Cu sau fără campanii iniţiate şi derulate de către autorităţi, tot mai mulţi timişoreni cu alergii severe cauzate de polenul de ambrozie se îndreaptă în spre cabinetele medicilor de specialitate. Conform specialiştilor, şi persoane imune iniţial pot dezvolta alergii, din cauza cantităţii în creştere de particule alergene de polen de ambrozie din aer.
Luna alergiilor
Deşi există reglementări clare adoptate pe plan local, şi proprietarii care nu distrug ambrozia riscă amenzi cuprinse între 1.500 de lei şi 2.500 de lei, la ieşirile din Timişoara sunt hectare pe care creşte ambrozie, polenul plantei fiind dus în tot oraşul.
“Nu ştiu cât de eficiente sunt aceste campanii de eradicare, cert este că situaţia se agravează în oraş, tot mai mulţi timişoreni fiind afectaţi de alergii. Dacă vă uitaţi în zonele marginale ale oraşului, veţi vedea câmpuri întregi acoperite de ambrozie. Peste tot unde s-au făcut excavaţii, unde s-a săpat pentru fundaţii şi nu s-a mai construit ulterior, ambrozia creşte, fără niciun fel de măsuri de combatere. Sunt miliarde de particule în aerul respirat de timişoreni în această perioadă. Am mai subliniat şi am sprijinit parteneriate sau schimburi de experienţă cu autorităţile de la Novi Sad, de exemplu, care au aparatură specială de monitorizare şi urmăresc îndeaproape concentraţiile de polen din aer, intervenind ori de câte ori este cazul”, spune biologul Sretko Milanovici, muzeograf la Muzeul Banatului Timişoara.
Din cauza concentraţiilor ridicate, şi persoane care erau până acum imune la polenul de ambrozie încep să fie afectate de alergii, precizează Sretko Milanovici: “În timp şi timişoreni care nu erau afectaţi încep să fie afectaţi de ambrozie. Este şi cazul meu, până acum nu am avut niciodată probleme, dar de acum, din august, încep să resimt simptome specifice alergiilor.”
Conform unui studiu al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului, simpla cosire a plantei nu ajută prea mult, pentru că planta se regenerează repede şi erbicidarea nu este, de asemenea, o soluţie fiabilă, pentru că buruiana rezistă la tratamentele prin erbicidare în faza de înflorire sau începutul înfloririi.
Pentru o operaţiune eficientă de distrugere a acestei plante ar trebui mobilizaţi, probabil cu amenzi, proprietarii de terenuri virane de lângă Timişoara şi din intravilan, dar şi instituţiile care au terenuri “uitate” în oraş sau în afara lui. S-a demonstrat însă nu o dată că există în Timişoara suprafeţe mari de teren care au un statut cadastral incert, fiind practice, terenuri ale nimănui, neintabulate, sau intabulate pe structuri defuncte ale Partidului Comunist. În cazul acestor terenuri, nu se poate interveni în niciun fel. Până când se vor găsi soluţii, rămân evidenţele: în Timişoara există o concentraţie de particule alergene de 15 ori mai mare comparativ cu oraşele Germaniei, atunci când producţia de polen a ierbii pârloagelor este în perioada de vârf (lunile august – octombrie), conform prof. dr. Carmen Bunu-Panaitescu, specialist în alergologie şi imunologie clinică.
Luptă cu pliantul
Anul trecut, votarea “planului de luptă” judeţean cu ambrozia a dus la discuţii legate de modul în care se cheltuie 100.000 de lei alocaţi pentru combaterea acestei plante. Câţiva consilieri judeţeni anticipau că toată campania nu va avea niciun efect dacă ambrozia va fi combătută cu pliante.
Chiar şi aşa, în cadrul acestui plan a fost finanţată din bugetul CJ Timiş tipărirea de materiale informative pentru autorităţile administrativ-teritoriale din judeţul Timiş (postere – 1.000 de bucăţi, broşuri – 2.000 de bucăţi, pliante – 10.000 de bucăţi). Materialele conţineau “imagini explicite pentru identificarea plantei şi informaţii generale privind impactul asupra sănătăţii, mediului şi agriculturii şi informaţii privind combaterea ambroziei”.
Cu alte cuvinte, prin aceste materiale informative beneficiarilor campaniei le-a fost descrisă ambrozia. Pe lângă pliante, planul judeţean de combatere a acestei plante mai prevedea fonduri pentru… deplasări: “deplasări în teritoriu pentru acţiunile de informare ale membrilor echipei de implementare a regulamentului”. Rezultatele acestei strategii s-au văzut din plin şi anul trecut şi în acest an…
Ultimele comentarii