Începutul de an universitar 2013 – 2014 a readus în atenţie problemele legate de situaţia locurilor de cazare în cămine pentru studenţii care învaţă în cele patru universităţi ale Timişoarei. Miile de studenţi care iau cu asalt căminele se dovedesc mult mai numeroşi decât posibilităţile de cazare ale universităţilor. Potrivit unor statistici intermediare, numărul de solicitări de locuri de cazare pentru anul universitar 2013 – 2014 este de peste 16.500. Aceasta în vreme ce numărul locurilor disponibile în cămine ajunge abia la aproximativ 13.000.
Criză de locuri de cazare la U.V.T.
Cazarea studenţilor se dovedeşte o problemă spinoasă pentru Universitatea de Vest din Timişoara. Aceasta poate acoperi doar aproximativ 60% din totalul solicitărilor, după cum spune reprezentantul universităţii, Florin Jurcă. Procentul studenţilor cazaţi, apreciază Florin Jurcă, este mult mai mare decât ceea ce oferă similar universităţile din Occident studenţilor proprii. O statistică finală pe universitate pentru acest an nu este încă disponibilă, de problemele de acest gen ocupându-se, în urma descentralizării administrative, reprezentanţii fiecărei facultăţi în parte.
Ceea ce e însă cert este faptul că sumele aferente chiriilor au rămas neschimbate faţă de anul universitar precedent şi variază între 65 de lei şi 100 de lei/persoană, în funcţie de condiţiile de cazare oferite.
U.V.T. are o capacitate de aproximativ 3.000 de locuri de cazare, în nouă cămine, dintre care şapte sunt amplasate în Complexul Studenţesc, iar două, în alte zone ale oraşului.
Prof. univ. dr. Marilen Pirtea, rectorul Universităţii, spune că solicitările înregistrate au fost în jur de 6.000, în timp ce U.V.T. are aproximativ 3.000 de locuri disponibile în cămine. „Mai avem posibilitatea să asigurăm locuri suplimentare în baza unor acorduri existente între universităţi. Anul acesta, Universitatea de Medicină şi Farmacie ne-a pus la dispoziţie 75 de locuri. Astfel de acorduri constante de colaborare există de mai mulţi ani şi cu U.M.F., şi cu Universitatea Politehnica şi le mulţumesc pentru că ne sprijină.”
Referitor la numărul studenţilor U.V.T. care s-au cazat în căminele Politehnicii, rectorul Marilen Pirtea a precizat că nu dispune de o situaţie exactă, pe motiv că studenţii merg acolo efectiv, văd care sunt condiţiile, află care sunt tarifele şi se cazează în urma solicitării proprii. Cum U.V.T. nu distribuie propriu-zis locuri în căminele Politehnicii, nu există o cuantificare fizică a numărului de studenţi cazaţi acolo, însă, potrivit unor estimări, este posibil să fie în jur de 100 – 120 de studenţi.
Oferta de locuri de cazare a U.V.T. s-ar putea îmbunătăţi în perspectivă, însă numai după finalizarea lucrărilor la căminul studenţesc aflat acum în construcţie, care are o capacitate de 700 de locuri. Fondurile disponibile pentru finalizarea lucrării sunt însă insuficiente, iar pe perioada verii au fost necesari bani şi pentru îmbunătăţirea condiţiilor oferite de celelalte cămine. Recent, a fost anvelopat Căminul 12, pentru izolare termică, şi a fost montat parchet în Căminul 15.
Marilen Pirtea mai spune că în Timişoara există pentru studenţi şi posibilitatea de a se caza în cămine private şi lansează un apel celor care deţin astfel de imobile să se adreseze U.V.T., pentru a încheia acorduri de colaborare. În baza unor astfel de acorduri, apreciază Marilen Pirtea , ar putea exista beneficii pentru ambele părţi: studenţii ar beneficia de tarife globale negociate la valori mai mici decât tarifele pe care le-ar obţine individual, iar gradul de ocupare al acestor cămine ar creşte considerabil.
La Medicină şi la Politehnică, toate cererile de cazare au fost soluţionate
Administratorul căminelor Universităţii de Medicină şi Farmacie, Filip Fiat, spune că gradul de ocupare a căminelor este de 100%, dar precizează că nu au existat cereri respinse sau rămase nesoluţionate. Cele şapte cămine ale U.M.F. Timişoara, unul situat chiar lângă Universitate şi celelalte şase, amplasate în Complexul Studenţesc, au o capacitate totală de 2.500 de locuri de cazare, la un număr total de aproximativ 6 000 de studenţi.
Nivelul tarifelor a rămas şi aici neschimbat faţă de anul universitar anterior, variind între 75 de lei şi 200 de lei/lună/persoană, în funcţie de condiţiile de cazare oferite. Situaţia este diferită atunci când vine vorba despre studenţii admişi pe locuri cu taxă, adică cele nesubvenţionate de la bugetul de stat. Dacă doresc un loc de cazare în căminele U.M.F., ei trebuie să plătească între 185 şi 310 lei/lună/persoană.
