Conform Camerei Agricole Timiş, în judeţ se poate cumpăra teren de către producătorii agricoli în condiţii avantajoase. După 1 ianuarie, adică după liberalizarea pieţei funciare, străinii au fost în Timiş, principalii cumpărători de teren.
Condiţii avantajoase pentru achiziţia de teren
Conform Camerei Agricole a Judeţului Timiş, terenul agricol poate fi achiziţionat mult mai uşor după adoptarea legislaţiei privind fermele familiale. Cu un avans de 10% din valoarea terenului, fermierii îşi vor putea extinde exploataţia agricolă. Diferenţa de 90% va fi garantată în proporţie de 50% de către stat prin Fondul de Garantare al Creditului Agricol, iar pentru cealaltă jumătate se poate realiza un împrumut bancar, având garanţie terenul care face obiectul tranzacţiei.
Creditele se acordă pentru un termen de maximum zece ani, iar perioada de graţie acordată de bănci beneficiarului creditului poate fi de la unu la trei ani. Termenul de rambursare a creditului şi dobânzilor aferente se stabilesc prin negociere între beneficiari şi instituţia bancară selectată. Nu există limită de valoare în acordare a creditului, doar că din avans nu se pot cumpăra mai mult de 1.000 de hectare de pământ şi nici nu se poate depăşi plafonul de 1.000 de hectare în proprietate după cumpărare.
Fermele de familie pot şi ele cumpăra teren în aceste condiţii avantajoase, în vederea extinderii suprafeţei agricole exploatate, pentru înfiinţarea unei afaceri sau rentabilizarea ei. De altfel, în Europa, 95% dintre exploataţiile agricole sunt ferme de familie, ce aparţin persoanelor fizice, în calitate de producători agricoli, individuali, înregistraţi în Registrul Exploataţiilor Agricole sau înregistraţi ca PFA, întreprindere individuală sau familială.
Reprezentanţii Camerei Agricole Timiş spun că prin această facilitate România se încadrează în trendul european şi chiar mondial de promovare a fermelor de familie, fiind modelul agricol cel mai răspândit din toate ţările UE. În plus, mai spun ei, 2014 a fost declarat anul internaţional ONU al agriculturii familial. “Iată că acum există şi în Timiş această posibilitate de achiziţionare a terenului în condiţii ceva mai avantajoase. Până acum, după 1 ianuarie, teren s-a cumpărat mai mult de către investitorii străini, care au lichidităţi, sau aveau condiţii de creditate mult mai avantajoase decât cele de pe plan local”, declară Tiberiu Lelescu, vicepreşedinte al Camerei Agricole Judeţene Timiş.
Teren cumpărat masiv în judeţ încă de anul trecut
Conform informaţiilor făcute publice de Valeriu Tabără, fost ministru al Agriculturii, în vestul ţării, încă din a doua jumătate a anului trecut, zeci de mii de hectare de teren agricol au fost cumpărate de către fonduri de investiţii care au mers la pont. Astfel, a fost cumpărat teren agricol în Timiş, dar şi în Arad şi Caraş-Severin. “Nu s-a ţinut seama de prevederile legale şi s-a achiziţionat, chiar dacă legea care reglementa cumpărarea nici nu apăruse. Iar fenomenul a continuat, într-o formă acutizată, în acest an”, susţine fostul ministru.
Datele Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Timiş confirmă faptul că fenomenul de cumpărare de teren nu s-a acutizat la începutul acestui an pentru că începuse încă din a doua jumătate a anului trecut.
Străinii au în posesie în momentul de faţă, în Timiş, peste 75.000 de hectare de teren agricol, dintr-un total al terenului agricol de 520.000 de hectare. Timişul se află în topul investiţiilor străine din agricultură, iar aici suprafaţa terenurilor arabile deţinute de cetăţeni străini, prin firme înregistrate în România, a crescut cu aproximativ 10% în fiecare an, arată statisticile oficiale. “Din câte ştiu eu, italienii continuă să aibă cea mai mare suprafaţă de teren agricol în judeţ. Dar există şi proprietari austrieci, olandezi, arabi sau belgieni”, spune Tiberiu Lelescu.
Ultimele comentarii