Filmul “Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism”, de Corneliu Porumboiu, a avut premiera în cinematografele româneşti la sfârşitul săptămânii trecute, regizorul afirmând că a realizat acest lungmetraj “cu un soi de nostalgie pentru peliculă” şi că şi-a dorit “un tip de oglindă întoarsă”.
Cel mai recent lungmetraj al lui Corneliu Porumboiu prezintă momente din viaţa unui regizor care lucrează la un film pe peliculă. Paul (Bogdan Dumitrache), regizorul, are o relaţie amoroasă cu Alina (Diana Avrămuţ), o actriţă dintr-un rol secundar. În ziua următoare se vor filma ultimele scene în care apare Alina. Paul se hotărăşte să filmeze o scenă nud cu ea. Se trezeşte de dimineaţă, plin de îndoieli, şi îşi schimbă planurile: în loc să filmeze scena nud, îi spune producătorului (Mihaela Sîrbu) că are o criză de ulcer. Apoi, îşi ia o zi liberă pentru a se întâlni cu Alina. Treptat, filmul se întrepătrunde din ce în ce mai mult cu viaţa reală, iar filmarea ia o turnură neaşteptată.
“Ideea filmului mi-a venit acum trei ani, când a fost depusă o nouă lege a cinematografiei de către domnul Sergiu Nicolaescu. Chiar am fost în Camera Deputaţilor pentru o dezbatere în sensul acesta, în care concursul la Centrul Naţional al Cinematografiei se dădea după un decupaj regizoral şi asta mi-a provocat amintiri din şcoală. În şcoală am trăit un tip de penurie, o anumită limitare şi îmi aduc aminte că la examene mă duceam cu un decupaj regizoral pe care îl făceam acasă singur. Şi cam de aici am plecat cu filmul acesta. Filmul conţine un soi de interogare la felul în care eu am început să fac film”, a declarat, citat de Mediafax, Corneliu Porumboiu, înainte de lansarea filmului. Regizorul spune că a făcut filmul “cu un soi de nostalgie pentru peliculă”, dorindu-şi să fie “cumva ca un tip de oglindă întoarsă”.
În timpul filmărilor, lungmetrajul Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism s-a intitulat Filmarea, iar apoi, Un interval de 9 minute.
Pelicula a fost selecţionată în competiţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Locarno, din Elveţia, care s-a desfăşurat în august, precum şi la cea de-a 19-a ediţie a Festivalului de la Sarajevo, care a avut loc în aceeaşi lună. De asemenea, filmul a fost proiectat în secţiunea Contemporary World Cinema, de la Festivalul Internaţional de la Toronto, eveniment care s-a desfăşurat în perioada 5 – 15 septembrie.
Pelicula va fi proiectată în SUA, fiind selecţionată în competiţia oficială a celei de-a 51-a ediţii a Festivalului de Film de la New York, care se va desfăşura în perioada 27 septembrie – 13 octombrie.
Corneliu Porumboiu este unul dintre cei mai importanţi regizori din noua cinematografie românească, alături de nume precum Cristi Puiu, Cristian Mungiu şi Radu Muntean. În 2006, a primit premiul pentru debut Camera d’Or, la Festivalul de Film de la Cannes, pentru A fost sau n-a fost?, o comedie despre cum a fost trăită Revoluţia din 1989 într-un oraş de provincie. S-a întors la Cannes, în secţiunea Un Certain Regard, în 2009, cu Poliţist, adjectiv. Filmul a primit premiul FIPRESCI şi premiul juriului secţiunii Un Certain Regard.
Ultimele comentarii