Mircea Cărtărescu, invitat al Festivalului Internaţional de Literatură de la Timişoara

mircea-cartarescu-foto-arhiva-personalaFestivalul Internaţional de Literatură de la Timişoara „La Vest de Est / La est de Vest”, ajuns la cea de a V-a ediţie, va avea loc anul acesta în perioada 25 – 28 octombrie. Printre scriitorii invitaţi se numără şi Mircea Cărtărescu.

 

Ediţia aceasta, anunţă organizatorii, vine, pe lângă serile „clasice”, de lecturi publice şi dezbateri, cu noutăţi menite să atragă noi categorii de public. Printre ele, parteneriatul cu Université de Paris-Sorbonne (Paris IV), cu centrul Cultures et sociétés d’Europe orientale, balkanique et médiane – EUR’ORBEM, parteneriat care va prilejui mai multe evenimente dedicate lumii universitare, realizate cu ajutorul Universității de Vest.

În plus, sunt anunţate a fi organizate şi evenimente dedicate nu doar tinerilor, ci şi celor mai mici dintre cititori. Aceştia vor avea posibilitatea să se întâlnească şi să discute cu câţiva dintre cei mai cunoscuţi scriitori de literatură pentru copii şi tineret de la noi: Ioana Nicolae, Adina Popescu şi Florin Bican.

În zilele de 26, 27 și 28 octombrie, în Sala Barocă a Muzeului de Artă Timiș, 11 scriitori, nume de primă mărime ale scenei literare contemporane își dau întâlnire cu cititorii timișoreni, lansându-se în lecturi publice, în dezbateri și dialog cu publicul. Scriitorii invitaţi la această ediţie a festivalului sunt Mircea Cărtărescu, Jaques De Rider, din Franţa, Clara Usón, din Spania, Zaza Burciuladze, din Georgia, Ludmila Uliţkaia, din Rusia, Marius Chivu, Delimir Rešicki, din Croaţia, Nikola Madzirov, din Macedonia, Ioana Nicolae, Ruxandra Cesereanu, Adrian Bodnaru, Borco Ilin, Adina Popescu, Vasile Ernu şi Florin Bican

„Timișoara este într-un moment extraordinar al ei: a fost desemnată Capitală Culturală Europeană a anului 2021. După Decembrie 1989, este, din punctul meu de vedere, cel mai important eveniment din istoria recentă a orașului. Consecințele câștigării competiției sunt, neîndoielnic, pozitive, și nu doar pe plan cultural, iar această zonă își va accelera ascensiunea. Cea de-a cincea ediție a FILTM se va desfășura, iată, sub semnul victoriei Timișoarei. E o victorie și pentru cei care organizăm FILTM fiindcă am reușit, și de data aceasta, să invităm nume sonore ale literaturii de la noi și de peste granițe”, spune Robert Șerban, președintele Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara.

Citeşte şi: Robert Şerban, despre Festivalul Internaţional de Literatură de la Timişoara: „Vor fi trei zile în care se va râde, uneori pe rupte”

FestivalulInternațional de Literatură de la Timișoara a fost, prin cele patru ediții ale sale, parte a proiectului pentru Capitală Culturală Europeană. În cei patru ani, nume de top ale literaturii europene și românești au fost prezente la Timişoara.

Print Friendly, PDF & Email