Bani pentru victimele accidentelor, recuperaţi cu dificultate la Spitalul Judeţean

Apeluri la nivel de Parlament pentru ca unităţile spitaliceşti să fie lăsate să-şi angajeze avocaţi

ACCIDENT RUTIER - MARAMURESPe lângă faptul că bugetele unităţilor spitaliceşti sunt insuficiente, o parte din banii sănătăţii sunt blocaţi de lacune legislative şi situaţii absurde, tipic româneşti. Astfel, pentru o bună parte din îngrijirile acordate victimelor accidentelor rutiere, spitalele trebuie să se îndrepte împotriva celor vinovaţi pentru recuperarea banilor, aceste cheltuieli nefiind decontate de Casa de Asigurări de Sănătate. Astfel, şi Spitalul Judeţean este blocat în mii de procese, în condiţiile în care nu are voie să-şi angajeze avocaţi. O încercare de a schimba lucrurile pe plan legislativ a fost respinsă zilele trecute în Parlament.

 

Proiect de lege respins fără o motivaţie clară

Zilele trecute Camera Deputaţilor a respins un proiect de lege care avea scopul de a ajuta spitalele să-şi recupereze mai uşor cheltuielile aferente îngrijirilor medicale acordate victimelor accidentelor rutiere, inclusiv prin încadrarea de personal care să se ocupe de reprezentarea în instanţă. Iniţiativa a fost respinsă, fără a exista o motivaţie clară, doar pe considerentul că reprezintă o cheltuială bugetară suplimentară. Aceasta în ciuda numeroaselor interpelări, făcute inclusiv de către deputaţi şi senatori din Timiş, care au arătat că unităţi precum Spitalul Judeţean sunt puse în situaţia de a-şi recupera extrem de greu banii aferenţi îngrijirilor medicale acordate în astfel de situaţii. "Sunt mii de ore de reprezentare în instanţă la Spitalul Judeţean Timişoara. Spitalele trebuie lăsate să-şi angajeze avocaţi", a precizat în plen deputatul PNL Horia Cristian, unul dintre parlamentarii care au militat pentru reglementarea acestei situaţii absurde. Situaţia este una greu de înţeles, în condiţiile în care banii acordaţi spitalelor pentru angajarea de avocaţi sau case de avocatură ar fi recuperaţi destul de repede din sumele încasate cu ajutorul acestora, de la debitori.

Bani recuperaţi şi după opt ani

Maria Sărăcan, director financiar contabil al Spitalului Judeţean şi consilier local PDL confirmă că şi pe plan local sunt sume extrem de mari care trebuie recuperate în instanţă, iar acest lucru este foarte dificil, în condiţiile în care spitalul nu poate angaja avocaţi care să îl reprezinte.  "Noi suntem parte civilă în procese penale, şi poate dura şi cinci, până la opt ani recuperarea acestor sume. Sunt nişte proceduri extrem de greoaie, şi la final se poate ajunge la concluzia că vinovatul, eventual şi condamnat la închisoare, nu are venituri, şi nu se poate recupera paguba respectivă.” În opinia sa, ar fi nevoie nu doar ca spitalele să poată colabora cu case de avocatură, ci să poată angaja inclusiv executori judecătoreşti pentru a avea şansa recuperării sumelor restante. "În plus, există situaţii de vătămări în care nu mai există vinovaţi, în sensul că părţile se împacă, şi atunci împotriva cui să se îndrepte Spitalul Judeţean, pentru a recupera aceste sume care nu sunt decontate de Casa de Asigurări de Sănătate?”

Mai mult, conform reprezentanţilor Spitalului Judeţean, pot exista cazuri în care procesele ajung până la nivelul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, unde juriştii instituţiei nu au drept de reprezentare pentru că nu fac parte din Barou. Situaţie în care spitalul pierde procesul, şi banii aferenţi prin neprezentare, pentru că nu există un cadru legal armonizat cu realitatea. "Sperăm ca la un moment dat, inclusiv la nivel de Parlament, să se ia măsurile necesare pentru ca lucrurile să se reglementeze, pentru că, dincolo de posibilitatea de a angaja avocaţi sau executori, este nevoie şi de schimbarea legii, întrucât în momentul de faţă există lacune legislative ce ne pun în imposibilitatea de a ne recupera banii", crede Maria Sărăcan. 

Print Friendly, PDF & Email