25 de ore de Teatru non-stop, la Timişoara

Pentru al doilea an consecutiv, la Timișoara va avea loc festivalul 25 de ore de teatru non-stop, un maraton al teatrului independent. Acesta va avea loc în 12 şi 13 octombrie.

 

Aflat la a XIV-a ediție, festivalul 25 de ore de teatru non-stop s-a impus la nivel național, de-a lungul timpului, grație conceptului său. Acesta presupune faptul că evenimentele se desfășoară fără oprire, timp de mai bine de 25 de ore, în mai multe spații din oraș, oferind publicului o largă paletă de expresii artistice alături de mesaje-manifest ale tinerei generații de artiști și performeri.

Prima ediție a avut loc în primăvara anului 2011, de Ziua Mondială a Teatrului, în Sibiu. După 12 ediții consecutive la Sibiu, anul trecut festivalul a fost organizat pentru prima dată în Timişoara, ca parte din Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023.

În această toamnă festivalul revine la Timișoara cu o ediție complexă și ambițioasă, care își propune să aducă în fața publicului 22 de evenimente (dintre care unul online), care vor avea loc în 12 spații convenționale și neconvenționale, atât indoor cât și outdoor, de-a lungul a mai bine de 25 de ore, fără întrerupere.

Festivalul va debuta în 12 octombrie, la ora 18, la Teatrul German de Stat unde se va juca în premieră în Timișoara Novecento, producție multipremiată a Teatrului Apropo, cu Vlad Udrescu în rolul principal.

Apoi, spectatorii vor fi invitați la comedia Un bărbat şi mai multe femei, producție a Teatrului de Artă București, cu Paula Chirilă și George Constantinescu în rolurile principale. Evenimentul va avea loc la Sala Multifuncțională a Consiliului Județean Timiș.

Către miezul nopții, paleta de expresii artistice va fi cât se poate de diversificată. Nu mai puțin de patru spectacole, se vor suprapune, într-un melanj de teatru romantic (Eu, tu, copacul / Șah mat,  la Teatrul Basca), muzică live (Cristian Lupașcu, la Cuib d’Arte), performance (Exil, la Pixel Club) și teatru studențesc (Farmacia, la Thespis, în incinta Casei Studenților).

Puțin după miezul nopții spectatorii se vor reîntâlni la Teatrul German de Stat, unde compania Reactor din Cluj va prezenta Raţa, un spectacol provocator semnat de Dragoș Mușoiu.

Adânc în noapte, Florin Coșuleț va prezenta pentru prima dată în Timișoara, spectacolul Nimeni nu ştie ce e în inima mea (care se joacă de 17 ani, cu casa închisă), iar omul-orchestră Charlie Fălămaș, proaspăt reîntors din turneul său de peste ocean, va prezenta Beat Bukowski, un performance muzical în limba engleză.

La prima oră a dimineții în Piața Unirii se va rosti Poezie la micul dejun, iar la ora 11.30, timișorenii de toate vârstele sunt așteptați în Piața Sfântu Gheorge la Anaz şi dragonul, un spectacol feerie marca Bis Teatru Sibiu, cu Diana Cătănescu și Alexandru Romescu, alături de copilul Sonia Leia. Intrarea va fi liberă.

Miezul zilei le aparține celor mai tineri actori: adolescenții de la Fabrica de Teatru Sibiu și de la Studiourile Ferentari București (proiect PlayHood).

Apoi, trei spectacole-eveniment, cu estetici diferite vor întregi ziua de duminică, 13 octombrie.

La ora 16, Grădina Institutului Francez va găzdui spectacolul Încrengături sau ziua cea buruienoasă, care imaginează într-un registru comic o zi oarecare din viața lui Ion Creangă. Scenariul conține fragmente din Povestea poveștilor, nefiind recomandat pudibonzilor și spectatorilor sub 16 ani.

La ora 18, la Teatrul German de Stat, Edith Alibec va juca Tea and Milk, producție care a fost apreciată deopotrivă de critici, cât și de publicul larg la prestigiosul festival Fringe Edinburgh 2023.

La ora 20, la Teatrul Basca, se va juca Zambara Kabarett, spectacol reprezentativ pentru teatrul independent timișorean.

În epilogul festivalului poate fi văzută, la Cuib d’Arte monodrama A fost doar un vis, cu Andrada Grosu.

Programul complet al festivalului, la acest link.

Organizatorul, Bis Teatru, anunţă că au fost puse în vânzare un număr limitat de Abonamente VIP, la prețul de 150 de lei, care asigură accesul la toate evenimentele din festival, acestae putând fi cumpărate de la acest link.

Bilete online la fiecare spectacol în parte pot fi achiziționate de aici. Prețul unui bilet este de 50 de lei (25 de lei redus pentru elevi și studenți). La spectacolul Novecento, prețul unui bilet este de 60 de lei, respectiv 30 lei redus. Vor fi disponibile bilete și la intrare, în limita locurilor disponibile.

Proiectul face parte din Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 și este finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii, şi co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Partenerii Bis Teatru în organizarea evenimentului sunt Institutul Francez din Timișoara, Teatrul German de Stat, Asociația Diogene, Consiliul Județean Timiș, Cuib d’arte, Pixel şi Teatrul Maghiar Timișoara.

 

 

Print Friendly, PDF & Email