„Adriana Babeţi. Știința veselă” – dezbatere între prieteni

Foto: Adriana Weimer

La dezbatere pe marginea volumului aniversar Adriana Babeţi. Știința veselă va avea loc azi, la librăria La două bufniţe.

 

Va fi o dezbatere între o parte din prietenii Adrianei Babeţi, unii fiind şi contributori la volumul Adriana Babeţi. Știința veselă. Astfel, azi, de la ora 18.30 vor fi alături de Adriana Babeți Alexandru Budac, Gabriela Glăvan, Vasile Popovici, Daniel Vighi şi Smaranda Vultur.

Evenimentul marchează trei ani de la deschiderea librăriei La două bufniţe.

Volumul, apărut la Editura Muzeului Literaturii Române, anul acesta, a fost lansat zilele trecute, la Universitatea de Vest din Timişoara, la câteva zile după ce aniversarea a 70 de ani ai Adrianei Babeţi.

Adriana Babeți a fost întotdeauna cea mai bună dintre noi, cei hărnicuți, norocoși, gălăgioși, orgolioși și mai bine organizați. Și, pe deasupra, scutiți de multiplele corvezi pe care, ca bărbat, nu le ai. Ceea ce pentru apropiați a fost întotdeauna evident și indiscutabil, a început să fie perceput în ultimii ani și în mediul cultural și academic de la noi – și nu numai. Premiile au început să curgă potop, dinspre ambele zone – lucru mai rar în ziua de azi, când viața e împărțită pe ordine și căprării ce nu comunică între ele. Mă mândresc cu fiecare dintre aceste recunoașteri ale talentului și excelenței, așa cum mă mândresc cu fiecare clipă a celor peste patruzeci de ani de când suntem cei mai buni prieteni. Ever”, spune Mircea Mihăieș.

Adriana Babeţi este profesor la Facultatea de Litere a UVT, unde predă literatură comparată, şi redactor la revista Orizont. Împreună cu Delia Şepeţean-Vasiliu a îngrijit (selecţie de texte, traducere, aparat critic, prefaţă) volumele Pentru o teorie a textului. Antologie”Tel Quel”(1980) şi Roland Barthes – Romanul scriiturii (1987). A coordonat, împreună cu Cornel Ungureanu, antologiile Europa Centrală. Nevroze, dileme, utopii (Polirom, 1997) şi Europa Centrală. Memorie, paradis, apocalipsă (Polirom, 1998).

S-a ocupat, de asemenea, de traducerea şi selecţia antologiei Barbey d’Aurevilly, Dandysmul(Polirom, ed. I, 1995, ed. a II-a revăzută şi adăugită, 2013). A publicat volumele: Bătăliile pierdute. Dimitrie Cantemir, strategii de lectură (1997), Dilemele Europei Centrale (1998), Arahne şi pânza(2002), Dandysmul. O istorie (Polirom, 2004), Ultimul sufleu la Paris. 69 de reţete culinare (Polirom, 2006), Le Banat: Un Eldorado aux confins (coord., Cultures d’Europe Centrale, CIRCE, Université de Paris IV – Sorbonne, 2007), Prozac. 101 pastile pentru bucurie (Polirom, 2009) şi Femeia în roşu (împreună cu Mircea Mihăieş şi Mircea Nedelciu).

În decembrie 2017, a primit Premiul Senatului Universității din București, ca profesor asociat al anului, iar din partea Asociația de Literatură Generală și Comparată din România, Marele premiu pentru întreaga activitate şi pentru cel mai bun studiu de literatură comparată din ultimele două decenii, Amazoanele. O poveste de succes.

Print Friendly, PDF & Email