Sanitas ameninţă cu proteste dacă salariile din Sănătate şi Asistenţă socială nu cresc cu 10 la sută

Protest SanitasFederaţia Sanitas a cerut, într-o întâlnire cu reprezentanţii mai multor ministere, contract colectiv de muncă pe sector sanitar şi activităţi sanitar veterinare şi creşterea cu 10 la sută a salariilor din sănătate şi asistenţă socială, ameninţând că în caz contrar va declanşa proteste.

 

Prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, declară, citat de Mediafax, că sindicaliştii s-au întâlnit, joi, 29 mai, cu reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Ministerului de Finanţe şi cu ministrul pentru Dialog Social şi au discutat trei dintre revendicările Sanitas: contract colectiv de muncă pe sector, majorarea salariilor pentru personalul medical şi pentru angajaţii din asistenţă socială.

Marius Sepi afirmă că a fost solicitată transformarea de urgenţă a contractului colectiv de muncă pe grup de unităţi în contract colectiv de muncă pe sector sanitar şi activităţi sanitar-veterinare, data limită până la care se aşteaptă rezolvarea acestei probleme fiind 10 iunie.

Cea de-a doua solicitare a Federaţiei Sanitas a vizat creşterea de urgenţă a veniturilor personalului din sănătate cu cel puţin 10 la sută, sindicaliştii solicitând ca această măsură să fie luată în special pentru cei cu venituri mici.

Aceeaşi solicitare, de majorare salarială cu 10 procente, s-a făcut şi pentru domeniul asistenţei sociale, unde sunt cele mai mici salarii.

„Am cerut ca aceste măsuri să fie un prim pas de reaşezare a salariilor, ţinând cont că în ultimii patru-cinci ani salariile lor nu au mai crescut sau au fost tăiate. Ceea ce noi am transmis azi sunt dorinţele colegilor. Peste 500 de lideri de sindicat Sanitas au cerut imperios să facem aceste trei solicitări. Avertizăm că, în caz contrar, luăm în calcul posibilitatea de a declanşa acţiuni de protest în această vară”, a spus prim-vicepreşedintele Sanitas.

El a precizat că ministrul pentru Dialog Social şi-a asumat rezolvarea primei solicitări, iar Ministerul Sănătăţii urmează să transmită săptămâna viitoare Ministerului de Finanţe, toată documentaţia pentru a se putea face o evaluare a numărului de persoane care ar trebui să beneficieze de majorări salariale şi a impactului financiar. „Consider, în condiţiile în care vedem aproape în fiecare zi cazuri de corupţie, că în cadrul aceluiaşi buget existent este posibilă o creştere a veniturilor cu 10 la sută şi suntem dispuşi să ajutăm sistemul şi Ministerul Sănătăţii să reorganizăm activitatea unor spitale neperformante”, declară Marius Sepi.

El a mai arătat că pentru asistenţa socială i-a fost solicitat Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice să transmită o circulară către preşedinţii de consilii judeţene, pentru ca acestea, în cel mult o săptămână, să transmită salarizarea din asistenţă socială, pentru ca Ministerul de Finanţe să vadă câte persoane ar trebui să beneficieze de majorare şi care este impactul bugetar.

Print Friendly, PDF & Email