Comisia de Dialog Social, “uitată” din cauza alegerilor

prefectura timisÎncetăţenită încă de pe vremea Guvernării Năstase, Comisia de Dialog Social, la care iau parte sindicatele, patronatele şi reprezentanţii instituţiilor deconcentrate, a rămas o formalitate. Acesta fiind şi motivul pentru care, din toamna anului trecut, la Prefectură nu s-a mai organizat această formă de consultare publică. Chiar şi reprezentanţii mediului sinidcal sunt de acord că această Comisie a devenit mai mult “onorifică”, fiind greu de spus ce decizii cu impact major s-au luat în urma acestor întruniri periodice.  

 

Patru luni de pauză

Marossy ZoltanDe ani buni, nu se mai sperau prea multe de la aşa-numita Comisie Tripartită de Dialog Social, care se presupune că ar trebui să fie organizată lunar la Prefectură. Însă e ciudat ca tocmai în timpul mandatului unui Guvern declarat oficial de stânga, deci unul care pune accent pe componenta socială, la Prefectura Timiş să nu se mai organizeze astfel de întruniri, de câteva luni. “Este adevărat, din cauza problemelor legate de organizarea alegerilor aceste comisii nu s-au mai organizat. Prefectul, care e în concediu, urmează să stabilească data următoarei comisii”, spune subprefectul Maroszy Zoltan. Acesta explică şi cum funcţionează ele la nivel teoretic: “În urma organizării lor, se întocmeşte un proces-verbal, care este trimis la Ministerul Muncii, la un compartiment special, care se ocupă de colectarea şi centralizarea acestor documente”.

Liderul judeţean al federaţiei sindicale Cartel Alfa, Ştefan Gogoşanu, susţine să aceste întruniri se mai organizează din când în când, “mai mult ca o obligaţie legală ce trebuie bifată”: “Oricum, cu perioada aceasta de alegeri nu s-au mai organizat de luni stefan gogosanu (2)bune, cred că din septembrie anul trecut”. Ştefan Gogoşanu mai spune că aceste şedinţe ale Comisiei au fost o formalitate: “Ele sunt, prin statut, consultative şi nu au trecut niciodată de acest stadiu. Se încheie un proces verbal, care se trimite la Ministerul Muncii şi cam atât. Este aceeaşi procedură de ani de zile, şi nu se prea văd rezultate”.În opinia lui Ştefan Gogoşanu, singurele rezultate notabile ale acestor comisii au fost cele în care s-au discutat cazuri ale unor întreprinderi privatizate, de exemplu, iar şefii de instituţii prezenţi promiteau că iau măsuri în eventualitatea unor încălcări ale legislaţiei muncii sau abuzuri ale patronatelor. “În rest, se discută nişte generalităţi. Am verificat, şi acele procese-verbale chiar se trimit la Bucureşti, la Ministerul Muncii. Nu s-a simţit însă palpabil că s-ar fi ţinut cont în vreun fel de aceste discuţii purtate în Comisiile Tripartite”, mai spune Ştefan Gogoşanu.

“Nu se rezolva niciodată nimic”

Aurel MihutTeoretic, pe plan social, rolul acestor comisii de dialog social ar trebui să fie important. De pildă, inclusiv salariul minim pe economie se presupune că este stabilit în urma unor negocieri cu structurile sindicale şi patronale, la nivelul fiecărui judeţ, în celebrele comisii tripartite, negocierile fiind ulterior centralizate. Reprezentanţii mediului sindical spun însă că aceste presupuse negocieri în cadrul comisiilor tripartite reprezintă o formalitate, lucru remarcat inclusiv în Timiş. Acesta este motivul pentru care reprezentanţii unor structuri sindicale au decis să se retragă pur şi simplu din aceste comisii, şi să nu mai ia parte la şedinţe, în urma constatării că efectele concrete, în urma acestor dezbateri nu prea se vedeau.

“Încă de când făceam parte din aceste Comisii tripartite organizate la Prefectură, am renunţat la participarea la aceste şedinţe pentru că erau o pură formalitate. Erau nişte întruniri la care ne întâlneam şi discutam discuţii. Ni se băga pumnul în gură, dându-ni-se impresia că suntem băgaţi în seamă. În realitate, în urma acestor şedinţe sau consultări nu se rezolva niciodată nimic”, ne-a declarat Aurel Mihuţ, liderul UGSR Timiş.

Print Friendly, PDF & Email