A fost anunţată selecţia oficială a celei de-a 26-a ediţii a Festivalului Naţional de Teatru. Au fost alese 40 de spectacole selecţionate din întreaga ţară, produse în stagiunea teatrală 2015-2016. Dintre acestea, cinci sunt din Timişoara.
Festivalul Naţional de Teatru, un eveniment organizat de UNITER, Teatrul Naţional „I.L.Caragiale”, din Bucureşti, şi ARCUB, se va desfăşura între 21 şi 30 octombrie, în Capitală. Pe scenă vor urca actori din toată ţara. Cele 40 de spectacole selectate au fost anunţate, ieri, de directorul artistic şi selecţioner al FNT, criticul Marina Constantinescu, anunţă UNITER, într-un comunicat remis redacţiei.
Lista completă a spectacolelor selectate poate fi citită, în ordine alfabetică, pe site-ul UNITER. Cinci spectacole vor fi jucate la FNT de actori timişoreni.
Festivalul Național de Teatru, aflat în 2016 la cea de-a 26-a ediție, reprezintă cea mai reprezentativă manifestare de gen care reflectă creația teatrală națională.
Selecţia Festivalului Naţional de Teatru 2016.
Teatrul Național din Timișoara va participa cu spectacolele Meteorul, de Friedrich Dürrenmatt, în regia lui Mihai Măniuțiu, Prin vis, un spectacol de Pál Frenak, pe scenariul lui Mátyas Varga, și Scene dintr-o căsnicie, de Ingmar Bergman, în regia lui Radu Jude.
„Această triplă selecție este cu atât mai valoroasă cu cât vine să certifice o dată în plus opțiunile estetice ale Teatrului Național privind regizorii care semnează spectacolele selecționate și reconfirmarea unei trupe care poate răspunde deopotrivă unei extraordinare diversități tematice și unor universuri stilistice extrem de particulare. Dacă eclectismul rafinat care definește teatrul lui Mihai Măniuțiu s-a materializat într-o comedie neagră cu antieroi, hipersensibilitatea coregrafului franco-maghiar Pál Frenak alcătuiește un construct teatral din mișcare și din imagini”, transmit reprezentanţii TNT.
Anunţând că privesc cu emoție şi selecționarea spectacolului Scene dintr-o căsnicie, „ca o extraordinară confirmare a debutului în teatru a regizorului care, prin Ursul de argint, câștigat la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, ca și prin numeroasele premii obținute anterior, a marcat istoria cinematografică românească a anilor 2000, precum și a capacității actorilor Teatrului Național din Timișoara de a da consistență scenică lumii imaginate de Radu Jude”.
Ada Lupu Hausvater, managerul TNT, se declară extrem de bucuroasă și surprinsă, în aceeași măsură, de selecționarea celor trei spectacole ale Naționalului timișorean. „Sunt trei dintre cele zece propuneri ale stagiunii 2015-2016 și am convingerea că, în mod just, această selecție atrage atenția asupra locului pe care îl are TNT în galeria teatrelor publice de referință din România – prin spectacolele sale, prin regizorii care i s-au alăturat, prin actorii care au creat personaje extraordinare”, afirmă Ada Lupu Hauvater.
Aceasta mai spune că, poate cea mai importantă oportunitate pe care o oferă participarea celor trei spectacole ale Naţionalului timişorean la FNT este faptul că, aşa, poate fi lărgită considerabil aria de adresabilitate a acestora. „În condiția esențială a teatrului ca artă vie, spectacolul este un moment irepetabil care presupune impactul, implicarea și interacțiunea emoțională, intelectuală, senzorială și, uneori, fizică dintre actori și public. De aceea am convingerea că percepția spectacolului de teatru trebuie să fie complet nemediată de înregistrarea video a acestuia și sunt încrezătoare că următoarele ediții se vor orienta din nou spre vizionarea spectacolelor în sala de teatru, în energia întâlnirii dintre toți creatorii spectacolului, inclusiv publicul. Spectacolul de teatru are loc în timpul întâlnirii dintre oamenii de pe scenă cu cei din sală, și desigur că astfel selecționerul spectacolului de teatru are șansa celor mai potrivite percepții, atât de diferite de imaginea intermediată a camerelor de filmat, oricât ar fi de performante”, declară Ada Lupu Hausvater.
Teatrul German de Stat Timișoara va merge la FNT cu două din stagiunea 2015-2016. Este vorba despre Fuchsiada, după Urmuz, o instalație teatrală imaginată de Helmut Stürmer, asistat de Silviu Purcărete, și Micul prinț, după Antoine de Saint-Exupéry, în regia lui Peter Kerek.
Scenograful Helmut Stürmer, asistat de regizorul Silviu Purcărete, aduce cu această punere în scenă a Fuchsiadei un omagiu scriitorului Urmuz și epocii sale, atât de importante pentru arta și literatura contemporană, transmit reprezentanţii TGST. Muzica spectacolului este compusă de Vasile Șirli, decorul este conceput de Helmut Stürmer, iar costumele, de Corina Grămoșteanu și Helmut Stürmer. Proiecțiile video sunt creația scenografului Andu Dumitrescu, iar măștile sunt realizate de Ilona Varga-Járó. Coregrafia este semnată de Florin Fieroiu. În numeroasa distribuție se regăsesc aproape toți actorii Teatrului German, precum și actori invitați, dintre care patru actrițe ale Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara.
Regia spectacolului Micul prinț este semnată de Peter Kerek, iar scenografia, de Iuliana Vîlsan. Muzica este creația compozitorului Vivi Stoleriu, iar dramaturgia îi aparține Patriciei Pandek. Din distribuție fac parte toți actorii TGST. „Regizorul Peter Kerek dă viață acestei povești într-o montare plină de fantezie și imagini emoţionante, aproape fără cuvinte, acest lucru nealterând deloc caracterul profund poetic al întâmplărilor evocate. Un spectacol pentru copii și totodată pentru oamenii mari care nu au uitat ce înseamnă să fii copil”, se arată într-un comunicat al TGST.
Ultimele comentarii