Amenzi de 10.000 de lei pentru proprietarii de pârloage cu ambrozie

Pentru că măsurile luate pe plan local nu par să aibă efect, la Camera Deputaţilor a fost depus un proiect de lege care prevede sancţiuni mari pentru proprietarii de terenuri virane care refuză să combată ambrozia de pe aceste suprafeţe pe care le deţin. Proiectul are printre iniţiatori şi doi parlamentari de Timiş.

 

Cosire sau erbicidare cel puţin o dată pe an

Doi deputaţi PNL de Timiş, Marilen Pirtea şi Pavel Popescu, se numără printre iniţiatorii unui Proiect de lege privind combaterea ambroziei, depus zilele trecute la Camera Deputaţilor.

Proiectul vine cu sancţiuni mari pentru cei care refuză să combată această buruiană de pe terenurile pe care le deţin. Conform proiectului, proprietarii sau deţinătorii de terenuri au obligaţia să desfăşoare lucrări de combatere şi distrugere a ambroziei, pentru evitarea răspândirii şi instalării vegetaţiei adventive invazive şi eliminarea ei în cazul prezenţei pe terenurile intravilane sau extravilane. În acest sens, vor desfăşura cel puţin o dată pe an lucrări de întreţinere a terenurilor prin cosire şi erbicidare. Dacă nu se conformează, riscă o amendă de la 1.500 de lei la 10.000 de lei, pentru persoane fizice, şi cu amendă de la 10.000 de lei la 50.000 de lei, pentru persoane juridice.

Problema ambroziei, combinată cu cea a prafului din oraş, pare să se agraveze şi la Timişoara unde un număr tot mai mare de locuitori încep să se confrunte cu alergii, începând cu luna iunie. Conform unor medici pneumologi timişoreni, procentul de timişoreni care suferă de rinite alergice care necesită tratament ar putea ajunge la 50-60% dacă nu se iau măsuri eficiente de combatere a ambroziei.

 

Combatere cu pliantul

Iniţierea unui proiect de lege de combatere a ambroziei vine, probabil, şi în urma constatării că măsurilor luate la nivel local le lipsesc eficienţa. Acum doi ani votarea “planului de luptă” judeţean cu ambrozia a dus la discuţii legate de modul în care se cheltuie 100.000 de lei alocaţi pentru combaterea acestei plante. Mai mulţi consilieri judeţeni spuneau că toată campania nu va avea niciun efect dacă se va combate ambrozia cu pliante.

În ciuda acestor opinii contradictorii şi reţineri, până la urmă proiectul de hotărâre legat de planul judeţean de combatere a ambroziei a fost adoptat în forma iniţială, care părea să indice că e mai mult o campanie de informare decât de combatere.

În acest plan era finanţată din bugetul Consiliului Judeţean Timiş tipărirea de materiale informative cu “imagini explicite pentru identificarea plantei şi informaţii generale privind impactul asupra sănătăţii, mediului şi agriculturii şi informaţii privind combaterea ambroziei”.

Cu alte cuvinte, prin aceste materiale informative “beneficiarilor” campaniei ler era descrisă ambrozia. Pe lângă pliante, planul judeţean de combatere a ambroziei mai prevedea fonduri pentru“deplasări în teritoriu pentru acţiunile de informare ale membrilor echipei de implementare a regulamentului”.

„Anul acesta nici nu s-a mai adus în discuţie subiectul ambrozia la Consiliul Judeţean. Probabil că se vor relua dezbaterile în acest sens odată cu perioada de polenizare a plantei, care începe în iunie”, spune consilierul judeţean PNL Tiberiu Lelescu.

Print Friendly, PDF & Email