O expoziţie a maestrului Ion Sulea Gorj, creator de frunte a vieţii artistice bănăţene, precum şi a picturii contemporane din, care marchează împlinirea unei jumătate de secol de activitate artistică intensă, rodnică şi valoroasă, a 50 de ani petrecute cu folos şi eficienţă în atelier, în faţa şevaletului şi la catedră.
Galeria Helios, până în 15 aprilie, zilnic, între orele 9 – 20
Spaţiu sintetic
Expoziţie a artistului Petrică Ştefan, organizată de Fundaţia Rubin
Petrică Ştefan a absolvit Facultatea de Arte şi Design din Timişoara în 2010. În 2011 a expus la Galeria Triade lucrările din seria “Evolution”, iar în 2013 Galeria Calina i-a găzduit expoziţia „embryos”. A participat la numeroase expoziţii de grup, între care amintim expoziţia “Semn-Simbol” la Institutul Cultural Român din Budapesta (2010) şi expoziţia “Spazzi Apertti” la Institutul Cultural Român, Roma (2011).
Simezele Papillon Cafe, până în 17 aprilie
Monumental +
Expoziţie 15 lucrări de sculptură semnate de Ana Kovacs, Alexandru Teodorescu, Ştefan Pavliuc şi Eugen Ţibuleac, studenţi în anul III, la secţia Sculptură a Facultăţii de Arte şi Design din Timişoara
Operele de artă ale tinerilor artişti continuă direcţiile inovatoare ale sculpturii secolului XX, exploatând tehnica „La taille directe”, care pune în valoare teme ce situează creaţia la graniţele dintre modernitate şi ultimele direcţii ale artei contemporane. Cioplite în piatra şi în marmură, sculpturile expuse reprezintă tot atâtea posibile variante pentru viitoare lucrări monumentale. Expoziţia este rezultatul cercetării de atelier şi preocupărilor studenţilor din an terminal pentru lucrarea finală de licenţă. Toate exemplifică relaţia formei cu spaţiul şi interacţiunea dintre artă şi societate.
Zona Librăriei Cărtureşti, până în 23 aprilie
Lucrări recente
Expoziţie a artistului Costin Brăteanu
Galeria Logart, etajul II al Colegiului Naţional “Constantin Diaconovici Loga”, b-dul C.D. Loga nr. 37, Timişoara, până în 23 aprilie
Duplex Bucureşti – Timişoara 2014
Expoziţia “Duplex”' reuneşte, pentru prima dată, lucrări realizate de către profesorii Departamentului Pictură din Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti: Ion Anghel, Cezar Atodiresei, Cătălin Bălescu, Traian Boldea, Marcel Bunea, Ion Lazăr, Petru Lucaci, George Moscal, Alexandru Rădvan, Mihai Sârbulescu, şi profesorii Departamentului de Arte Vizuale, Specializarea Pictură din Facultatea de Arte şi Design, Universitatea de Vest din Timişoara: Dacian Andoni, Călin Beloescu, Daniela Constantin, Cristina Daju, Liliana Popa, Cristian Sida şi Dan Toma.
Calpe Gallery, până în 25 aprilie, de marţi până vineri, între orele 16 – 20, iar sâmbăta, de la ora 11 la ora 15.
Afişul de film nu a murit
Expoziţie de afişe de film ale studenţilor cehi şi români, un eveniment organizat de Muzeul de Artă Timişoara, în parteneriat cu Centrul Ceh, Terry Posters şi Universitatea de Vest
În noiembrie anul trecut, Centrul Ceh a adus la Bucureşti 100 de afişe cehoslovace de film, originale, care ilustrau un moment unic în istoria designului. Perioada dintre anii ’60 şi ’80 a fost una în care realizarea afişelelor de film nu era constrânsă de aşteptări comerciale cerute în mod normal în publicitate şi arta afişului cehoslovac de film, deşi în cadrul unui regim politic restrictiv, a atins în acea perioadă apogeul artistic. Nefiind obligaţi să pună cu orice preţ pe afişe chipurile actorilor, ci dimpotrivă, având posibilitatea de a da frâu liber imaginaţiei, artiştii din acea perioadă s-au inspirat din diferite direcţii artistice: pop-art, op art, lettrism, informel-ul ceh ş.a.m.d., realizând afişe de film situate la un înalt nivel artistic. Această artă a dispărut după 1989 – afişele de film de autor au dispărut odată cu globalizarea caselor de producţie şi a industriei de film, care prezintă afişul filmului ca parte a unui „pachet” respectând un tipar standard, fără a lăsa spaţiu pentru multă creativitate.
Muzeul de Artă Timişoara, în perioada 8 aprilie – 11 mai, zilnic, de marţi până duminică, între orele 10 – 18.
Vernisajul expoziţiei, care va avea loc în 8 aprilie, de la ora 18, se va defăşura în prezenţa Excelenţei Sale Jíří Šitler, Ambasadorul Republicii Cehe în România. Vor lua cuvântul Rene Koubasek, directorul Centrului Ceh din Bucureşti, şi prof. dr. Victor Neumann, directorul Muzeului de Artă Timişoara.
Ultimele comentarii