Corneliu Porumboiu, despre “Metabolism”:

“Am realizat filmul cu un soi de nostalgie pentru peliculă”

Filmul “Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism”, de Corneliu Porumboiu, a avut premiera în cinematografele româneşti la sfârşitul săptămânii trecute, regizorul afirmând că a realizat acest lungmetraj “cu un soi de nostalgie pentru peliculă” şi că şi-a dorit “un tip de oglindă întoarsă”.

Corneliu PorumboiuCel mai recent lungmetraj al lui Corneliu Porumboiu prezintă mo­men­te din viaţa unui regizor care lu­crează la un film pe peliculă. Paul (Bog­dan Dumitrache), regizorul, are o rela­ţie amoroasă cu Alina (Diana Avră­muţ), o actriţă dintr-un rol secundar. În ziua următoare se vor filma ultimele scene în care apare Alina. Paul se hotărăşte să filmeze o scenă nud cu ea. Se trezeşte de dimineaţă, plin de îndoieli, şi îşi schimbă planurile: în loc să filmeze scena nud, îi spune producă­torului (Mihaela Sîrbu) că are o criză de ulcer. Apoi, îşi ia o zi liberă pentru a se întâlni cu Alina. Treptat, filmul se întrepătrunde din ce în ce mai mult cu viaţa reală, iar filmarea ia o turnură neaşteptată.

Ideea filmului mi-a venit acum trei ani, când a fost depusă o nouă lege a cinematografiei de către domnul Ser­giu Nicolaescu. Chiar am fost în Came­ra Deputaţilor pentru o dezbatere în sensul acesta, în care concursul la Cen­trul Naţional al Cinematografiei se dădea după un decupaj regizoral şi asta mi-a provocat amintiri din şcoală. În şcoa­lă am trăit un tip de penurie, o anu­mită limitare şi îmi aduc aminte că la examene mă duceam cu un decupaj re­gizoral pe care îl făceam acasă singur. Şi cam de aici am plecat cu filmul aces­ta. Filmul conţine un soi de interogare la felul în care eu am început să fac film”, a declarat, citat de Mediafax, Corneliu Porumboiu, înainte de lansa­rea filmului. Regizorul spune că a făcut filmul “cu un soi de nostalgie pentru pelicu­lă”, dorindu-şi să fie “cum­va ca un tip de oglindă întoarsă”.

În timpul filmărilor, lungmetrajul Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism s-a intitulat Filmarea, iar apoi, Un interval de 9 minute.

Pelicula  a fost selecţionată în competiţia oficială a Festivalului Inter­naţional de Film de la Locarno, din Elveţia, care s-a desfăşurat în august, precum şi la cea de-a 19-a ediţie a Festivalului de la Sarajevo, care a avut loc în aceeaşi lună. De asemenea, fil­mul a fost proiectat în secţiunea Con­temporary World Cinema, de la Festi­valul Internaţional de la Toronto, eve­niment care s-a desfăşurat în perioada 5 – 15 septembrie.

Pelicula va fi proiectată în SUA, fiind selecţionată în competiţia oficială a celei de-a 51-a ediţii a Festivalului de Film de la New York, care se va desfă­şu­ra în perioada 27 septembrie – 13 octombrie.

Corneliu Porumboiu este unul dintre cei mai importanţi regizori din noua cinematografie românească, alături de nume precum Cristi Puiu, Cristian Mungiu şi Radu Muntean. În 2006, a primit premiul pentru debut Camera d’Or, la Festivalul de Film de la Cannes, pentru A fost sau n-a fost?, o comedie despre cum a fost trăită Revoluţia din 1989 într-un oraş de provincie. S-a întors la Cannes, în secţiunea Un Certain Regard, în 2009, cu Poliţist, adjectiv. Filmul a primit premiul FIPRESCI şi premiul juriului secţiunii Un Certain Regard.

Print Friendly, PDF & Email