Aceeaşi situaţie se întâlneşte şi la Universitatea Politehnica din Timişoara. Potrivit prorectorului prof. univ. dr. Dan Daniel, capacitatea de cazare în căminele Universităţii Politehnice din Timişoara este de 6.057 de locuri. Cererile de cazare depuse până în seara de 29 septembrie, 5.400 la număr, au fost soluţionate favorabil, iar în cursul zilei de 1 octombrie se lucra încă la procesarea cererilor de cazare depuse ulterior acestui moment, pentru cele 650 de locuri de cazare rămase neocupate.
Din partea studenţilor de anul I au fost depuse 1.369 de solicitări de locuri de cazare, dintr-un total de 2.200 de studenţi înmatriculaţi în primul an de studiu. Pentru studenţii din anii mai mari funcţionează un sistem de precazare menit să degreveze administraţia căminelor de procesarea anuală a tuturor solicitărilor venite din partea studenţilor politehnişti.
Tarifele în cele 16 cămine ale Politehnicii destinate studenţilor şi în cele două cămine puse la dispoziţia doctoranzilor şi a cadrelor didactice variază între 95 şi 100 de lei/persoană/lună, pentru studenţii admişi pe locuri fără taxă, şi urcă până la 245 de lei, pentru cei înscrişi pe locuri nesubvenţionate de la bugetul de stat.
Prorectorul Dan Daniel precizează că toate căminele care aparţin Universităţii Politehnice au fost reabilitate în ultimii opt ani, acestea dispunând în prezent de mobilier nou şi servicii de televiziune prin cablu şi internet.
La Medicină Veterinară, situaţia finală a locurilor de cazare e în lucru
Responsabilii cu cazarea din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului elaborau încă, în prima zi a anului universitar, situaţia finală a distribuţiei locurilor în cămine, potrivit afirmaţiilor prorectorului, prof. univ. dr. Olimpia Iordănescu. Până în acel moment, fuseseră procesate, conform aceleiaşi surse, 1.037 de cereri, toate soluţionate favorabil.
Capacitatea totală de cazare a căminelor U.S.A.M.V.B.T. ajunge la 1.300 de locuri, distribuite în cinci cămine. Condiţiile de cazare sunt diferite, începând de la camere care au acces la grupuri sanitare, băi şi duş comune, în Căminul 1, şi până la camere dotate cu bucătărie şi baie proprie, în căminul de familişti C5.
Preţurile, în regim cu taxă, fără subvenţii de la bugetul de stat, variază de la 230 de lei/persoană/lună, în căminul C1, până la 300 de lei/persoană/lună în căminul de familişti C5.
Există alternative de cazare, dar nu întotdeauna la îndemâna studenţilor
Alternativele care stau la îndemâna studenţilor ce nu şi-au găsit loc în spaţiile de cazare ale Universităţii de Vest variază între posibilitatea de a se adresa unei agenţii imobiliare, în nădejdea că îşi vor găsi o locuinţă, şi parteneriatele individuale pe care le au facultăţile din U.V.T. cu diverse licee din oraş care dispun de locuri de cazare în căminele proprii.
Inconvenientele care derivă de aici sunt însă destul de numeroase, pentru că, în funcţie de regulamentele de ordine interioară ale căminelor, studenţii sunt nevoiţi în unele cazuri să se aboneze şi la masă, plătesc pentru cazare sume mai mari decât tarifele percepute de universitate pentru spaţiile de cazare proprii oferite şi trebuie să se întoarcă în cămin în fiecare seară înainte de ora 22.
Ar mai fi şi varianta căminelor private, spune Vlad Cherecheş, reprezentantul O.S.U.T., dar acesta declară că nu ştie nici câte astfel de cămine există în Timişoara în acest moment, nici cine sunt proprietarii lor şi nici care sunt tarifele pe care o astfel de soluţie de cazare le-ar presupune.
Ministerul alocă bani extrem de puţini pentru soluţionarea acestei probleme, mai semnalează reprezentantul O.S.U.T., care precizează că U.V.T. construieşte chiar în acest moment un cămin cu aproximativ 700 de locuri de cazare, însă nu se poate estima data finalizării lucrărilor, din lipsă de fonduri.
Altă variantă ar fi aceea a achiziţionării de cămine noi, dar se loveşte şi ea de aceeaşi problemă: lipsa banilor.
O altă soluţie de cazare, aflată mai la îndemână şi la care s-a mai recurs deja şi în anii trecuţi, ar reprezenta-o parteneriatele încheiate între universităţi, în sensul cedării unui număr de locuri în căminele proprii, pentru studenţii proveniţi de la alte universităţi. Universitatea de Medicină a cedat, spre exemplu, anul acesta, în jur de o sută de locuri de cazare pentru studenţii de la U.V.T., spune şi Vlad Cherecheş.
O altă soluţie pe care studenţii rămaşi fără locuri în cămine o mai au la dispoziţie este aceea de a apela la serviciile unor agenţii imobiliare din oraş. Aceasta, potrivit informaţiilor oferite de reprezentanta unei agenţii imobiliare din Timişoara, înseamnă un efort financiar mai mare, de minimum 150 de euro, care poate ajunge însă şi până la 180 – 200 de euro. La apartamentele de lux, tarifele sunt, pentru majoritatea studenţilor, inaccesibile. De exemplu, o garsonieră de lux în zona Medicinei poate costa şi 250 – 300 de euro pe lună, în vreme ce închirierea unui apartament cu două sau trei camere poate presupune un tarif lunar de 700 – 800 de euro.
Ultimele comentarii