C.J. Timiş alege să-şi ignore în continuare dreptul de preemţiune

poza material eveniment 1Consiliul Judeţean Timiş continuă să-şi susţină ideea că, în acest an, nu îşi va exercita dreptul de preemţiune pentru achiziţionarea unor imobile de patrimoniu, de această dată ignorând acest drept în cazul unui imobil de pe strada Gheorghe Doja.

 

Nu se cumpără nimic “din principiu”

Consiliul Judeţean Timiş pare să sublinieze din nou că nu are de gând să-şi exercite dreptul de preemţiune în acest an, pentru achiziţionarea vreunui imobil de patrimoniu. Un nou proiect legat de aprobarea neexercitării dreptului de preemţiune la intenţiile de înstrăinare a unor imobile cu altă destinaţie decât cea de locuinţe a fost repus pe ordinea de zi a proiectelor care urmează a fi aprobate de către consilierii judeţeni. Prin această nouă hotărâre, C.J. Timiş susţine că nu îşi va exercita dreptul de preemţiune în cazul unui imobil de pe strada Gheorghe Doja, respectiv Mărăşeşti.

Astfel, în acest an timişenii care deţin imobile de patrimoniu şi doresc să le vândă nu mai trebuie să-şi facă griji legate de faptul că administraţia judeţeană îşi va exercita dreptul de preemţiune, adică acela de a cumpăra preferenţial, înaintea altor amatori, clădirile respective. C.J. Timiş a renunţat în avans la acest drept, pentru tot anul 2014.  

Potrivit Legii privind protejarea monumentelor istorice, Timişul, prin administraţia judeţeană, are drept de preemţiune la achiziţionarea monumentelor istorice care se află în proprietatea persoanelor fizice sau juridice. Astfel, proprietarii care intenţionează să vândă monumente istorice transmit serviciilor Ministerului Culturii înştiinţarea privind intenţia de vânzare. În cazul în care Ministerul Culturii şi Cultelor sau serviciile deconcentrate nu îsi exercită dreptul de preemţiune în termen de maximum 25 de zile de la data înregistrării înştiinţării, acest drept se transferă autorităţilor publice locale care îl pot exercita în maximum 15 zile.

Consiliul Judeţean spune că pentru anul 2014 Direcţia Buget – Finanţe nu a prevăzut fonduri

pentru achiziţionarea de imobile cu altă destinaţie care intră sub incidenţa legislaţiei care reglementează dreptul de preemţiune.

Despre fosta clădire a Finanţelor nu se mai spune nimic

Deşi nu a prevăzut fonduri pentru cumpărarea unor imobile în baza dreptului de preemţiune, Consiliul Judeţean rămăsese până la un moment dat consecvent deciziei de a achiziţiona clădirea de pe bulevardul Revoluţiei, în care au funcţionat ani buni Finanţele Publice, C.J. Timiş introducând un proiect în acest sens pentru şedinţa de plen din februarie. Deja, mai mulţi consilieri judeţeni au precizat că există un interes suspect legat de achiziţionarea acestei clădiri, în contextul în care, acum, nici măcar descentralizarea nu mai poate fi invocată ca pretext pentru această tranzacţie. Cu toate aceste obiecţii, până la urmă, majoritatea a decis, în şedinţa din decembrie 2013, să aprobe proiectul de hotărâre ce viza oportunitatea achiziţiei imobilului. Consilierii democrat-liberali au arătat însă că au fost 11 voturi împotrivă şi, din punctul lor de vedere, pentru că era vorba de o hotărâre privind patrimoniul, ar fi trebuit ca două treimi dintre ei să voteze pentru, lucru care nu s-a întâmplat.

Din fericire, acest demers nu a mai fost urmat de unul pentru achiziţionarea propriu-zisă. “Acum, în contextul în care proiectul descentralizării a picat, conducerea Consiliului Judeţean nu mai putea invoca faptul că are nevoie de clădire pentru sediile noilor instituţii care i-ar fi intrat în subordine. Şi, în aceste condiţii, pentru ce să achiziţioneze imobilul ? Ca să stea stafiile în el ? Oricum a existat un interes suspect pentru cumpărarea cu orice preţ a acelui imobil”, spune consilierul judeţean P.D.-L: Tiberiu Lelescu.

Print Friendly, PDF & Email