Deşi, în 2011, a fost decisă închidere a 67 de spitale, propunându-se transformarea lor în cămine pentru vârstnici, acest lucru nu s-a întâmplat. În Timiş, au fost desfiinţate Spitalul Buziaş şi Centrul de Sănătate Ciacova, dar abia acum se fac demersuri, la Ciacova, pentru stabilirea unei destinaţii pentru clădirea rămasă de doi ani nefolosită, pe care Primăria o vrea spital privat, iar Direcţia Generală de Asistenţă şi Protecţie a Copilului, un corp al Centrului pentru bolnavi de Alzheimer.
Destinaţii diferite, în funcţie de interese
Consiliul Judeţean a făcut public, zilele trecute, un proiect de hotărâre “privind aprobarea preluării în administrarea Consiliului Judeţean Timiş prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş a unor imobile din domeniul public al oraşului Ciacova”, vizând fostul Spital Ciacova, desfiinţat în 2011. De atunci, clădirea a rămas în conservare, şi dacă nu i se găseşte rapid o utilizare, s-ar putea degrada, la fel ca Judecătoria Jimbolia – clădirea construită de Ministerul Justiţiei în Timiş, pe care nu a folosit-o niciodată.
Astfel, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş, subordonată Consiliului Judeţean, spune că se confruntă în Ciacova cu lipsa spaţiilor pentru desfăşurarea activităţii de protecţie socială ale celor două centre, Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Ciacova şi Centrul pentru Persoane cu Handicap Suferinde de Maladia Alzheimer Ciacova, care oferă servicii de asistenţă socială pentru un număr de 160 beneficiari. În proiectul care urmează să fie luat în discuţie de către CJ Timiş se arată că, până în 2011, în 70% din imobilul din Ciacova a funcţionat Centrul de Sănătate, clădirea fiind renovată la standarde europene, rămânând un procent de 30% din clădire la stadiul de finisare. “Actualul imobilul se află în conservare, motiv pentru care Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş a solicitat Consiliului Judeţean Timiş preluarea acestui imobil în administrare, în vederea decongestionării celor două centre care funcţionează în oraşul Ciacova”, se mai arată în proiect.
În varianta în care acest proiect se va concretiza, va trebui găsit însă şi personalul care se deservească noua clădire, în condiţiile în care sindicatele de profil vorbesc despre o criză de personal acutizată la Direcţia Generală de Asistenţă şi Protecţia Copilului Timiş.
“Pe lângă construcţia sau amenajarea unor noi cămine, ar fi nevoie şi de personal. În momentul de faţă, toate structurile subordonate Direcţiei Judeţene de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului sunt afectate de lipsa personalului suficient”, spune Adrian Marcu, liderul Federaţiei Sindicale Pro Asistenţă Socială Timiş.
Un nou spital privat, în planurile Primăriei
Rămâne de văzut în ce măsură intenţiile Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş se vor potrivi cu cele ale Primăriei Ciacova, care a şi aprobat un proiect de hotărâre vizând crearea în locul fostului spital al unui centru de servicii medicale privat, Primăria făcând un proiect pentru concesionarea spitalului şi menţionând în acesta că “la Ciacova, prin desfiinţarea spitalului, populaţia a rămas fără posibilitatea unui examen medical de specialitate, nevoită fiind să ia calea Timişorii”. În acelaşi proiect se afirmă că “în condiţiile sărăcirii populaţiei, redeschiderea spitalului ar fi benefică”, deşi e greu de imaginat cu ce ajută un spital privat populaţia săracă.
Intenţii uitate
La nivel naţional, programul de desfiinţare a spitalelor ar fi urmat să creeze o reţea de cămine de bătrâni, a căror funcţionare să fie susţinută de autorităţile locale, cu contribuţia beneficiarilor şi a aparţinătorilor acestora. Potrivit acestui program, reţeaua de cămine pentru vârstnici ar fi trebuit să fie finalizată şi perfect funcţională până la sfârşitul anului trecut.
Situaţia de fapt – care înseamnă, în prezent, efectuarea de plăţi pentru 18 cămine cu o capacitate de 949 de locuri şi cheltuirea a doar 31 de milioane de lei, în perioada aprilie 2011 – decembrie 2013, din peste 200 de milioane alocate programului – demonstrează însă eşecul acestuia.
În aceste condiţii, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice a propus, iar Guvernul a aprobat deja, zilele trecute, prelungirea programului până în octombrie 2015, dar şi înjumătăţirea bugetului alocat, cu argumentul că a răspuns astfel “doleanţelor autorităţilor publice locale”. Scadenţa programului nu aduce nimic nou în Timiş, nici din punct de vedere al îngrijirilor medicale, nici al celor sociale.
De altfel, Timişul, unde au fost desfiinţate două spitale – Centrul de Sănătate Buziaş şi Spitalul Ciacova –, nici măcar nu se regăseşte pe lista de solicitanţi de finanţare pentru Programul naţional “Dezvoltarea reţelei naţionale de cămine pentru persoanele vârstnice”, unde s-au înscris până în prezent doar 22 de spitale, din 15 judeţe.
Ultimele comentarii