Spectacole de teatru politic, la Timişoara

Ce-amfiFotoMariaCirsteaPlatforma de Teatru Politic 2015 oferă publicului timişorean două spectacole-eveniment – Ce-am fi dac-am ști şi Pentru că meriți – în cadrul unui turneu naţional.

 

Ce-am fi dac-am ști este un proiect teatral de documentare și ficționalizare a istoriei mișcărilor muncitorești de rezistență din România, din 1918 până în 2000. Organizatorii spectacolului îl numesc o feerie politică, în care dimensiunea utopică a istoriei și cea profund realistă se întrepătrund într-un demers de cercetare performativă a acțiunilor contestatare de revoltă împotriva nerespectării unor drepturi fundamentale, împotriva delegitimării unor clase sociale care, prin acțiunile lor radicale, au marcat secolul XX.

Ce-am fi dac-am ști analizează teatral evenimente de protest și rezistență din anii ‘20, ’30-’40, ’70-’80 și ’90, construind o istorie de coliziune cu istoria oficială, subjugată de clișeele ideologiei dominante, și, totodată, o istorie de protest împotriva felului în care clasele sociale oprimate au fost percepute și reprezentate în discursul public din România. Ce-am fi dac-am ști este o istorie a protestelor unor oameni vulnerabili care-și iau revanșa politic prin reprezentarea poveștilor lor.

Spectacolul – din a cărui echipă fac parte Mădălina Brândușe, Paul Dunca, Adela Iacoban, Mihaela Michailov, Monica Marinescu, Katia Pascariu, Alexandru Potocean, Cătălin Rulea, David Schwartz, Ionuț Sociu, Andrei Șerban şi Marius Bogdan Tudor – va avea loc duminică, 6 decembrie, de la ora 19, la Sala 2 a Teatrului Național din Timişoara.

PentruCaMeritifotoAdiBulBoacaCel de-al doilea spectacol susţinut de Platforma de Teatru Politic 2015, la Timişoara, este Pentru că meriți, un proiect observațional de artă activă. Un spectacol care propune analiza prin teatru a condiției, abuzurilor şi presiunilor la care sunt supuse femeile în România, fiind un spectacol care pune accentul în mod deosebit pe acele abuzuri legate de puterea de decizie a femeilor asupra propriului lor corp. “Propunerea legislativă privind înființarea, funcționarea și organizarea cabinetelor de consiliere pentru criza de sarcină, interzicerea avorturilor și raportarea bărbaților români la conceptul de emancipare a femeii în anul 2015 sunt subiecte explorate în spectacol printr-un proces creativ de artă activă atât observațional cât și ficţional”, spun organizatorii.

Din echipă fac parte Sever Andrei, Irina Gâdiuță, Bogdan Georgescu, Vlad Georgescu, Andrei Ioniță, Sînziana Nicola şi Mihaela Sîrbu.

Spectacolul va avea loc luni, 7 decembrie, de la ora 19, la Sala 2 a Teatrului Național.

Bogdan Georgescu, de la Platforma de Teatru Politic 2015, spune că arta activă este forma de artă generată de ȋntâlnirea dintre membrii unei comunităţi şi artiştii care propun comunităţii respective posibilitatea de reprezentare prin acțiuni comunitare și produse artistice: “Arta activă este forma de artă care are ca resursă dorinţa de a fi ȋmpreună cu alţi oameni, de a schimba poveşti şi experienţe, curiozitatea şi nevoia de a descoperi mereu noi mijloace, noi tehnici şi perspective.” 

Teaser: Ce-am fi dac-am şti. Feerie politică protestatară.

Intrarea la toate spectacolele și evenimentele din cadrul Platformei de Teatru Politic este gratuită și toate evenimentele includ discuții cu publicul.

Platforma de Teatru Politic 2015 este un proiect teatral și educational finanțat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României, proiect care își propune să arhiveze, să documenteze și să dezbată, prin intermediul unor spectacole de teatru și ateliere, istorii marginalizate și ignorate adesea de sisteme care își produc propriile narațiuni de legitimare, pentru a-și justifica pactul cu „istoria convenabilă”.

Print Friendly, PDF & Email