Primăria Timişoara poate să-şi ia adio de la imobilele M.Ap.N.

Ministerul Apărării nu mai e dispus să cedeze niciun spaţiu central Municipalităţii

Spitalul-Militar-TimisoaraPerioada în care Ministerul Apărării a cedat în serie imobile către Primăria Timişoara pare să se fi încheiat. Sătulă de promisiuni legate de iluzorii proiecte rezidenţiale de care ar putea beneficia angajaţii M.Ap.N., conducerea Armatei spune că nu va mai ceda niciun imobil din zona centrală a Timişoarei. Ca atare, Primăria îşi poate lua adio de la planurile de împroprietărire cu Spitalul Militar sau Garnizoana din Piaţa Libertăţii.

 

Perioada cedării de spaţii şi terenuri a trecut

Pentru că în ultimii ani M.Ap.N. a fost un soi de bancă funciară pentru administraţia locală şi judeţeană, de la care s-au tot luat terenuri şi imobile fără să se dea ceva în schimb, TIMPOLIS i-a solicitat să precizeze câte terenuri a cedat în anii 2011, 2012 şi 2013 Consiliului Judeţean Timiş şi Primăriei Timişoara, pe ce suprafaţă şi ce a primit în schimbul acestor terenuri cedate.

“M.Ap.N. a transmis, în anul 2011, un imobil în totalitate şi o parte dintr-un alt imobil, iar în perioada 2012 – 2013 nu a existat niciun act normativ de transmitere a unor imobile sau părţi de imobile către autoritatea publică sau judeţeană”, spun reprezentanţii M.Ap.N. Aceştia precizează, în ceea ce priveşte beneficiile obţinute în urma acestor cedări, că “Consiliul Local al Municipiului Timişoara se obligă să transfere în domeniul public al Statului şi în administrarea M.Ap.N., conform legii, 33 la sută din numărul de locuinţe realizate, dar nu mai puţin de 300 de unităţi locative şi terenul aferent acestora.”

În acest caz este vorba despre acordul din 2010 dintre M.Ap.N şi Primăria Timişoara, prin care terenul şi imobilele din incinta fostelor unităţi mili­tare de pe Calea Aradului şi de pe stra­da Dimineţii (în total, peste şapte hectare) au fost preluate de Municipalitate, în vederea construirii de locuinţe colective A.N.L., în trei ani de la prelua­rea imobilelor. Consiliul Local Timişoara se obliga cu acea o­cazie să treacă în domeniul pu­blic al Statului şi în adminis­tra­rea M.Ap.N., un procent de 33% din numărul de locuinţe realizate şi terenul aferent acestora. Primăria Timişoara justifica acest transfer prin faptul că se confruntă cu un număr mare de solicitări privind atribuirea de locuinţe, atât din partea fa­miliilor evacuate din imobile re­trocedate, din partea tinerilor, pentru locuinţe A.N.L., cât şi a altor categorii de persoane, iar Timişoara nu dispune de o loca­ţie, pentru a putea să satisfacă astfel de cereri.

Deşi Municipalitatea invo­ca, astfel, o situaţie de urgenţă, presantă, până la urmă, acest proiect a rămas tot blocat, deşi anul trecut a expirat scadenţa termenului în care Primăria, atunci când a preluat terenurile de la M.­Ap.N., a promis că se va dema­ra construcţia imobilelor A.N.L.

“S-a văzut ce a făcut Primăria cu Cazarma U”

Şi deoarece în ultimii doi ani Primăria Timişoara a tot vorbit despre “iminenta” preluare a multor dintre imobilele deţinute în zona centrală de către M.Ap.N., TIMPOLIS a solicitat oficialilor ministeriali să precizeze cum văd intenţia Primăriei Timişoara de a prelua aproape toate spaţiile M.Ap.N. din zona centrală a Timişoarei (inclusiv, clădirea Garnizoanei şi a Centrului Militar, precum şi Spitalul Militar).

Răspunsul M.Ap.N. este categoric: “Imobilele situate în zona centrală a municipiului Timişoara (Comenduirea Garnizoanei, Centrul Militar Zonal, Spitalul Militar) sunt folosite de structuri ale M.Ap.N. dislocate în Garnizoana Timişoara şi, prin urmare, nu se poate pune problema disponibilizării acestora în perspectivă”. Ca atare, Primăria poate să-şi ia adio de la orice intenţii de a deveni proprietară peste aceste spaţii.

Fost şef al Centrului Mili­tar Judeţean şi actual secretar al Camerei Deputaţilor, parlamentarul timişean Niculae Mircovici susţine că Primăria Timişoara ar trebui să-şi gestioneze mai bine propriul patrimoniu, şi să “uite” de patrimoniul M.Ap.N. din Timişoara. “Spitalul Militar este al Armatei de când a fost construit, pe vremea austriecilor. Armata deja a cedat destul de multe spaţii şi terenuri în Timişoara. Primăria Timişoara să-şi vadă mai bine de propriul patrimoniu şi, în loc să-şi dorească Spitalul Militar, să investească în acea clădire ce se dorea a fi a Spitalului Municipal, de pe Calea Torontalului, în care s-au băgat foarte mulţi bani şi care, dacă nu este reabilitată, în curând se va dărâma”, declară parlamentarul timişean.

Niculae Mircovici mai spune că felul în care arată şi azi Cazarma U, din Piaţa Mărăşti, e o mostră sugestivă a gestionării de către Primărie a spaţiilor primite de la M.Ap.N. “Cazarma U este o dovadă a incompetenţei Primăriei, iar felul în care arată acum este o ruşine pentru Timişoara, oraş cu pretenţii de capitală culturală. Cum se încadrează acea clădire, în stadiul în care e acum, în zona istorică a municipiului? De ce şi-a dorit-o Primăria atât de mult?”, se întreabă deputatul timişean.

Se ştie că argumentul folosit de Primărie pentru preluarea de spaţii de la M.Ap.N. a fost că o parte din aceste clădiri, nefiind folosite, nu sunt întreţinute corespunzător şi reprezintă „o pată pe obrazul Timişoarei”, aşa cum s-a spus mereu până când, de exemplu, Municipalitatea a primit de la M.Ap.N. Cazarma „U”. După care a vândut-o cu zece milioane de euro, bani cu care e greu de spus ce s-a realizat în municipiu. Cert este că şi acum clădirea arată tot la fel de dărăpănată, iar Primăria Timişoara pare să fi uitat brusc discursurile legate de „pata pe obrazul municipiului”.

Print Friendly, PDF & Email