În pofida vitregiilor istoriei, până şi în cele mai negre împrejurări, dovezile de umanitate pot să salveze. Dacă nu lumea întreagă, măcar o parte din vieţile celor peste care se năpustesc urgiile istoriei. Prin solidaritate, bulgarii au reuşit, în vremea Holocaustului, să scape de ameninţarea lagărelor morţii peste 48 000 de evrei.
Ambasada Republicii Bulgaria la Bucureşti, Uniunea Bulgară din Banat, Consulatul Evreilor din Timişoara şi Consulatul Onorific al Bulgariei la Timişoara vernisează miercuri,19 martie, la sediul Uniunii Bulgare din Banat, expoziţia „Forţa societăţii civile – Soarta evreilor din Bulgaria”, prezentată pentru prima oară în 26 noiembrie 2008, la sediul Ministerului de Externe al Republicii Bulgaria. Expoziţia – realizată cu sprijinul Institutului de Stat pentru Cultură din cadrul Ministerului de Externe al Republicii Bulgaria, în colaborare cu Centrul pentru Studii Iudaice al Universităţii „Sf. Kliment Ohridski”, din Sofia –, se compune din 22 de panouri cuprinzând fotografii, facsimile şi texte ce urmăresc cursul evenimentelor, atât din plan internaţional, cât şi cu aplecare pe situaţia concretă din Bulgaria. Potrivit informaţiilor oferite de organizatorii expoziţiei, bulgarii ar fi reuşit să blocheze deportarea a mai bine de 48.000 de evrei în lagărele morţii.
Scopul principal pe care şi-l propune expoziţia – a cărei autoare este dr. Albena Taneva – este de a prezenta adevărul obiectiv despre evenimentele din perioada Holocaustului, exemplu ce poate susţine, prin referiri concrete, modul în care, prin implicare activă, reprezentanţii societăţii civile pot veni în apărarea unor principii şi valori umane şi democratice, chiar şi în cele mai sumbre perioade ale istoriei. „Nu există naţiuni bune sau rele. Este vorba doar despre alegerile pe care le face fiecare individ” este titlul cu care debutează primul panou al expoziţiei.
În anii 2009 – 2012, această expoziţie – care poate fi vizitată, la Timişoara, până în 31 martie, la sediul Uniunii Bulgare din Banat – a fost prezentată într-o serie de oraşe din întreaga lume, printre care Varşovia, Praga, Copenhaga, Vilnius, Washington, New York, Toronto, Dublin, Tel Aviv, în vreme ce mai recent, anul trecut şi anul acesta, a fost prezentată la Londra, Madrid, Buenos Aires, Maebashi, Japonia, Stockholm şi Lundt.
„Evreii sunt parte din istoria poporului bulgar şi au fost socotiţi mereu parte integrantă a societăţii bulgare, suferind împreună şi creând împreună elita acestei societăţi”, este mesajul pe care îl transmit organizatorii expoziţiei. Acesta este şi motivul pentru care, mai lasă să se înţeleagă aceştia, poporul bulgar i-a sprijinit într-un moment crucial al existenţei lor, atunci când evreii au fost vânaţi şi prigoniţi.
Evenimentele din timpul Holocaustului sunt un exemplu elocvent al modului în care tendinţele totalitare de agresiune, de persecutare a unei întregi comunităţi, de intoleranţă rasială, etnică şi religioasă îşi ating scopul doar atunci când societatea este dominată de indiferenţă şi apatie, opinează organizatorii expoziţiei, care adaugă că ingredientele necesare pentru ca diversitatea să coexiste şi să se manifeste se leagă de necesitatea promovării unei culturi a solidarităţii şi toleranţei.
Documentele istorice prezentate în cadrul expoziţiei evocă episoade din istoria Bulgariei, din anul 1943, când, după înfrângerea suferită de Germania nazistă la Stalingrad, în 2 februarie 1943, reprezentantul Reich-ului, Theodor Dannecker, a fost trimis la Sofia pentru a pregăti deportarea populaţiei evreieşti din Bulgaria.
Ordinul de deportare semnat de Dannecker, împreună cu reprezentanţii autorităţilor bulgare, prevedea deportarea a mai bine de 20.000 de evrei.
De atunci, an de an, în 10 martie, la Mănăstirea Bachckvo, la mormântul exarhului Ştefan şi la cel al patriarhului Kiril, un preot de rit ortodox celebrează, împreună cu un rabin, un serviciu religios unic, care comemorează solidaritatea interumană ce a dus la salvarea vieţii evreilor din Bulgaria.
Ultimele comentarii