La Timişoara, şobolanii şi ambrozia par să facă o „simbioză” perfectă, spre disperarea timişorenilor din preajma acestor zone lăsate de izbelişte.
Câmpurile de ambrozie, mediu perfect pentru colonii de şobolani
Zicala că o nenorocire nu vine niciodată singură pare să se confirme şi la Timişoara, unde terenurile virane năpădite de ambrozie, coşmarul oricărui timişorean alergic la polen, par să fie şi mediul perfect pentru colonii tot mai mari de şobolani. Primăria Timişoara a primit deja mai multe sesizări în acest sens.
În cele peste 100 de terenuri virane cu ambrozie contabilizate doar de Poliţia Locală şobolanii par să găsească un cadru perfect pentru înmulţire, ţinând cont că multe din aceste zone sunt şantiere abandonate unde fundaţiile sau construcţiile lăsate la roşu le oferă rozătoarelor adăposturi perfecte. „La Banatul, pe şantierul acela în lucru, nimeni nu se mai oboseşte să taie ambrozia. Ce să mai zicem de şobolani”, se arată într-una din aceste sesizări transmise Primăriei.
„Şobolanii preferă să-şi facă cuiburi în construcţii abandonate, în aproprierea unor rampe de gunoi, pe care, din păcate, le găsim pe aceste terenuri virane din Timişoara năpădite de ambrozie. Probabil că de aici legătura între şobolani şi ambrozie”, spune biologul Sretko Milanovici de la Muzeul Banatului.
Fără deratizare
Invazia şobolanilor probabil că are legătură directă cu problemele legate de atribuirea contractului de deratizare. Direcţia de Mediu anunţa că anul trecut nu s-au efectuat lucrări de deratizare, dezinsecţie, delarvizare, dezinfecţie şi tratamente fitosanitare, „având în vedere faptul că procedura de achiziţie publică a contractului pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare pentru activităţile de dezinsecţie, dezinfecţie şi deratizare în Municipiul Timişoara a fost contestată în instanţă.”
Anul acesta lucrurile nu s-au schimbat prea multe, încheindu-se un contract pentru dezinsecţie, cu precizarea că „se va face şi deratizare, însă doar pe alocuri, acolo unde au cerut oamenii”.
Sezon de vârf pentru ambrozie
În Timişoara există o concentraţie de particule alergene de 15 ori mai mare comparativ cu oraşele Germaniei, atunci când producţia de polen a ierbii pârloagelor este în perioada de vârf (lunile august – octombrie). Concentraţia e mult mai mare în zonele de la marginea Timişoarei, unde există mult mai multe terenuri necultivate, cumpărate de proprietari pentru a construi sau a le revinde (planta apare pe orice teren neîngrijit, dar şi pe marginile drumurilor).
În Timişoara există o hotărâre de Consiliu Local care permite amendarea celor care nu îşi curăţă terenurile de ambrozie cu amenzi de până la 2500-3000 RON (o sumă comparabilă cu amenda din Ungaria, de 200.000 de forinţi). HCL-ul respectiv precizează că reprezintă contravenţie „nedistrugerea buruienilor şi în mod special a celor cu potenţial alergen (iarba pârloagelor – Ambrosia artemisiifolia) de pe spaţiile verzi, prin scoaterea rădăcinilor, smulgere, cosire.”
Însă planta creşte şi se înmulţeşte în multe cazuri pe domeniul public, pe marginea drumurilor şi şoselelor, în spaţii pentru care percepţia este că sunt ale nimănui, transferându-se competenţa de acţionare de la o instituţie la alta.
Ultimele comentarii