Cinci pieţe timişorene, neintabulate şi fără autorizaţie de funcţionare

piata daciaHaosul cadastral legat de bunurile imobile ale Primăriei Timişoara, moştenit de la fosta administraţie, se vede din plin şi în cazul pieţelor agroalimentare din Timişoara.Cinci dintre aceste spaţii nu sunt intabulate şi nu au nici autorizaţie de funcţionare.

 

„Dacă nu sunt intabulate, nu au cum să aibă autorizaţie”

La următoarea şedinţă de plen, consilierii locali timişoreni vor trebui să voteze, printre altele, şi un proiect care transpune în realitate indicaţiile Curţii de Conturi. Auditorii acestei instituţii au constatat la ultimele controale că o parte din pieţele agroalimentare timişorene nu sunt instabulate şi nu au autorizaţii de funcţionare – noţiuni care depind una de alta.

Aşa stând lucrurile, Primăria Timişoara vrea să reglementeze lucrurile, în prima fază printr-un proiect privind întocmirea documentaţiilor pentru obţinerea autorizaţiilor de funcţionare aîn cazul tuturor pieţelor din Timişoara şi suportarea costurilor acestora de către SC Pieţe SA.

Municipalitatea recunoaşte că, în urma unor controale ce vizau patrimoniul său, Curtea de Conturi a cerut Primăriei să obţină autorizaţiile de funcţionare a pieţelor, pentru care este necesară întocmirea  unor documentaţii cadastrale, şi să le intabuleze.

Cele cinci pieţe care nu sunt nici intabulate şi nu au nici autorizaţie de funcţionare sunt Dacia, de pe strada Stelelor, din zona Circumvalaţiunii, Mehala, de pe strada Grigore Alexandrescu, Giroc, de pe strada Naturii, Doina, din strada Mureş, şi Iosefin, din zona străzilor Văcărescu – Iosefin.

„Da, este adevărat, aceste pieţe nu au autorizaţie de funcţionare, pentru că nu sunt nici intabulate. Or, noi nu putem să obţinem autorizaţiile atâta timp cât nu sunt intabulate, pentru că ni se cer documentaţiile cadastrale. Am făcut apel în acest sens la Primărie, să ne reducă o parte din concesiune, şi le intabulăm noi pe banii noştri”, declară Viorel Ştefan, directorul SC Pieţe SA.

Neclarităţi vechi

În ultimii ani s-au ţinut lanţ scandalurile legate de clădiri şi terenuri care aparţinusesră Municipalităţii şi care au fost revendicate şi ulterior retrocedate, deşi existau cu privire la justeţea respectivelor revendicări. După cum a ieşit ulterior la iveală, aceste revendicări controversate au fost posibile şi pentru că o bună parte din patrimoniul Primăriei este în ceaţă. Municipalitatea nu are intabulate peste 2.000 de terenuri care îi aparţin. Conform oficialilor Primăriei, proprietăţile care nu sunt intabulate se află în tot oraşul, dar şi în zona în care urmează să se construiască inelele rutiere aferente centurii oraşului.

Aceştia mai spuneau că, după calculele angajaţilor Primăriei, mai sunt „vreo 2.000 de terenuri” care trebuie intabulate. „Am descoperit străzi întregi care nu sunt intabulate, şi în această situaţie nu e una sau două străzi, ci câteva sute. Sunt nişte costuri mari pentru această operaţiune de intabulare, pe care trebuie să le suportăm, deşi normal şi legal ar fi fost ca aceste proprietăţi să fie intabulate de-a lungul timpului. Cred că, până la urmă, fosta conducere a Direcţiei de Patrimoniu va trebui să dea nişte explicaţii detaliate pe această temă, la diverse structuri de specialitate ale statului”, mai spun, pe această temă, oficiali din Primăria Timişoara.

Print Friendly, PDF & Email