Cărțile bune vin, la Bookfest Timișoara, cu autorii lor

Salonul de Carte Bookfest propune publicului timișorean patru zile de sărbătoare a cărții, alături de unele dintre cele mai importante personalități culturale ale momentului.

 

Aproximativ 40 de expozanți, cele mai importante edituri și distribuitori de carte din România vor fi prezenți la această ediție a Bookfest, cu o ofertă de peste 25.000 de volume dar și reduceri substanțiale ce variază între 10 și 80% față de prețul normal practicat de edituri. Evenimentul va avea loc în perioada 4- 7 aprilie, la Centrul Regional de Afaceri, din Bulevardul Eroilor de la Tisa, nr. 22, vizavi de Sala Olimpia.

În timpul Salonului de Carte Bookfest, sunt programate peste 30 de evenimente, care le vor prilejui iubitorilor de carte întâlniri memorabile dar și sesiuni de autografe de la personalități marcante ale culturii românești contemporane, printre care Gabriel Liiceanu, Horia-Roman Patapievici, Șerban Foarță, Cristian Tudor Popescu, Radu Paraschivescu, Sebastian Lăzăroiu sau Tatiana Niculescu.

Joi, 4 aprilie

În prima zi a Bookfest Timișoara, joi, 4 aprilie, editurile Brumar și a Universității de Vest au pregătit șase lansări de carte, urmate la ora 19.30 de un recital de Jazz Poetry, cu Lia Faur, Șerban Foarță și Robert Șerban, cu muzică de Ion Dorobanțu și Santa Csaba.

Vineri, 5 aprilie

Vor fi opt lansări de carte ale editurilor Brumar, Datagroup, Editura Universității de Vest și Humanitas. Editura Brumar va da startul, la ora 11.30, cu lansarea volumului Aventuri în lumea lui Brâncuși, al autoarei Patricia Lidia, iar evenimentele vor continua până la ora 18.30, când editura Humanitas va lansa volumul O scurtă introducere în drept, de Alexandra Mercescu și Raluca Bercea. La eveniment vor participa şi prof. Pierre Legrand, de la Universitatea Paris, Panthéon-Sorbonne.

Sâmbătă, 6 aprilie

Maratonul lansărilor de carte continuă cu 13 evenimente alături de cei mai importanți autori ai momentului. De la ora 13, editura Polirom prezintă Zilele lui MM, cel mai recent volum al lui  Sebastian Lăzăroiu, unde alături de autor vor participa Daniela Rațiu și Marcel Tolcea.

Evenimentul va fi urmat, de la ora 13.30, de o lansare de carte şi sesiune de autografe pentru volumul Două eseuri despre paradis și o încheiere, de Horia-Roman Patapievici, carte apărută recent la editura Humanitas. Alături de autor va vorba Alexandru Oravițan. Evenimentul va fi urmat de o sesiune de autografe

Editura Polirom lansează de la ora 14.30 Vremea mînzului sec, noua ediție a primului și singurului roman scris de binecunoscutul gazetar Cristian Tudor Popescu. Alături de autor vor lua cuvântul Marcel Tolcea și Robert Șerban.

Apoi, vizitatorii vor avea parte de o întâlnire memorabilă, la ora 15.30, cu filosoful Gabriel Liiceanu care va încânta publicul printr-o lectură în avanpremieră din noua carte aflată în pregătire la Editura Humanitas.

Evenimentul va fi urmat la ora 16.15, de lansarea în premieră a volumului În lume nu-s mai multe Românii (planetei noastre asta i-ar lipsi), de Radu Paraschivescu. Vor vorbi alături de autor, Robert Șerban și Marcel Tolcea, evenimentul fiind urmat de o sesiune de autografe.

De la ora 17, tot în cadrul evenimentelor Humanitas, va avea loc lansarea volumului Eros și agape. Prefaceri ale iubirii creștine, de Anders Nygren. Cartea va fi prezentată de Gabriel Liiceanu, Claudiu T. Arieșan și preotul Constantin Jinga.

Tatiana Niculescu se va întâlni cu vizitatorii Bookfest, de la ora 17.45, și le va citi în avanpremieră din volumul Regele și Duduia. Carol II și Elena Lupescu dincolo de bârfe și clișee, aflat în pregătire la Editura Humanitas. Autoarea se va afla în dialog cu Smaranda Vultur și Vasile Docea, pe tema Politică și regalitate în biografii istorice, pornind de la volumele Mihai I, ultimul rege al românilor și Regina Maria. Ultima dorință, cărţi apărute tot la editura Humanitas, în ultimii ani.

