Andrei Pleșu și Ioana Pârvulescu, în deschiderea Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara

autori filtm4La Timişoara începe cea de a IV-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara, un proiect internațional dedicat literaturii, cu focus pe zona Europei Centrale și de Sud-Est. Un eveniment derulat sub sloganul „La Vest de Est / La Est de Vest”.

 

Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara începe miercuri, 21 octombrie. Acesta reuneşte peste 20 de evenimente: lecturi publice, dezbateri, întâlniri ale scriitorilor invitați cu elevii de la cele mai importante licee din Timișoara, conferințe la Universitatea de Vest.

Punctul de greutate îl constituie cele trei seri de lecturi publice și dezbateri plănuite să aibă loc în Sala Barocă a Muzeului de Artă din Timișoara, în perioada 21 – 23 octombrie, zilnic, de la ora 18.

Robert Șerban, președintele FILTM, promite că ediția aceasta a FILTM propune o serie de evenimente culturale care, prin calitate, inedit, intensitate, dar mai ales prin personalitatea și originalitatea celor 14 scriitori invitați, vor transforma Timișoara într-un oraș de poveste. „Pentru trei zile, cât durează a patra ediție a FILTM, capitala Banatului se poate considera o capitală literară europeană”, mai spune Robert Şerban.

Deschiderea FILTM o vor face Andrei Pleșu și Ioana Pârvulescu, miercuri, 21 octombrie, de la ora 18. La dialog deschis, cu tema „Nevroze, dileme, utopii”, vor participa, pe lângă cei doi, György Dalos, din Ungaria, şi Radka Denemarková, din Republica Cehă. Moderator va fi eseistul, scriitorul și criticul literar Mircea Mihăieș. După această dezbatere va urma un dialog cu publicul.

Joi, 22 octombrie, de la ora 18, Marjana Gaponenko, (Austria, Ucraina), va lectura din povestirea Wintertraum (apărută în antologia Weihnachten kann kommen, Suhrkamp Verlag, 2013, traducere din limba germană de Maria Irod), Meir Shalev, din Israel, va citi publicului din Roman rusesc (ediția în limba română, Editura Univers, 2014, traducere din limba ebraică de Gheorghe Miletineanu), György Dragomán, din Ungaria, din romanul Rugul (ediția în limba română, Editura Polirom, 2015, traducere din limba maghiară de Ildikó Gábos-Foarță), Cristian Teodorescu, din romanul Șoseaua virtuții. Cartea câinelui (apărut la Editura Cartea Românească, 2015), iar Ioan T. Morar va citi un fragment inedit, din volumul în pregătire, Sărbătoarea corturilor. Dialog deschis va fi moderat de poeta și cercetătoarea literară Ana Pușcașu. Va uram, ca în prima seară, un dialog cu publicul.

Vineri, 23 octombrie, de la aceeaşi oră, după cuvântulş de salut din partea primarului Timișoarei, Nicolae Robu, vor începe lecturile: Lidija Dimkovska, din Republica Macedonia, va citi câteva poeme, din volumul Diferență (apărut la Editura Tracus Arte, în 2012, traduceri în limba română: Constantin și Gabriela Abăluță, Ioana Ieronim, Dagmar Maria Anoca și autoarea), Adisa Basić, din Bosnia și Herțegovina, va citit şi ea câteva poeme, în traducerea Ljubinkăi Perinac Stankov, Miruna Vlada – din volumul Bosnia. Partaj (apărut la Editura Cartea Românească, în 2014), Bogdan-Alexandru Stănescu – din volumul anaBASis (apărut la Editura Cartea Românească, în 2014), iar Petru Ilieșu – din cartea-instalație Bottle Book. Dialogul deschis cu publicul va fi moderat de Matei Martin, jurnalist la Dilema veche și la Radio România Cultural. Seara se va încheia cu deja obişnuitul dialog al autorilor cu publicul.

FILTM, un proiect inițiat în 2012, se numără pe lista proiectelor cu care Timișoara candidează la statulul de „capitală culturală europeană” în 2021. Organizatorii transmit că FILTM – un proiect realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Consiliului Local Timișoara – își propune să continue, într-o manieră deschisă publicului larg, tradiţia studiilor comparatiste inițiate de Fundația „A Treia Europă”.

Print Friendly, PDF & Email