Autoarea „Amazoanelor”, felicitată de primarul Timişoarei

Cornel Ungureanu Adriana Babeti si Nicolae RobAutoarea Cărţii anului 2013, Adriana Babeţi, desemnată a fi autorul Cărţii anului 2013, a fost felicitată, azi, de primarul Timişoarei.

 

Într-un cadru festiv, azi, Adriana Babeţi, a primit un buchet de flori de la primarul Timişoarei, Nicolae Robu, căruia i-a oferit, la rându-i, cadou cartea pentru care a fost premiată, Amazoanele. O poveste. Alături de ea s-a aflat Cornel Ungureanu, redactorul-şef adjunct al revistei Orizont, unde scrie şi Adriana Babeţi. „Sunt enorm de onorată, mai onorată decât la București, pentru că nu-mi amintesc să fi fost sărbătorită altfel o carte la Primărie. Este o victorie și pentru orașul meu”, a declarat Adriana Babeţi.

Volumul Amazoanele. O poveste, de Adriana Babeţi, apărut la Editura Polirom, a fost desemnat „Cartea anului 2013”. Premiul i-a fost înmânat, luna trecută, de scriitorul Varujan Vosganian, laureatul premiului “Cartea anului 2009”.

Volumele nominalizate la premiul pentru “Cartea anului 2013” au fost Amazoanele. O poveste, de Adriana Babeţi (Editura Polirom), Fals tratat de manipulare, deAna Blandiana (Editura Humanitas), Exerciţii de imaturitate, de Livius Ciocârlie (Cartea Românească), Ce a fost. Cum a fost, Paul Cornea de vorbă cu Daniel Cristea-Enache (Editura Polirom, în coeditare cu Cartea Românească), "Negru şi Roşu, de Ioan T. Morar (Editura Polirom), Costumul negru, de Adrian Popescu (Cartea Românească), şi traducerea lui Marin Mălaicu-Hondrari a volumului Eroul discret, de Mario Vargas Llosa (Editura Humanitas).

Juriul care a desemnat volumul câştigător a fost format din Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, şi redactori ai revistei România literară.

Adriana Babeţi este profesor la Universitatea de Vest din Timişoara, unde predă literatură comparată, şi redactor la revista Orizont. Împreună cu Delia Şepeţean-Vasiliu a îngrijit (selecţie de texte, traducere, aparat critic, prefaţă) volumele Pentru o teorie a textului. Antologie”Tel Quel”(1980) şi Roland Barthes – Romanul scriiturii (1987). A coordonat, împreună cu Cornel Ungureanu, antologiile Europa Centrală. Nevroze, dileme, utopii (Polirom, 1997) şi Europa Centrală. Memorie, paradis, apocalipsă (Polirom, 1998).

S-a ocupat, de asemenea, de traducerea şi selecţia antologiei Barbey d'Aurevilly, Dandysmul (Polirom, ed. I, 1995, ed. a II-a revăzută şi adăugită, 2013). A publicat volumele: Bătăliile pierdute. Dimitrie Cantemir, strategii de lectură (1997), Dilemele Europei Centrale (1998), Arahne şi pânza (2002), Dandysmul. O istorie (Polirom, 2004), Ultimul sufleu la Paris. 69 de reţete culinare (Polirom, 2006), Le Banat: Un Eldorado aux confins (coord., Cultures d'Europe Centrale, CIRCE, Université de Paris IV – Sorbonne, 2007), Prozac. 101 pastile pentru bucurie (Polirom, 2009) şi Femeia în roşu (împreună cu Mircea Mihăieş şi Mircea Nedelciu).

Printre câştigătorii ediţiilor trecute se numără Gabriel Liiceanu, cu Uşa interzisă (Editura Humanitas), în 2002, Monica Lovinescu, pentru Jurnal III (Editura Humanitas), în 2003, colectivul de traducători coordonat de Cristian Bădiliţă, pentru traducerea primelor două volume din "Septuaginta" (Editura Polirom), în 2004, şi în 2005, Florina Ilis, pentru Cruciada copiilor (Editura Cartea Românească), şiAndrei Cornea, pentru Când Socrate nu are dreptate (Editura Humanitas). În 2006, premiul Cartea Anului a fost decernat lui Florin Ţurcanu, pentru volumul Mircea Eliade. Prizonierul istoriei (Editura Humanitas), în 2007 – Mircea CărtărescuOrbitor, vol. III (Editura Humanitas), în 2008 – Eugen NegriciIluziile literaturii române (Editura Cartea Românească), în 2009 – Varujan VosganianCartea şoaptelor (Editura Polirom), în 2010 – Ion VianuAmor intellectualis (Editura Polirom), iar în 2011 – Marta PetreuAcasă, pe Câmpia Armaghedonului (Editura Polirom).

Premiul pentru “Cartea anului 2012” i-a fost acordat lui Andrei Pleşu, pentru volumul Parabolele lui Iisus. Adevărul ca poveste.

Premiul pentru “Cartea anului 2013” este acordat de revista România literară.

Print Friendly, PDF & Email