţie, delarvizare, dezinfecţie şi tratamente fitosanitare, „având în vedere faptul că procedura de achiziţie publică a contractului pentru delegarea  gestiunii serviciului de salubrizare pentru activităţile de dezinsecţie, dezinfecţie şi deratizare în Municipiul Timişoara a fost contestată în instanţă.”

 

Licitaţie blocată din 2014

La jumătatea lunii iunie 2014, Primăria Timişoara anunţa că lansează o licitaţie în vederea delegării gestiunii serviciului de salubrizare a oraşului, pentru activităţile de dezinsecţie, dezinfecţie şi deratizare.

Anunţul de intenţie lansat de Municipalitate viza depunerea de oferte, până la sfârşitul lunii iulie 2014, pentru un contract a cărui valoare totală era estimată la peste 12 milioane de lei.

La începutul lunii august 2014, se anunţa că procedura este blocată din cauza contestării. Şi aşa a rămas de atunci.

„Oricum, dincolo de problema cu contractul, hotărârea de Consiliu Local privitoare la aceste lucrări de deratizare este una ambiguă, precizând că se fac primăvara sau ori de câte ori e necesar. Ar fi fost mult mai clar şi eficient să se prevadă nişte date clare la care şi Primăria să facă aceste lucrări pe domeniul public, şi asociaţiile de locatari să le le facă în imobile”, este de părere Petru Olariu, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Locatari Timişoara.

 

Ciufii de pădure, variantă de rezervă

„Din păcate, Timişoara, cu destule zone în care se aruncă tot felul de gunoaie, peste tot, reprezintă un mediu propice înmulţirii rozătoarelor”, spune biologul Sretko Milanovici de la Muzeul Banatului.

În opinia sa, în acest context, autorităţile ar trebui să aibă grijă să nu afecteze coloniile de ciufi de pădure stabilite în zona centrală a oraşului, ţinând cont că aceste păsări răpitoare se hrănesc în proporţie de peste 90% cu rozătoare. „Există o colonie de iernat destul de mare, chiar lângă Castelul Huniade. Şi, ţinând cont de prezenţa acestor păsări, zona centrală are parte de o deratizare «naturală» destul de eficientă. La un moment dat numărasem peste 250 de ciufi de pădure în zona centrală a Timişoarei. Din păcate, o parte din aceste păsări au plecat spre alte zone mai liniştite odată cu demararea lucrărilor de reabilitare din pieţele centrale”, precizează Sretko Milanovici.

Print Friendly, PDF & Email