Cărbunele pentru căldura timişorenilor, „vinovat” pentru criza sectorului minier

Afirmaţia, făcută la tribuna Camerei Deputaţilor, nu a dus la vreo reacţie a parlamentarilor locali

Colterm TimisoaraCu prilejul unei recente dezbateri a moţiunii legate de starea dezastruoasă a industriei miniere, una dintre cele mai interesante luări de poziţii a venit din partea grupul parlamentar PSD. Întârzierile cu care e plătit cărbunele livrat pentru căldura timişorenilor sunt de vină pentru starea actuală din sectorul minier. Această afirmaţie nu a dus, însă, la nicio reacţie din partea parlamentarilor locali.

 

Cărbunele pentru Timişoara, „ţap ispăşitor”

Una dintre cele mai originale afirmaţii legate de starea industriei miniere a fost rostită recent de la tribuna Parlamentului, la dezbaterea moţiunii „În lipsa unei strategii energetice, copilotul Victor Ponta conduce sectorul minier românesc spre faliment", iniţiată de 101 deputaţi aparţinând Grupului parlamentar al PNL.

Pentru a contracara afirmaţiile iniţiatorilor moţiunii, care arătau că moţiunea reprezintă „strigătul de disperare al miilor de angajaţi din sectorul minier românesc care sunt sfidaţi în continuare de guvernarea Ponta, guvernare care atentează la siguranţa locului de muncă prin lipsa oricărei strategii de viabilizare a acestui sector economic strategic”, reprezentanţii grupului PSD au venit cu contra-argumente, printre care şi cel al arieratelor legate de plata cărbunelui pentru sistemele de termoficare. „S-a vorbit foarte mult despre Complexul energetic Hunedoara şi s-au menţionat şi cauzele reale care au dus la situaţia care este acum în sistem. Vrem să facem referire la câteva aspecte care au dus şi au generat situaţia de care făceau vorbire în moţiunea simplă referitor la minerit. Pierderile de care vorbeaţi sunt generate de datoriile imense pe cărbunele neplătit de către primăriile şi societăţile conduse de, culmea, primari PNL. Deci, Robu de la Timişoara, Falcă de la Arad, Scripcaru de la Braşov, Bolojan de la Oradea, toate aceste datorii pe cărbunele neplătit trecând în bilanţ pe partea de pierderi, deşi profitul operaţional a fost realizat”, menţionau, cu această ocazie, reprezentanţii Grupului PSD.

Ce e mai curios este că niciun parlamentar local nu a avut vreo obiecţie la această afirmaţie. Aceasta, deşi problema arieratelor Colterm s-a rezolvat într-o proporţie destul de mare anul trecut, când societatea de termoficare Colterm din Timișoara a scăpat de datorii istorice de peste 60 de milioane de lei la bugetul de stat. Colterm acumulase aceste datorii  din cauza neîncasării unor subvenţii gurvernamentale sau locale. Echivalarea datoriilor s-a făcut printr-un act normativ emis de Guvern, iar acest sprijin a făcut ca şi plata debitelor către furnizorii de cărbune şi gaze naturale să se facă mai uşor.

Surse de energie diferite

„Banii pentru cărbune”, mai precis datoriile aferente acestuia, invocate ca motiv de generare de probleme în sectorul minier, reprezintă o argumentaţie curioasă, şi în contextul în care din puterea totală instalată în centralele electrice de termoficare aparţinând Colterm, 35 % este în centrale pe cărbune (lignit cu suport gaze naturale)  şi 65 % este în centrale pe hidrocarburi.

„Din punctul meu de vedere, atâta timp cât nu există o strategie energetică clară, coerentă, la nivel naţional, este foarte bine că la Colterm există această alternativă de producere de energie din cărbune şi gaze naturale”, spune Petru Olariu, directorul Federaţiei Asociaţiilor de Locatari Timişoara. Acesta admite că gazele naturale sunt mai ecologice, însă spune, e probabil ca regia Colterm să se orienteze doar pe utilizarea gazelor naturale, atâta vreme cât nu există o strategie energetică, în care să se dispună ca măcar producţia de gaz internă să fie folosită pentru sistemele de termoficare. „Speranţe de diversificare a surselor de producere a energiei se leagă şi de noile instalaţii, care vizează, pe plan local generarea de energie din arderea de deşeuri şi paie. Oricum, rămâne problema lipsei acestei strategii energetice, care ar fi fost un punct de reper pentru societăţile de termoficare”, mai spune preşedintele FALT.

Print Friendly, PDF & Email