Andrei Pleşu, aşteptat la Timişoara

La Festivalul Internațional de Literatură

Andrei Plesu Foto Nasul tvNume importante ale literaturii române contemporane – Andrei Pleșu, Ioana Pârvulescu, Cristian Teodorescu, Ioan T. Morar – vor fi prezente la Timişoara. Care își deschide porțile literaturii, la cea de a IV-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură.

 

Festivalului Internațional de Literatură, care va avea loc în zilele de 21- 23 octombrie, în Sala Barocă a Muzeului de Artă din Timișoara, le va prilejui iubitorilor de literatură întâlnirea cu nume importante ale literaturii europene de astăzi, scriitori din Ungaria, Germania, Israel, Austria, Ucraina, Bosnia și Hertegovina, Republica Macedonia, Republica Cehă și România.

La festival vor fi prezente nume importante ale literaturii române contemporane – Andrei Pleșu, Ioana Pârvulescu, Cristian Teodorescu, Bogdan-Alexandru Stănescu, Miruna Vlada, Ion T. Morar şi Petru Ilieșu. Pe lista oaspeților din străinătate se află nume precum:
György Dalos, din Ungaria – reputat istoric, scriitor și jurnalist, unul dintre membrii fondatori ai mişcării anticomuniste din Ungaria, laureat în 2010 cu prestigiosul „Premiu pentru Înţelegere Europeană”, conferit de Târgul de Carte de la Leipzig.
Meir Shalev, din Israel – unul dintre cei mai apreciaţi prozatori israelieni ai momentului și una dintre cele mai credibile voci ale jurnalismului israelian contemporan.
Radka Denemarková, din Republica Cehă – una dintre personalităţile puternice ale literaturii cehe contemporane, laureată a numeroase premii și o traducătoare de succes, traducătoarea operei Hertei Müller, în limba cehă.
György Dragomán, din Ungaria – autor maghiar, tradus cu succes peste tot în lume, unul dintre cei mai premiaţi scriitori est-europeni ai ultimilor ani.
Marjana Gaponenko, o ucraineancă stabilită în Austria – o apariţie inconfundabilă printre tinerii scriitori de limbă germană, foarte bine primită atât de critici, cât și de publicul cititor.
Lidija Dimkovska, din Republica Macedonia – poetă ale cărei poeme au apărut în traducere în peste 30 de limbi străine și unul dintre cei mai importanți traducători de literatură română în spațiul balcanic
Adisa Bašić, din Bosnia – Herțegovina – prezenţă remarcabilă în contextul literaturii bosniace de astăzi, cunoscută și în calitate de critic literar și profesor de scriere creativă

Afis FILMTM 2015Prin arhitectura programului, ediția din acest an a FILTM, anunţă organizatorii – Fundația Politehnica și Headsome Communication, este cea mai complexă din istoria proiectului – festivalul se deschide și înspre publicul tânăr, prin întâlnirile scriitorilor cu elevii de la cele mai importante licee din Timişoarași prin conferințele dedicate studenților de la Universitatea de Vest.

Ca o avanpremieră la FILTM, Centrul Ceh va rula cele mai reprezentative adaptări cinematografice ale romanelor lui Milan Kundera, Gluma, Nimeni nu va râde şi Eu, zeul îndurerat . Proiecţiile au loc în perioada 18 – 20 octombrie, de la ora 18, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Eugen Todoran” din Timişoara.

FILTM, un proiect inițiat în 2012, se numără pe lista proiectelor cu care Timișoara candidează la statulul de „capitală culturală europeană” în 2021. Organizatorii transmit că FILTM – un proiect realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Consiliului Local Timișoara – își propune să continue, într-o manieră deschisă publicului larg, tradiţia studiilor comparatiste inițiate de Fundația „A Treia Europă”. 
Pe lista scriitorilor prezenți la edițiile anterioare ale FILTM se numără nume precum: László Krasznahorkai (Ungaria), Victor Erofeev (Rusia), Slavenka Drakulić (Croația, Suedia), Attila Bartis (Ungaria), Jean Mattern (Franța), Richard Swartz (Suedia), Jan Koneffke (Germania), Philip O Ceallaigh (Irlanda) / Vladimir Arsenijevic (Serbia), Edo Popovic (Croația), Fabio Geda (Italia), Iuri Andruhovici (Ucraina), Dusko Novaković (Serbia), Igor Marojević (Serbia), Dasa Drndić (Croația), Ornela Vorpsi (Albania, Cătălin Dorian Florescu (Elveția), Paul Bailey (Anglia), Noemi Kiss (Ungaria).

Print Friendly, PDF & Email