Primăria Timişoara se războieşte în instanţă cu Româniafilm pentru cinematografe

Cadrul legal privind regimul acestor imobile continuă să rămână complicat

cinematografOdiseea preluării cinematografelor continuă în Timiş cu un nou episod, odată cu anunţul Primăriei Timişoara că se va judeca cu Româniafilm pentru adjudecarea acestor spaţii. Dacă Municipalitatea spune că, potrivit legii, cinematografele trebuie să-i revină, reprezentanţii Româniafilm spun că, tot potrivit legii, spaţiile de acest gen de care Primăriile nu s-au ocupat trebuie să se întoarcă la Regie.

 

Disputa continuă

Meciul dintre Româniafilm şi Primăria Timişoara pentru fostele cinematografe nu pare să aibă şanse să se tranşeze prea repede. Reprezentanţii Primăriei Timişoara au anunţat că intenţionează să dea în judecată Regia Autonomă de Distribuție și Exploatare a Filmelor RomâniaFilm. Municipalitatea timişoreană susţine că, deşi are dreptul, prin lege, să preia cinematografele din oraş, predarea nu se poate face, pentru că la Româniafilm nu există un consiliu de administraţie valid. “Din păcate, procesul în continuare este blocat, foarte probabil vom acţiona în justiţie R.A.D.E.F., pentru că acolo nu este încă un consiliu de administraţie, nu avem cu cine să facem procesul-verbal de predare-primire. Noi, săptămâna trecută, am primit ultima adresă, care spunea exact acelaşi lucru, că R.A.D.E.F. nu are un reprezentant care să facă procesul de predare-primire pentru că, în continuare, locurile din consiliul de administraţie sunt vacante. Se merge în instanţă, pentru că nu vom avea o altă soluţie. Consiliul de administraţie poate fi numit peste trei ani”, declară viceprimarul Dan Diaconu.

În replică, reprezentanţii Româniafilm spun că situaţia este pe cale de a se reglementa şi că, până la sfârşitul acestei luni, noul Consiliu de Administraţie ar putea susţine şi prima şedinţă. “Întrunirea Consiliului de Administraţie va avea loc, acesta a fost înfiinţat şi mai aşteptăm să se realizeze ultimele numiri. Până la sfârşitul lunii aprilie estimăm, deci, că vom avea prima şedinţă”, ne-a declarat Maria Bikfalvi, liderul Sindicatului Româniafilm. În privinţa cinematografelor, însă, reprezentanţii Româniafilm nu vorbesc despre predare, ci despre preluare. “Potrivit legii, a trecut acel termen de patru ani în care Primăriile care preluaseră cinematografe trebuiau să realizeze reabilitări ale acestor spaţii. Dacă cinematografele nu au fost reabilitate, Româniafilm le poate lua înapoi. Şi dacă Primăriile au înstrăinat deja aceste spaţii, vor urma procese”, mai spune reprezentantul Româniafilm, fost director al Regiei. Maria Bikfalvi afirmă că actualul ministru al Culturii, Kelemen Hunor, a promis că va păstra cel puţin un cinematograf în fiecare judeţ şi că se speră că această promisiune nu va fi uitată.

Ministerul Culturii transferă către Primării responsabilitatea renovării fostelor cinematografe

Cornel SamartineanÎntre timp, se fac numeroase interpelări în care se atrage atenţia Ministerului Culturii asupra stării avansate de degradare în care au ajuns multe din aceste spaţii. O ultimă interpelare de acest fel, făcută de deputatul P.D.L. de Timiş Cornel Sămărtinean, vizează fostul Cinematograf Dacia, una dintre cele mai vechi clădiri din Timişoara.“Cinematograful nu mai are de peste zece ani legătură cu filmele, iar clădirea abandonată arată tot mai rău pe zi ce trece, fiind în stare avansată de degradare. Pereţi plini de igrasie, bucăţi întregi de tencuială stau să cadă, iar pe acoperiş au crescut copaci”, se arată în interpelarea trimisă Ministerului Culturii.

Răspunsul dat de Ministerul Culturii nu lămureşte mare lucru, precizând că “sălile şi grădinile de spectacol cinematografic, împreună cu terenurile şi bunurile mobile aferente sunt în domeniul public al unităţilor administrativ-teritoriale locale, comunale, orăşeneşti, municipale, şi în administrarea consiliilor locale respective.”

Ca atare, problema este transferată către Primării, aceasta deşi, până acum, din cauza neînţelegerilor legate de administrarea acestor spaţii, starea de degradare a acestor spaţii a continuat să se agraveze…

Print Friendly, PDF & Email