În continuarea programului cultural Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023, Muzeul Național de Artă Timișoara, alături de Cramele Recaș, susține promovarea inițiativelor care și-au lăsat amprenta asupra potențialului cultural și artistic al capitalei europene a culturii prin integrarea expoziției interactive Bufetul simțurilor, în Galeria Arcada.
Amplasată în demisolul cu arcade al Palatului Baroc în galeria de artă, într-o încăpere amenajată în stilul unei crame, ideea acestui concept s-a născut la inițiativa lui Narcis Georgiu, sommelierul Cramelor Recaș, iar cadrul colaborării cu muzeul a fost fixat în contextul proiectului Baroque Reloaded by MNArT, Multispectral Baroque – Museum connects with wines.
Scopul acestui demers interdisciplinar, spun reprezentanţii Muzeului de Artă Timişoara, este de a familiariza vizitatorii cu „anatomia” vinului, oferindu-le o experiență multisenzorială ce le permite prin folosirea simțurilor olfactiv, tactil și vizual să interacționeze cu principalele elemente structurale ale vinului, legând o punte spre artele vizuale.
Întreaga expoziție este organizată în jurul a două instalații principale, dispuse pe module tip soclu de prezentare, care permit accesul concomitent la această experiență a unor grupuri formate din maximum 20 de persoane. Prima instalație a expoziției are rolul de a etala întreaga paletă de nuanțe pe care le pot lua vinurile, explicate în funcție de soi sau terroir. Cea de-a doua instalație propune folosirea simțului olfactiv pentru a descoperi zeci de arome pe care le regăsim adesea în pahar și structura vinului, reprezentată prin diverse obiecte și materiale pe care vă invităm să le descoperiți. Tot în cadrul acestei secțiuni, vizitatorii expoziției pot descoperi și nuanțele olfactive specifice celor mai frecvente defecte ale vinului, în scop educațional. Fiecărui recipient îi este asociat un număr și o aromă, ce pot fi verificate prin scanarea unui cod QR care redirecționează către pagina www.cramelerecas.ro, unde vizitatorii pot găsi mai multe explicații despre specificul acestora. Astfel, prin intermediul acestei expoziții, vizitatorii își pot testa propriile abilități de degustare, care pot fi verificate ulterior cu informațiile avute la dispoziție la un click distanță. De asemenea, fiecare element expus în cadrul celor două instalații este însoțit de explicații printate pe masa de expunere, pe care fiecare vizitator le poate descoperi de unul singur, fără a fi nevoie de asistență dedicată.
Expoziția va putea fi vizitată individual, în prețul biletului standard de vizitare a Muzeului de Artă, în Galeria Arcada a Muzeului Național de Artă Timișoara, începând cu 24 mai, conform programului obișnuit de vizitare, de miercuri până duminică, în intervalul orar 13-21.
Ultimele comentarii