Ţărănistul Ciprian Mihok: „Dacă în politică există baroni, în sistemul de sănătate românesc există feudali”

Ciprian MihokÎn România avem un sistem medical dominat de o birocraţie excesivă şi organizat după tipare feudale, care ne împinge înapoi, în trecut, la nivelul practicilor de Ev Mediu, acuză ţărănistul Ciprian Mihok. Acesta opinează că soluţia responsabilizării factorilor de decizie ar putea fi introducerea unor prevederi în statutul demnitarului public, potrivit cărora toţi cei care aleg să îşi trateze problemele de sănătate în spitale din străinătate, din neîncredere în condiţiile de igienă din spitalele româneşti sau în calitatea serviciilor medicale oferite, îşi pierd automat statutul de demnitar al statului român. 

 

Candidatul P.N.Ţ.C.D. la alegerile pe Colegiul III Timişoara, Ciprian Mihok, s-a referit, miercuri, la posibilităţile de soluţionare a problemelor grave cu care se confruntă sistemul sanitar din România. De profesie farmacist, Ciprian Mihok este şi preşedinte al Patronatului Farmaceutic Banat, ipostaze din care, precizează el, cunoaşte foarte bine, din interior, problemele reale cu care se confruntă sistemul. Referindu-se la condiţiile de igienă din spitalele de stat din România, a catalogat situaţia ca fiind la nivel de Ev Mediu şi a precizat că, doar în cursul anului 2013, s-au înregistrat peste 300 de infecţii intraspitaliceşti. Ciprian Mihok pune această situaţie pe seama nerespectării în spitale a unor condiţii minime de igienă şi spune că unul dintre obiectivele pe care şi le va asuma se leagă de impunerea unui set minimal de condiţii de igienă, care vor trebui respectate şi care, potrivit propriilor aprecieri, vor duce la scoaterea medicinei româneşti din ceea ce a numit a fi zona de practici a unor „vremuri întunecate”.

În context, Ciprian Mihok a evocat şi posibilitatea discutării unei iniţiative inedite, care ar putea conduce, potrivit opiniei sale, la o mai mare responsabilizare a demnitarilor statului român în legătură cu situaţia reală din spitalele din România. Astfel, orice demnitar al statului român care optează pentru a-şi îngriji problemele de sănătate în spitale din străinătate şi nu în spitalele din România ar urma, în baza unei prevederi din statutul demnitarului public, să îşi piardă această calitate de demnitar al statului român. „Ar mai avea atunci curaj demnitarii să lase plebea să se trateze în ţară, ei dând fuga la Viena, în vreme ce aceia care nu îşi permit să se infecteze prin spitale?”, întreabă, retoric, Ciprian Mihok.

Acesta a apreciat şi că sistemul public de sănătate din România s-a feudalizat şi că „dacă în politică există baroni, în sistemul de sănătate există feudali”, iar „cine nu rezistă, este pus în situaţia de a lua calea străinătăţii”. Ciprian Mihok mai spune că lucrurile acestea se întâmplă zi de zi, iar multiplele neajunsuri din sistem sunt şi motivul exodului înspre Occident a personalului medical calificat, specialişti colarizaţi pe banii contribualililor şi apoi pierduţi. Preşedintele Patronatului Farmaceutic Banat precizează că ar trebui identificate soluţii pentru aducerea lor înapoi, situaţie care ar rezolva şi criza de personal din spitalele din România.

De asemenea, a mai apreciat Ciprian Mihok, dacă pierderile enorme din sistem ar fi diminuate, atunci s-ar putea găsi chiar şi soluţii şi resurse pentru acordarea de medicamente gratuite: „Omul de rând trebuie să aibă acces şi să fie tratat cu demnitate, să nu fie umilit. În momentul de faţă putem afirma, cu certitudine, că românii ar putea să aibă acces la medicaţie gratuită”.

Print Friendly, PDF & Email