Expoziţii

10 ani

Expoziţie de grup aniversar, a artiştilor plastici profesionişti care au absolvit cu un deceniu în urmă, în anul 2004, secţia Pedagogia Artei a Facultăţii de arte şi design din cadrul Universităţii de Vest Timişoara (Viorel Cosor, Van Ka, Ramona Nopcea, Oana Benedek, Lucia Kolla Stoica, Godolfhegaps, Otilia Gruneanţu Scriuba, Camelia Gabor Padina).

Galeria de Artă “Helios”, din Timişoara, până în 3 aprilie

Expoziţie de fotografie Josef Koudelka

Poza Josef KoudelkaÎn această primăvară, Timişoara este gazda unuia dintre cele mai importante evenimente culturale ale anului: lucrări ale faimosului fotograf ceh Josef Koudelka sunt prezentate la Timişoara într-o expoziţie organizată de către Institutul Francez din România în parteneriat cu Centrul Ceh din Bucureşti.

În timpul celor şapte zile din august 1968 Josef Koudelka, pe atunci în vârstă de treizeci de ani, a realizat o serie de fotografii pe care a reuşit ulterior să le scoată din ţară, emigrând în Franţa. Fotografiile lui au fost publicate de agenţia Magnum Photos, în 1969, în numeroase reviste internaţionale, cu ocazia împlinirii unui an de la invazie, fără a menţiona numele autorului. În acelaşi an, Koudelka a primit un premiu important: Overseas Press Club i-a conferit „fotografului ceh anonim” medalia de aur Robert Capa.

Deşi nu mai lucrase până atunci pe evenimente de actualitate, fotografiile sale din timpul invaziei, realizate pe parcursul a celor mai dramatice şapte zile din acel august, au devenit un simbol al luptei pentru libertate şi sunt considerate astăzi lucrări clasice ale fotojurnalismului postbelic. Josef Koudelka este  unul dintre cei mai importanţi fotografi contemporani din lume.

Halele Timco, str. Circumvalaţiunii, nr. 8 – 12, până în 6 aprilie, de marţi până duminică, între orele 10 – 19.

Spaţiu sintetic

Expoziţie a artistului Petrică Ştefan, organizată de Fundaţia Rubin

Petrică Ştefan a absolvit Facultatea de Arte şi Design din Timişoara în 2010. În 2011 a expus la Galeria Triade lucrările din seria “Evolution”, iar în 2013 Galeria Calina i-a găzduit expoziţia „embryos”. A participat  la numeroase expoziţii de grup, între care amintim expoziţia “Semn-Simbol” la Institutul Cultural Român din Budapesta (2010) şi expoziţia “Spazzi Apertti” la Institutul Cultural Român, Roma (2011).

Simezele Papillon Cafe, până în 17 aprilie

Monumental +

Librarie Carturesti Mall TimisoaraExpoziţie 15 lucrări de sculptură semnate de Ana Kovacs, Alexandru Teodorescu, Ştefan Pavliuc şi Eugen Ţibuleac, studenţi în anul III, la secţia Sculptură a Facultăţii de Arte şi Design din Timişoara

Operele de artă ale tinerilor artişti continuă direcţiile inovatoare ale sculpturii secolului XX, exploatând tehnica „La taille directe”, care pune în valoare teme ce situează creaţia la graniţele dintre modernitate şi ultimele direcţii ale artei contemporane. Cioplite în piatra şi în marmură, sculpturile expuse reprezintă tot atâtea posibile variante pentru viitoare lucrări monumentale. Expoziţia este rezultatul cercetării de atelier şi preocupărilor studenţilor din an terminal pentru lucrarea finală de licenţă. Toate exemplifică relaţia formei cu spaţiul şi interacţiunea dintre artă şi societate.

Zona Librăriei Cărtureşti, până în 23 aprilie

Lucrări recente

Expoziţie a artistului Costin Brăteanu

Galeria Logart, etajul II al Colegiului Naţional “Constantin Diaconovici Loga”, b-dul C.D. Loga nr. 37, Timişoara, în 3 aprilie, expoziţia fiind deschisă în perioada 3 – 23 aprilie. Vernisajul va avea loc în 3 aprilie, de la ora 14 şi de la ora 18.

Print Friendly, PDF & Email