Apoi, de la ora 18.30, va avea loc lansarea volumului Amintirile unui fost corector. Însemnările cultivatorului de mărar, de Petre Stoica, recent apărut la editura Humanitas. Vor vorbi Marcel Tolcea, Lidia Bodea și Radu Paraschivescu.

Ultimul eveniment al zilei aparține Editurii Universității de Vest care, la ora 19.15, va lansa volumul Cântecul celui neiubit, de Guillaume Appolinaire, în traducerea lui Şerban Foarţă. Vor prezenta Simona Constantinovici, Raluca Bercea şi Şerban Foarţă.

Duminică, 7 aprilie

Lansările de carte vor continua și în a patra zi a Bookfest Timișoara. La ora 11, vor fi lansate volumele Regele pribeag și bătrânele umbre, de Vlad B. Popa, și Cântecul zăpezilor, de Gelu F. Achiș, ambele apărute la editura Datagroup. Evenimentul va fi moderat de Claudiu T. Arieșan și Elena Jebelean, coordonatoarea Clubului de carte de la Colegiul Național Pedagogic “Carmen Sylva”, din Timișoara, alături de elevi membri ai cenaclului literar. Invitați sunt scriitorii Dani Corban și Andru David Simionoiu.

Editura Universității de Vest organizează, de la ora 12, lansarea cărții Valori, idei şi mentalităţi în drept de la 1918 la 2018, care îi are ca editori pe Raluca Bercea şi Alexandra Mercescu. Invitaţi sunt Florentin Ţuca şi Otilia Hedeșan.

De la ora 14, editurile Humanitas și Humanitas Fiction vor urma cu un eveniment deosebit ce-i va pune față-n față pe Radu Paraschivescu și Robert Șerban într-un dialog despre iubirile lui Hemingway pornind de la volumul de memorialistică Iubirile lui Hemingway povestite de el însuși și consemnate de A.E. Hotchner, apărut la Editura Humanitas, și de la romanul Hemingway și cu mine, de Paula McLain, publicat în colecția „Raftul Denisei“, la Editura Humanitas Fiction.

Un alt important eveniment al zilei va avea loc la ora 15 prin lansarea volumului Războaiele neterminate din era Facebook, de Dan Pavel, volum apărut la editura Polirom. Alături de autor va vorbi Marcel Tolcea

La fel ca la toate edițiile Bookfest, intrarea publicului va fi liberă atât în cadrul Salonului de Carte, cât și la toate evenimentele programate pe durata acestuia. Programul de vizitare va fi următorul: joi, vineri şi duminică, între orele 10 – 20, iar sâmbătă, între orele 10 – 20.30.

Salonul de Carte Bookfest Timișoara este organizat de Asociaţia Editorilor din România, sub egida Federației Editorilor din România, avnd ca parteneri Consiliul Local Timișoara, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Biblioteca Județeană Timiș, Universitatea de Vest din Timișoara. Parteneri media ai proiectului sunt TVR Timișoara, Radio România Timișoara, Banatul Azi, Timpolis, Puterea a Cincea, Zile și Nopți Timișoara, rominafaur.ro, dunia.ro, stiripentrucopii.com

Bookfest este cel mai important salon de carte din România şi singurul eveniment al industriei editoriale care a reuşit să capete o dimensiune internaţională marcantă. La Salonul Internațional de Carte Bookfest de anul trecut de anul trecut, de la Bucureşti. au fost prezenți circa 150 de expozanți, programul celor cinci zile cuprinzând peste 400 de evenimente, de la lansări şi dezbateri până la proiecţii cinematografice şi evenimente interactive. Invitatul de onoare al acelei ediții au fost Statele Unite ale Americii. La edițiile internaționale anterioare țările invitate au fost: Spania, Ungaria, Franța, țările de limbă germană (Germania, Austria, Elveția), Polonia, Cehia, Israel și Suedia.

Salonul de Carte Bookfest are ediții locale în Timișoara, Cluj-Napoca, Tîrgu Mureș, Iași, Brașov și o altă ediție internațională la Chișinău.

Print Friendly, PDF & Email